Vi har träffat tomten!Idag har vi försökt skapa lite julstämning trots avsaknad av snö. Vi träffade i alla fall tomten! Han bjöd på pepparkakor. Tyvärr hade vi inga önskelistor med oss, men vi hoppas kunna överlämna dem vid ett senare tillfälle - vill ju inte bli utan julklappar!

Små och stora tingNya mössor, som för en gång skull sitter kvar där de ska! Fyndat på HM för 59:- stycket.

Freja luktar julegott av kanel då hon idag hällt hela skålen med kanel och socker över sig. Hon har även fått lockigt hår, fast det har nog inte med det att göra.

Embla har plötsligt börjat krypa! Från att ha ålat sig fram som en skadeskjuten zombie har hon nu börjat ta sig fram på ett mer konventionellt sätt. Hon är mäkta stolt!

Till middagen idag fick de dinera till tända ljus. De tittade mycket noga på lågan och blev sura när de inte fick ta på den. Jag tror det är första gången de sett levande ljus, men absolut inte sista!

Nu ska dessa nybadade små damer få lite kvällsvälling och sen sova gott hela natten. Kanske bjuder de på sovmorgon i morgon?


VågmästarnaIdag har det varit invägning och -mätning på BVC, en vecka innan deras 11-månadersdag.

Freja här ovan sitter fint på vågen som visar 8570g. Hon har hunnit bli 73cm lång.

Embla nedan ligger snäppet efter och väger 8470g till sina 72cm. Hon ligger gärna stilla och leker i väntan på att få komma in i undersökningsrummet medan Freja kryper fram och tillbaka i korridorerna.Vi frågade lite om vaccinering också, och vi bestämde att de ska vaccineras nästa vecka. Vi får gå på de allmänna tider som erbjuds för barn och vackert stå i kö. Så på tisdag nästa vecka ska det ske. En förälder får också vaccinera sig samtidigt så pappan får ta sprutan han med. Jag får via jobbet sägs det. 
Jag har ställt in två resor nästa vecka för att kunna vara behjälplig på hemmaplan ifall att det blir några biverkningar av sprutorna, för alla som blir stuckna. 


I shoppingcentretFarmor och farfar var på besök och allihopa gick till shoppingcentret. Ungarna fick följa med farfar och pappa till de grabbiga affärerna, och på Biltema ville de ha mjukisdjur som pappa gav dem. Innan de kom fram till kassan hade de redan tröttnat på dem så det blev inget köp. Istället fick de leka med farfars sågblad - det var roliga leksaker det!
Mamma köpte en mätsticka att klistra upp i lekrummet.

Veckans badDags för veckans bad. Jag tror jag har skrivit om förut om våndan med att bada dem - de älskar att bada men avskyr att kläs av och speciellt att kläs på efter badet. Det utkämpas ett världskrig varje gång, och de arma föräldrarna klarar bara ett världskrig i veckan. Nu är de i alla fall rena, har rena pyjamasar och renbäddad säng. Ett tag.

Övrigt som händer:

Freja är inne i nån slags period, utvecklingsfas eller vad man kallar det, för hon sover oroligt och krånglar lite med maten. Jag tror att tandsprickningen kommer att explodera vilken dag som helst och så har hon lite feber. Ikväll gav vi henne lite Alvedon innan natten. I övrigt är hon pigg och snäll, kryper med en himla fart genom hela huset och ställer sig upp mot allt hon ser. Hon kan även stå själv längre stunder, samt gå med lära gå-vagnen.

Embla har äntligen lärt sig sitta! Hon har också hunnit med att dra sig upp till knästående mot bord och soffor, och den senaste veckan även upp till helt upprättstående. Balansen och styrkan är dock långt ifrån i klass med Freja, men hon blir bättre och bättre för var dag.

