HöstmössorNu är det snart höst och det börjar bli lite kyligt. Har skaffat ordentliga mössor och vantar, varsågod Polarn o Pyret som fick 700:- för "besväret".

Två par randiga mössor
Två par vindtäta mössor med öronlappar och knytband
Två par tunna tumvantar
Två par mockasiner

Snart börjar jakten på vettiga vinteroveraller och dito skor.

Triss i ungarHär är småfolket med deras kusin Ofelia som är fyra månader yngre. Vi möttes upp hos farmor och farfar och tillbringade söndagen ihop. Vi promenerade, åt och väkte upp och ner på farmor och farfars hus.
Puh. Det var en jobbig dag.

InsjödagenIdag besökte vi traditionsenligt Insjödagen - barnens andra i ordningen. Vi var där med mormor och morfar och tittade på mc-stunt, hundar och folk och så åkte vi karusell för första gången!

Inskolade och klara!Nu är inskolningen över och barnen är flygfärdiga. Det har gått så otroligt bra! De tre senaste dagarna har de lämnats vid 09:00, lekt och sjungit, ätit lunch, sovit middag, lekt mera och ätit mellanmål för att sen bli hämtade 14:30. De har skött sig exemplariskt vad gäller allt, säger dagsipersonalen. Det känns så skönt!Nästa vecka börjar jobbet på allvar för båda föräldrarna. Som tur är har vi flexibla arbetstider så vi ska försöka lämna sent och hämta tidigt så dagarna inte blir så långa i början. Vi äter frukost allihopa hemma först och lämnar barnen efter 08:30 och så ska vi försöka hämta dem senast 15:30 de dagar det går.

På vår avdelning på dagiset finns 15 barn mellan 1-2,5 år och 3 personal. De flesta av barnen är s.k 15-timmars barn så eftermiddagar och fredagar är de bara ett fåtal vilket verkar bra för de som är kvar.

Här har mamman hittat regnoveraller som inhandlades på Tradera förra året nångång, som de nu har vuxit i (nästan). Ska ha dessa hängandes på dagis istället för Didriksonställen.

Vi är stora nu!Vi vill inte sitta i några löjliga barnstolar. Vi vill sitta på riktiga stolar, dricka ur kaffekopp och läsa tidningen. Som mamma och pappa!

Idag har det varit dagis igen. Mamman lekte med dem i en halvtimme och vinkade sedan hejdå och gick hem! Ingen gråt!
När de hämtades 13:30 så rapporterades det att de inte fällt en enda tår på hela dagen, de hade suttit snällt och ätit (fast bara plockat ur korvbitar ur korvlådan som serverades), och sovit med alla de andra barnen! Embla hade frågat efter sin snutte när det var läggdags, och efter att hon fått den lade hon sig lydigt på sin anvisade plats, drog filten över sig och somnade! Freja var lite skeptisk till detta men efter att en av fröknarna satt sig bredvid henne och strykit henne över pannan en stund så somnade även hon.

Det går ju alldeles utmärkt det här! Man kan inte låta bli att undra när bakslaget kommer....

I morgon blir det samma procedur igen, fast med en liten förlängning. De skall stanna över mellanmålet också och hämtas 14:30. Hoppas det går lika bra i morrn.
I lingonskogen och övningar i dagislämning.


Nu är lingonen mogna!


Efter att ha tagit del av skogens bär hela sommaren (smultron, hallon, blåbär) har turen nu kommit till lingonen. De går ner de också!

Idag var det dagis igen. Det var kanonfint väder ute så det var utelek hela förmiddagen. Vi tränade på avsked (redan!!). Mamman fick säga hejdå och gå och gömma sig i personalrummet en stund. Det blev gråt i ca tre minuter sen distraherades de till att tänka på annat och så vips hade hela förmiddagen gått utan fler tårar!
Mamman fick en lugn förmiddag, slösurfandes i en soffa. Vi återförenades till lunch och åt tillsammans på dagis, sen hem för lunchvila.

