Pappas hjälpredor


Igår fick vi bära in brädor hela dagen så att pappa kan lägga golv i vårt nya lekrum.Och idag har vi provlekt lite grann! Väggarna är fint vita (inte länge till.....) och golvet är skönt och har rätt friktion. Nu fattas bara golvlister och att mamma skruvar ihop alla prylar från IKEA.

Det var invägning hos BVC idag också. Så här är siffrorna vid tio månaders ålder, så när som på några dagar:

Freja
Vikt: 8495 g
Längd: 71,5 cm

Embla
Vikt: 8350 g
Längd: 71 cm


BadbaljanVi badar inte ungarna så ofta. Det är ett moment som kräver utvilade barn och föräldrar och företas maximalt två gånger i veckan.

Som synes älskar Embla att bada. Hon kan sitta hur länge som helst och sprattla och plaska. Emellanåt sätter jag igång duschen, då ska hon känna på och undersöka duschstrålen, dricka ur munstycket och sånt. Det går jättebra att bada henne. Så länge hon sitter i baljan.....
När det är dags att stiga upp blir hon galen av ilska.

Freja börjar gala när kläderna ska av. Hon ska prompt stå i baljan och blir förbannad när hon får vatten på sig. Sen gapas det än värre när pyjamasen ska på efter badet.

Puh. Det är verkligen en pärs.

Tvillingar x2Storkusinerna, som ju också är tvillingar, har kommit långväga ifrån för att hälsa på och samtidigt fira höstlov hos farmor och farfar. Här är vi alla uppe i ottan tack vare "vintertiden".
 

Tidsförskjutning

Inatt ställer vi tillbaka klockan en timme, vilket betyder att småfolket kommer att vakna klockan 05:00 framöver! Stön.
Vi ska göra allt i vår makt för att synka bäbisklockan med vuxentiden. Det är väl bara att ställa in sig på några gnälliga dagar framöver.
Bilderna ovan är något missvisande då det i regel är Freja som är den morgonpigga. Embla sover gärna länge men blir väckt av Freja i ottan så det är bara att anpassa sig.

Idag har vi varit synnerligen effektiva. Vi stuvade in ungarna i bilen och åkte först till avfallsanläggningen och gjorde oss av med flera månaders skräp. Sen vidare till Coop för storhandling och så till Byggmax där tjejerna valde golv till sitt lekrum. De valde ett trägolv av ask.
Nu till kvällen blir det bad (ungar) och hamburgare och vin (föräldrar).

I avdelningen för utvecklingsframsteg noterar vi att Embla kan säga både mamma och pappa. Freja känner igen lampan och spindeln.Supergirls


Freja


Embla

Vardagsrummet och flickornas lekyta är stor och innehållsrik, men de är fulla av upptäckarlust och hamrar för fulla muggar på grinden mot köket i hopp om att bli utsläppta. I köket är det jättekul att vara. Freja tycker att spisen och ugnen är en perfekt leksak, medan Embla helst för oväsen med vispen mot golvet. Emellanåt jagar de varandra runt (under) köksbordet under förtjusta skrik och skratt.

Näst efter köket kommer badrummet. Favoritsysslan för bägge där är att vika undan den matta vi lagt över duschavloppet, och där slicka på metallgallret! Det är mums med gamla tvålrester, hår och hudavlagringar!

Pappan har börjat med tapeterna i deras lekrum nu. Möbler och grejer är redan inhandlade och i morgon ska vi ut och välja golv.


Kanske i fasters fotspår?

Här är Freja bara en månad gammal och i famnen på sin faster Anki. Freja uppmanar alla läsare att rösta på Anki som är nominerad till Operapriset 2009!


Ur Tidskriften OPERA, nr 4 2009:
ANN-KRISTIN JONES nomineras för sin tolkning och gestaltning av Sextus i GöteborgsOperans uppsättning av Händels Julius Caesar, hösten 2008. "Ett stort genombrott är det för Ann-Kristin Jones i rollen som den av hämnd besatte Sextus. Hennes kroppsspråk och vokala glöd är som hand i handske i den ena arian efter den andra."


Vinnaren utses av folket; Tidskriften OPERAs läsare samt alla andra intresserade. 
Konkurrensen är stenhård och Din röst är därför mycket välkommen!
Skynda Dig att rösta - den 30 oktober avslutas omröstningen. Så här gör Du för att rösta:


Gå in på Tidskriften OPERAs hemsida http://www.tidskriftenopera.nu. Där kan Du läsa mer om priset samt om de nominerade och också lägga Din röst. Flera vittnar dock om att det dessvärre verkar föreligga något tekniskt problem som omöjliggör röstning via formuläret på hemsidan. Man kan då skicka ett vanligt e-postmeddelande till info@tidskriftenopera.nu där man anger sitt namn och sin adress samt meddelar vem man röstar på.

Heja faster Anki! :-)


Syskonkärlek

Nu börjar den positiva tvillingeffekten visa sig allt mer. Tjejerna har oftast stor glädje av varandra och de leker gärna tätt intill varandra och har alltid stenkoll på var den andra finns. Tar man en och går ut ur rummet för att tex byta blöja blir den som är kvar genast gnällig och om möjlighet finnes kryper/krälar den lämnade efter.  Överhuvudtaget är de sällskapssjuka av sig, de påminner litegrann om knähundar som följer alla steg man tar.

Tvillingeffekten kan också vara förklaringen till den goda sömnen för alla i familjen. Vad man hör och läser så kan småbarn och sömn ställa till oerhörda problem även i den bästa familj. De här tjejerna läggs klockan 20 i varsin spjälsäng men i gemensamt rum och somnar inom tio minuter utan gråt och gnäll. Sen sover de hela natten och så vaknar Freja klockan 06. Då väcker hon sin syster med glada tillrop och så ligger de och snackar och skrattar tills nån vuxen kommer halvtimmen senare och tar upp dem för dagen. Ibland bjussar dom på sovmorgon till 07:00.

Överlag är de väldigt nöjda om dagarna nuförtiden. Dagarna går enligt schemat och enda gången vi är osams är när ytterkläderna ska på, dvs en gång om dagen. Då är det världskrig x2.


Skönheten och odjuret

Så här ser det ut hemma nuförtiden. Freja trippar fram som en primadonna men i en väldig fart, och efter kommer en stånkande Embla hasandes fram med stor möda. Jag kallar henne kärleksfullt för Quasimodo.

Det märks också väldigt väl hur dålig man är på att städa.... efter fem minuter är barnens ljusa kläder svarta på knän, underarmar och mage. Man skulle kanske knyta fast wettexdukar på dem så kunde de själva sköta städningen?

 


Blivande lekrumDet gamla slitna kontoret skall bli småfolkets lekrum, som komplement till deras sovrum. Idag (igår) var här vävtapet och heltäckningsmatta - i morgon (före jul) kommer det vara ekparkett och vita väggar med färgglada schabloner.
I morgon ska vi till Ikea och köpa möbler och prylar att fylla upp rummet med. Det blir sannolikt ett Trofast hyllsystem med lekbackar och nya barntextiler typ gardiner och sängkläder.
Det är 10 mil till närmsta Ikea så kidsen får stanna hemma med pappa och farfar så åker mamma, farmor och stora plånboken iväg.

Nio månader

Nio månader gamla idag! Eller 18 månader, beroende på hur man räknar. Dagen har tillbringats i Bodlindor hos farmor och farfar där vi kalasat på lammfärsbiffar och plommonkakor. Småfolket har sina fina fleeceoveraller från Ida T.


RSS 2.0