Gott nytt år!Här sitter vi och väntar på att året ska slut så vi får påbörja vårt tredje levnadsår!

Gott nytt år allihopa!Vi har varit ute och åkt spark idag, de har varsin sån här fin spark!

Säng säng säng...sova sova säng säng säng...Nu är nya sängarna på plats och det redan trånga rummet blev ännu trängre, med möbler som står helt fel och malplacerade. Får ta och snygga upp det vid ett senare tillfälle.

Första natten gick över förväntan bra. De hade bekantat sig med sängarna redan vid eftermiddagsvilan, och sen har vi varit och piffat i rummet till och från under dagen - lagt på de nya sängkläderna med ugglor på och gjort fint och mysigt med kuddar och de vanliga kramdjuren. När det sen var dags för sängen så körde vi på som vanligt - de lade sig och vi sa godnatt. Inget tjat om saga, det glömdes nog bort och ingen föräldrer var särskilt på pigg på att påminna om just den biten.
Freja skulle givetvis testa vad som hände om man stiger upp precis när pappa ska lämna rummet, men han brydde sig inte utan släckte lampan och Freja förirrade sig i mörkret såklart och slog sig i sängkanten med några tårar till följd. Efter tröst var hon inte speciellt intresserad av att gå upp mer så sen låg de och skrattade och tjoade och tjimmade där inne i en gott och väl en halvtimme - dock i sina egna sängar så vi lät dem hållas.

Freja vaknade sen som vanligt vid halv fem och ropade på mamma, så jag gick in och hämtade henne till vårt rum. Embla sov vidare och vaknade först vid halv nio, då hon började sjunga och prata för sig själv en lång stund där inne, helnöjd.

Nu håller vi alla tummar att detta goda beteende håller i sig. Det skulle vara skönt att få tillbaka sina kvällar!

Nyårsstassen fixad!Det blir såklart nyårsfest med bubbel och glam här hemma, så de små töserna har fått varsin passande outfit.
Paljettklänning och metallictights - kan det bli mer nyår än så?

Kläder från Lindex

Nya sängar på gång

Vi tar en risk här men vill försöka bryta det tråkiga mönster som uppstått kring läggning och sömn. Vi har helt enkelt tröttnat på att sitta en timme mellan sängarna varje kväll och vill inte köra nån skrikmetod heller för att få dem att somna själva.

Vi har ärvt två växasängar av tvillingkusinerna så de har vi nu tagit in och skruvat ihop. I morgon ska vi köpa madrasser, täcken och kuddar -  ställa sängarna på plats och göra dem mysiga så att de vill sova i dem. Förhoppningen är att de ska stanna i dem också....varken ramla eller kliva ur dem.

De var synnerligen intresserade av dem i alla fall, de fattade ju direkt att det var sängar och de ville genast ligga i dem - fastän det saknas både botten och madrass.


Freja nattar Embla


Sen ville hon också ligga i sängen


Återkommer en annan dag med rapport!

Julen 2010

Nu är den över för den här gången. Tomten har varit här, nära och kära har varit här, snön och kylan har varit här. Vad mer kan man önska?

Julaftonen firades hemma här med mormor, morfar, morbror och fru, farmor och farfar.


Freja visar granen för farmor


Embla, pappa och morfar


Vi åt klassisk julmat och sen kom tomten (i form av farmor) på besök.


Jultallrik åt barnen


Alla samlade


Tomten!


Barnen var väl förberedda på att tomten skulle komma och knacka på dörren och fråga om här fanns några snälla barn. Om så var fallet skulle han komma in med apelsiner, tårta och paket. De två förstnämnda gåvorna är något barnen fått för sig att tomten kommer med, de drog väl till med det bästa de visste eftersom de inte riktigt förstår innebörden med paket.
Embla blev jätterädd och klamrade sig fast vid mormor för att senare flytta över till mammans trygga famn. Freja skuttade raskt upp i farfars famn, men var lite modigare och vågade sig till och med fram för att ta paket ur tomtens utsträckta hand.


Rädda men nyfikna barn

Sen var det paketöppning för hela slanten. Barnen var inte speciellt intresserade av sina paket konstigt nog. Det första paketet innehöll varsin flöjt så den roade de sig med länge och verkade nöjda med detta. Det fanns så mycket annat att göra än att öppna paket så vi lät dem helt enkelt ligga ett tag. De fick så mycket fina saker, bland annat roliga popup-böcker om julen och hemstickade raggsockor (tack snälla Pinne m. familj), köksredskap, handdukar, badrockar och sängkläder, pengar m.m.


Flöjtarna var roliga att blåsa i


Freja leker med Duplo som kom från Birgitta och Åke. Tack!