I morgon ska vi försöka sova på dagis!På tvåårskalas

Flickornas kompis Isaac fyllde 2 år häromdagen och igår var vi bjudna på födelsedagskalas!

Barnen älskar kalas! Det kan jag säga efter att vi varit på hela två stycken. De är inte alls mammiga och leker med varandra, sig själva och andra barn och vuxna. Jätteskönt.
Igår bjöds det dessutom på glass, maränger, bullar, kakor och saft så ni må tro att de hade energi så det räckte och blev över.
Embla drack tre stora glas saft och tjatade hela tiden om "mer, meer" men där drog jag gränsen.Här leker de med Isaacs motorcykelatrapp.Här äter de glass med födelsedagsbarnet. Det var fler barn (med föräldrar) där, samt tre hundar och en katt.

Frejas nya sängkamratHär ligger Freja och sover med Diddi, sin nya kompis. Det är en Hälge-älg som är en meter lång, sladdrig i kroppen och med ett gigantiskt huvud. Hon fick syn på den nere i källaren en gång och släpade med den upp. När det strulade med sömnen en natt så bar vi in Diddi i sängen och sade att "Diddi vill sova nu, så nu får du vara tyst." Det gjorde susen så nu får Diddi ligga i sängen varje natt.

Ibland ska Diddi sitta med vid matbordet också och bli matad av Freja. Embla får INTE röra Diddi! Då blir det bråk.

Diddi har fått sitt namn efter att Freja pekat på den upprepade gånger och sagt "diddi, diddi" med bekymmersam röst. Diddis fötter är särskilt intressanta av någon anledning.

Vi försöker neutralisera Diddi, då vi inte vill att den ska bli en "snutte" som skall släpas med överallt. Jag menar, den är skapligt otymplig!Inskolningen, första veckan

Nu har vi varit på dagis fyra gånger.

Dag 1: en timme på eftermiddagen för att se lokalerna och träffa fröknarna. Fem minuters rädd gråt i början tills de hittade ballonger att leka med.

Dag 2: två timmar med pappan på förmiddagen. Allt gick bra, de lekte både inne och ute.

Dag 3: tre timmar med pappan inkl lunch. Lek inne och ute samt kaotisk lunch. Embla ville inte äta om hon inte fick sitta i pappans knä. De var dock hemskt trötta denna dag efter en orolig natt och tidig uppstigning, klockan sex. Två trötta gråtande flickor kom hem vid tolv och somnade sött.

Dag 4: tre timmar med mamman på förmiddagen, inkl lunch. När vi lekte inne var de ganska mammiga, men utomhus skötte Freja sig själv men Embla höll sig nära hela tiden. Lunchen gick bättre, de åt soppa, smörgås och pannkaka i egna stolar. Mot slutet blev Embla lite ledsen och fick äta upp (och få mer!) i mammans knä. De promenerade glatt hem själva och sover nu sin middagsvila.

I morgon är det ledigt och sen fortsätter vi på måndag!
Har inte tagit några kort på dagis ännu, så den här filmen är gjord hemma. De testar att rita lite med kritor igen, men Freja är mer intresserad av att äta kritorna.

Disclaimer: Jag vet att det heter förskola och att fröknarna är pedagoger.Klart för dagisstart!

Har fått hem både namnlappar och namnnappar. Kanske behöver jag beställa hem ytterligare en snutte som får bo på dagis också.

Hur ska det gå med barn som sitter klistrade vid mamman så fort hon syns, och gråter hejdlöst om de vet att hon är nära men inte syns? Hur ska det gå med barn som inte äter ett gram om dom inte får sitta i mammans knä?

I morgon börjar det!


Besök på strutsfarmen

Idag cyklade vi till strutsfarmen. Det är ganska långt dit, en halvtimme dit och en halvtimme hem. Efter en sen start kom vi ialla fall fram. Barnen satt nöjda under hela färden.Strutsarna var konstiga djur, men inte speciellt intressanta tycker småfolket.