För att underlätta matning morgon och kväll så ligger vi i hårdträning för att de ska ligga snällt och hålla sina flaskor själva och alltså mata sig själva. Embla klarar detta galant, hon blir nästan förbannad när man är där och ska hjälpa till. För Freja går det inte lika bra, men det är nog mest för att hon är så rastlös och kan inte ligga still när det ska ätas. Vi kämpar på!

Sovtiden på natten har förlängts något - de sover nu från 20:00 till 06:30, ibland till 07:00. Övergången till vintertid (normaltid) gick också förvånansvärt bra.

Nästa vecka är det BVC-besök. Ska då passa på att fråga hur det blir med ev. influensavaccinering.BarnvakterIdag var det lyxigt när vi hade tre barn på besök som inte ville annat än leka med och mata småfolket! Outtröttligt skjutsade de runt dem på bilarna, matade dem med kaksmulor och spagetti, läste ur böcker och lekte "tittut".
De vuxna hann med lite vuxensnack och kaffe.

Jag tror de är aningens förkylda, de små. De är lite gnälligare än vanligt och klänger mer, samt snorar en del. Hoppas det inte blommar ut ordentligt.

Gammal skåpmat

Har så mycket att göra nu med jobb och skötsel av hem och barn att jag inte har tid att blogga.

Men för att vi inte ska bli helt bortglömda i cybern så delar jag med mig av ett av mina favoritklipp:

Freja och Embla är här fyra månader gamla och stendumma! Freja koncentrerar sig djupt och utstöter gutturala läten och Embla visar ett helt sinnesjukt rörelseschema - den där vänsterarmen är inte att leka med.

Det har hänt en del i utvecklingen allt.....


Första ballongerna!Tjejerna fick varsin ballong av några andra barn när vi var ute på höstpromenad idag. Det tog tre minuter sen small den ena. Att få två prinsessor att dela på en ballong blev sen ingen lätt uppgift, så dessa glada miner varade inte länge.

Mormor, morfar och lekrummetMormor och morfar invigde lekrummet med småfolket idag. De små kräver större och större utrymme, de nöjer sig inte alls med att hålla till på en matta i vardagsrummet. Nej nu har de mutat in köket, hallen, badrummet och så lekrummet. Kontoret är fortfarande off limits, och helst ska de hålla sig borta från föräldrarnas sovrum också.
Varje dag är det något som måste barnsäkras.

Här är några fler bilder på lekrummet.

Vi ärvde ett inomhustält av tvillingkusinerna

Ikeaprylar

Speglar är roligt!


10 månaderIdag firas tiomånadersdagen!

En nöjd Freja skjutsar Embla i gåvagnen. Embla knorrar när hon tycker det går för sakta. Filmat med mobilkameran, därav lite taskig kvalitet.Pappan har varit på öppna förskolan med dem och sjungit sånger och tittat på andra barn idag också. Freja var visst mest intresserad av att stå vid ett fönster och titta ut, och Embla började gråta när sångstunden började, men annars verkade de haft kul! Kanske går de dit igen nästa vecka.

Triss i tjejerHär är tjejernas lilla kusin Ofelia. Eller lilla och lilla - Ofelia är sex månader gammal och redan ikapp storleksmässigt!
Vi hade tänkt de kunde leka med varandra allihopa men enda gången tvillingarna visade intresse för Ofelia var när hon fick sin flaska med mat. Då var de genast där och skulle norpa den. Såna ohyfsade ungar!

Freja höll på att mista ett finger idag när hon blev klämd i en dörr. Stackarn skrek i högan sky och det lilla lilla fingret blev rött och svullet. Det lindrades dock något när den lilla handen fick spolas under kallt vatten, smärtan glömdes nog bort lite grann också för att det var lite spännande att få vara i diskhon och känna på kranvatten. Efter fem minuter var allt som vanligt igen!

Lekrummet är klart för lek också, bara golvlister och nåt att hänga på väggarna saknas. Men det får bli ett blogginlägg nån annan dag.


RSS 2.0