När klockan närmade sig 22 tyckte vi det var dags att lägga dem för att inte rucka rutinerna alltför mycket. De somnade ganska snabbt och de vuxna fortsatte med paketöppning, lite tv-tittande och umgänge. Vid midnatt bröt vi upp och lugnet lade sig. Både far- och morföräldrar stannade över natten.

Juldagen gick ganska lugnt till - vi lekte med paket och var ut med pulkorna en sväng.

annandagen var vi bjudna till farmor och farfar på middag. Även mormor och morfar kom dit.


Här försöker jag få dem att posera fint för en bild.

Barnen var i sitt esse även denna dag. De åt som hästar och ville dansa hela tiden.
Årets jul får avslutas med denna film på glada barn i fina klänningar som dansar till tomterock:GOD FORTSÄTTNING!

Farmor skriver också om julen i sin blogg.

¤¤¤ GOD JUL ¤¤¤Barnens andra i ordningen - och se, tomten har varit här under natten och lämnat varsitt paket under granen!


Allt roar små barn....Nu när det är så kallt och bistert ute gäller det att roa sig inomhus. En sak som alltid går hem är att titta på dessa små kortfilmer - minuscule. Favoriterna är de som nyckelpigan är med i.

Jag är modig (dumdristig) och låter barnen ha min smartphone och se klippen via youtube.

Idag är det dan före dopparedan och Freja har klätt av och på granen flera gånger redan. Embla går mest och spanar ängsligt ut genom fönstren för hon vet att tomten tittar i fönstren efter snälla barn.

I morgon kommer han....

GOD JUL önskas till alla ifall att det inte hinns med att bloggas på ett tag!Granen står så grön och grann i stugan...Freja har drabbats av lätt feber varför de kommer att missa sina två sista dagar på dagis före den tre veckor långa ledigheten. För att roa oss har vi lite i förtid  tillsammans klätt granen. Förra året skippade vi gran då barnen var i den mest klåfingringa åldern i kombination med svagt utvecklad motorik och balans.
Hoppas de låter den här vara :-)
Alla kulorna hamnade på samma gren och halmbocken gick på knäna efter att Freja ridit på den.


Julklappar till barnen.Nu är det dags att slå in barnens julklappar.
De kommer att få följande av tomten:

  • Varsin blockflöjt
  • Varsitt mjukisdjur i form av en en meter lång orm
  • Varsin Hello Kitty-tröja
  • Nya figurer till sångpåsen till Embla
  • Liten Playdoh-maskin till Freja

Det mesta lika men en individuell sak var, även om de troligtvis kommer att dela på dessa.

Så fyller de ju år direkt efter nyår också, så då blir det en ny paketvända.
De kommer då att få ett Ikea-kök.

Vad ska ni ge era barn till jul?

Hos farmor och farfar........får man slicka både vispen och skålen.

Vi tog bilen i snöstormen de fem milen till farmor och farfar i söndags. Det var jättelänge sedan vi var iväg nånstans, det är så bökigt med Freja eftersom som hon skriker och spyr när vi åker bil. Den här gången gick det dock bra. Vi började prata om att vi skulle åka redan i lördags, och hela söndagsförmiddagen pratade de själva om att "åka bil, farmor?".
Så detta var nog första gången de riktigt fattade hela innebörden med att vi skulle åka bil och att vi skulle till farmor och farfar.

Barnen blev jätteglada över att återse farföräldrarna och sprang runt i huset och fingrade på allt pynt, lekte med alla leksaker och försökte rida på halmbocken.
Embla fattade tycke för dockorna igen och ville byta blöja på dem och smörja in dem med salva efter att hon fått tag i några tomma burkar som innehållit krämer och annat. Låtsasleken pågick länge.
Freja blev stormförtjust över farmors present som inhandlats på loppis - en stor uppsättning djur från Playmobile Zoo! Dessa djur plockades ur sin påse, radades upp på bordet för att sen plockas i igen. Om och om igen.

Tyvärr hade jag ingen kamera med så bilden ovan är tagen med den usla telefonkameran. Farmor har dock fler bilder på sin blogg!
Skaka tomte!

Barnen roar sig med julgranstomten, som när den var frisk vibrerade och tjoade "merry christmas and a happy new year!"
Nu skakar den enbart lite lojt på sig.
Även om Freja inte får vara med just här så har hon fått egentid med julgranstomten också.Den har hängt med länge den här, mamman köpte den i New York i slutet av 80-talet.


Lika - olika

Barnen har inte mycket mer gemensamt än att de är födda på samma dag och bägge har bruna ögon.