På gården fanns även små traktorer, ett fik och en gigantisk sandhög för barn att leka i.
För den sandälskande Freja var detta himmelriket.

Embla fick ett getingstick på fingret! Lite gråt löstes snabbt genom tröst av snutte som vi hade kommit ihåg att ta med.
Först svullnade fingret och till slut var hela handen svullen som en pingisboll. Embla verkade dock helt oberörd av detta så efter en snabb kontroll på Internet hur man gör med svullna getingstick lät vi det hela bero då hon inte visade några andra tecken.

Båda barnen somnade i cykelsitsarna på hemvägen. Snutte gled ur näven och ramlade ur. Vi upptäckte detta efter ett tag och pappan fick vända, men som tur var låg han inte alltför långt borta.
Denna tupplur resulterade i utebliven eftermiddagssömn, men det gjorde inte så mycket då vi kunde lägga dem en halvtimme tidigare för kvällen istället. Vi måste försöka justera dygnet för på måndag börjar dagis och jobb!


 

Cykel på annat vis

Vi köpte tidigare en cykelkärra att ha barnen i. Den är inte så populär tyvärr - de avskyr att sitta i den, hjälmarna åker ner i ögonen, de ser inte ut och så rivs och slåss de konstant. Jättetråkigt för vi kan ta oss ner på stan eller hem till kompisar på nolltid om vi kan cykla istället för att gå.

Tidigare i våras köpte jag en ny cykel just för att jag tänkte att jag kunde ha en barnsits där bak. Nu gjorde vi slag i saken och monterade på en ärvd sits på den, och så köpte vi en ny på Biltema och monterade på pappans cykel.
Freja var mycket skeptisk till en början, hon vägrade att ens prova. Men Embla ville åka! Hon älskar cyklar - alltid när vi är ute och går och hon ser en cykel är hon genast där och snurrar på tramporna och annat - så att få sitta högt upp bakom mamma är rena himmelriket för henne. På bilden ovan ser hon dock inte så glad ut, men det beror nog på nåt annat.
Efter en dags övertalning fick vi även Freja att prova, och den svårflirtade lilla damen har nu kapitulerat också.Här är Freja och handlar på Biltema. Genom att ge dem varsin vagn kan de roa sig jättelänge och man får själv tid att titta och handla.

 Jätteskönt!

Kaotisk utflykt

På morgonen bestämde vi oss hastigt och lustigt för att göra en utflykt till Säterdalen, en slags aktivitetsfolkpark ett par mil hemifrån. Det började bra med bilresa, urstigning och promenad till "fäboden". När vi skulle in genom grindarna uppstod genast tumult med får som rymde, påflugna baggar, leksugen hund och skrikande barn. Efter en stunds kaos lugnade allt ner sig och barnen fick bekanta sig med inhägnade och lösspringande djur såsom kaniner, höns, kalkoner, får, getter, kalvar och hästar.Efter fika tog vi sockerspeedade barn mot andra delen av parken. Där fanns otaliga klätterborgar, rutschkanor, karuseller och annat - allt tyvärr anpassat för lite större barn. Det var lite loppmarknad där också så barnen fick välja ut varsin leksaksbil som vi köpte till dem. Freja tog en rosa barbiebil medan Embla till slut valde en grön lastbil.

Det började bil sent och vi stod i valet och kvalet om vi skulle åka hem och äta lunch eller om vi skulle våga oss på att äta ute, det fanns en restaurang på området. Vi valde att äta ute vilket vi gör sällan på grund av allt bök och stök med barn som har myror i brallorna.... denna gång var tyvärr inget undantag. Det blev mat och dryck överallt utom i de små magarna. Det blev skrikande sorti i panik.
I bilen somnade de direkt och vi lade över dem i sängarna när vi kom hem. Puh.

Nu dröjer det till nästa utflykt.


Barnvakt, del 2Mamman och pappan på väg till 40-årsfest med 70-talstema.

