En- eller tvåäggs?

Nina frågade i en kommentar häromdagen om tjejerna är en- eller tvåäggs, samt hur man kan ta reda på det.

Mina töser är tvåäggstvillingar. Det visste vi tidigt eftersom de låg i varsin hinnsäck med flera skiljeväggar. Huruvida de delade moderkaka eller inte vet jag faktiskt inte men jag tror det.
De är också påtagligt olika till utseende.

Freja har (ganska) mörkt lockigt hår, rektangulärt ansikte, potatisnäsa och en ganska bred mun med tunna läppar. Hon är lång och smidig i kroppen. Långa armar och ben, långa smala fötter varav tårna tar upp ca 25% av hela fotens längd.

Embla har ljust spikrakt hår, runt eller hjärtformat ansikte, en pytteliten knappnäsa och en kurvig mun. Hon är kortare och sattare i kroppen, bredare på nåt vis. Korta lemmar och en kort kompakt fot.

Det enda sättet att säkert veta om tvillingar är en- eller tvåäggs är att DNA-testa dem. Detta är inget som sjukvården bjussar på utan man får bekosta detta själv. Dynamic Code i Linköping erbjuder tester till överkomligt pris.
Enäggstvillingar har exakt samma DNA.

Här kommer lite mer fakta om tvillingar för den som vill läsa:

I Sverige föds det ca 1 500 tvillingar om året. Av dessa är ungefär en tredjedel enäggstvillingar och två tredjedelar tvåäggstvillingar.

Enäggstvillingar

Enäggsbefruktning innebär att en spermie befruktar ett ägg som sedan delar sig och ger upphov till två embryon, tvillingar. De båda barnen har samma arvsmassa och blir genetiskt helt lika. Självfallet har de alltid samma kön.

Om äggets delning sker tidigt, redan under de första tre till fyra dagarna efter befruktningen, kan även enäggstvillingar få var sin moderkaka, beroende på var äggen fastnar i livmodern.

Oftast sker delningen efter fyra till åtta dagar och då får tvillingarna en gemensam moderkaka.

Tvåäggstvillingar

Tvåäggstvilling innebär att två ägg blir befruktade av två olika spermier vid samma tillfälle. Dessa tvillingar är inte mer lika varandra än vanliga syskon. Dessa tvillingar kan vara av samma eller olika kön, precis som ”vanliga” syskon.

Kvinnans förmåga att släppa två befruktningsdugliga ägg samtidigt är i viss mån ärftlig, men uppstår också oftare ju äldre kvinnan är när hon blir gravid.

Barnen har var sin moderkaka, men beroende på hur de ligger i livmodern kan de två moderkakorna ”växa ihop” och uppfattas som en enda.

 

texten stulen från Tryggabarn.nu


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0