Farmor och farfar var här som sagt för att se efter småttingarna. Allt gick jättebra! Vi gav oss iväg från hemmet samtidigt - mamman och pappan på cykel mot festen, och barnen i vagn mot lekparken. Farmor och farfar rapporterar: De märkte inte ens att vi cyklade åt ett annat håll. De lekte sen i parken, gick hem och åt middag, sen ut på liten skogspromenad, hem igen för kvällsmål, pyjamas och nervarvning. Sen lades de vid nio och Freja sa inte ett ljud, Embla skrek en stund för "tappad" snutte, men somnade snällt och snabbt efter att snutte kommit till rätta.
Embla vaknade en gång vid tvåsnåret på natten men somnade direkt igen när farmor klappade henne på ryggen. Sen vaknade de halv åtta och Embla frågade efter mamma så farmor fick visa henne runt i huset att det inte fanns någon mamma hemma. Sen fick de ligga med farmor och farfar i sängen och titta på tv till klockan nio då alla steg upp och åt frukost, flera portioner fil gick ner.

Mamman och pappan som ramlat in klockan fyra i morse, anslöt vid tiotiden.

Tack snälla farmor och farfar som passade barnen, och tack till småfolket som klarade detta så bra!

Barnvakt, del 1

Ikväll ska mamman och pappan på fest och barnen lämnas i hemmet tillsammans med farmor och farfar. De skall ge dem middag, lägga dem och stoppa i nappar i gapiga munnar under natten. Har vi tur tar de morronpasset också :-)

Återkommer i morgon med rapport om hur det gick, om vi fick avsluta festen tidigt eller ej.


Språket

Det sägs att tvillingar är sena med språket. Hur det ligger till här vet jag faktiskt inte, har för klent underlag att jämföra med.

Ord och ljud som kommer ur munnarna här är: mamma (som även innefattar pappa m.fl), brmbrm (bilar, motorcyklar och maskiner av olika slag), voff (hund), mjaooo (katt), kacka (alla slags fåglar), nejj (Embla), näää (Freja), k´za (kissa) och titta.

Embla kan också säga mer, inne, tut (slut) och idag sade hon nutte flera gånger (hennes snuttekanin).

Vad säger era tvillingar?


TrehjulingarHos farmor och farfar fanns två trehjulingar kvar från tvillingkusinerna. De var spännande och intressanta, men de når ännu inte ner till tramporna. De får ligga till sig ett år till!

Nya rutiner

Senaste månaden har det strulat rejält med både mat och sömn. Från att ha lagt sig prick åtta och somnat tyst och snällt inom tio minuter har det blivit en lång, högljudd kamp varje kväll. Och från att ha sovit fint hela nätterna och vaknat vid sju är det nu 2-20 uppvak varje natt. Vad göra? Jo, vi skruvade lite på schemat, lägger dem senare och har kortat ner dagsvilan till max 1,5 timme.

En vanlig dag ser nu ut såhär:

08:00 - vaknar
08:30 - frukost
10:00 - frukt
12:00 - lunch
13:30 - 15:00 sova
15:30 - mellanmål
18:00 - middag
19:30 - litet kvällsmål
20:30 - lägga sig
21:00 - somnat
(1-2 superkorta uppvak under natten, tappat nappen)

Det är faktiskt jätteskönt att få sova till åtta varje morgon! Vi kör så här semestern ut nu, vi lär ju justera igen när dagis börjar.

Vad gäller maten har vi börjat med små, små portioner som vi lägger upp smakfullt på tallriken. Då tar de vad de vill ha och ber sen om mer! Och så kör vi för tillfället bara sånt de verkligen gillar - fläskpannkaka, blodpudding, stuvade makaroner, pastaskruvar.


SyskonkärlekFreja matar Embla, som i sin tur tar för sig från Frejas haklapp. Sen pussas de! Hur sött är inte det?

På senare tid har de faktiskt lekt lite mer med varandra, även om de fortfarande mest brottas, bits och rivs. De brukar jaga varandra och skjutsa varandra med bilarna, gömmer sig och leker kurragömma.

RSS 2.0