Embla har spikrakt hår medan Freja har krull. Freja är finlemmad och Embla är kraftigare.Embla har fått talets gåva - hon pratar om allt och sätter ihop meningar fint. Hon har börjat intressera sig för färger och får det ganska ofta rätt. Häromdagen började hon räkna också, jag knäppte knapparna i pyjamasen och hon räknade åt mig: tre, fyra, fem, sex, sju, tre, nie, tie. Hon kan några motsatser: kall-varm, liten-stor, kort-lång, ljus-mörk, hård-mjuk etc.
Hon älskar att titta på fotografier på släkten och pekar ut alla vid namn. Hon kan även namnen på alla barn på dagis.
Hon har stenkoll på var alla befinner sig för tillfället - både människor och saker.
Hon är manipulativ och egoistisk. Vägrar att dela med sig av det hon har två eller fler av. Är svårsövd och sover gärna länge på morgonen.Freja har utvecklat sin rörliga sida istället. Hon är balanskonstnär och kan balansera på de mest udda underlag och höjder. Hon älskar att klättra och hoppa. Hon landar på fötterna med böjda ben, på den plats hon tänkt. Hon kan springa fort och forcera hinder, och hon ramlar sällan. Hon kissar på pottan när man sätter dit henne, det blir utdelning varje gång.
Hon är en okomplicerad person och är inte så mycket om sig och kring sig.
På dagis är hon känd som "dörrstängaren", hennes kall här i livet är nämligen att stänga dörrar.

Freja är en god kamrat och delar med sig av sina saker, och ger lätt upp om någon tar ifrån henne något hon för tillfället leker med. Hon rycker på axlarna och hittar något annat.
Hon är den som somnar först på kvällarna och är också den som är uppe först.

Sen har de olika perioder och grader av mammighet, gnällighet, blyghet och soliga dagar (även om de senare är få...).Luciafirande på dagis - fiasko!Barnen var peppade såhär på luciadagsmorgonen, klädde sig i tomtedräkt med luva och övade sånger som de lärt sig på dagis. Mamman och pappan och de små gick i samlad trupp till dagis, med lucialinnen färdiga att trä på över overallen (firandet skulle ske utomhus), fem meter glitter i påsen och små tärnljus med friska batterier.

När vi kom dit var allt över..... pappan hade missat tiden med en timme! :-(

Det sved nog mest i mamman, barnen var glada över att mamma och pappa var med till dagis och åt pepparkakor plus att de fick ha tomtekläderna på sig hela dagen.

Så istället för att visa fina bilder på luciatåg så kommer här några bilder tagna inne på barnens avdelning:Idag har vi fått hämta hem Embla från dagis då hon fått feber. Freja följde med hem av bara farten hon också och sen har det varit full rulle hela eftermiddagen/kvällen. Strax före halv åtta ville Embla "gå läggasej" så vi gick till sovrummet och läste saga. Freja fick välja på att stanna uppe med pappa eller lägga sej och hon valde det senare. Klockan åtta sov de! Över en timme tidigare än vanligt.
Bara för det så vaknar de väl före sex i morgon bitti...

Och grattis till Embla som hade Bolibompanamnsdag idag!

apelsinknarkare och pepparkaksbagare

En jobbig helg till ända. Embla har varit lite krasslig med knöliga nätter och gnälliga dagar till följd. Freja har gjort sitt bästa för att delta i klagosången hon också.
Trots detta har vi hunnit med en del. I lördags var mormor och morfar här och hjälpte till med underhållningen.
I söndags åkte vi lite pulka trots fler minusgrader än händerna har fingrar, bakade pepparkakor och badade bubbelbad.


degen var god


embla tyckte mjölet var roligast medan freja tryckte i sig det mesta av degen

Efter veckans mandarinintroduktion har vi skapat knarkande monster. "Mer apelsin! Mer apelsin! Mer apelsin!" hörs dagarna i ända, och våldsamma vredesutbrott inträffar när vi säger nej efter den femte före middagen.


bilden av en missbrukare


apelsiner och hembakta pepparkakor till mellanmål

Embla har lärt sig skillnaden mellan stor och liten och hittar exempel på detta i vardagen. Hon intresserar sig också för färger och kan grön och rosa. Blå, gul och röd får hon rätt på ibland.

I morgon blir det luciatåg på dagis!


Det här med tomtenVi pratar mycket om tomten här hemma. Vi berättar att han kollar i fönstren att barnen är snälla, då kommer han med paket.
Barnen är lite skeptiska till detta, och lite rädda.

Embla har en egen tolkning av tomten - hon tror att han kommer med tårta. Så fort vi nämner tomten börjar hon pladdra om att "tomten kommer tårta!", "Snälla barn!"
Båda barnen blir lite oroliga och tittar försiktigt ut genom fönstret också när tomten kommer på tal.

När jag kom hem igår kväll sent efter en tjänsteresa var de fortfarande uppe och väntade på mig. Jag hade med mig en liten present till dem - varsin liten tomte - så nu är de inte lika rädda för tomten längre. De gillade hans skägg och de randiga strumporna bäst. Embla ville ha med den till dagis men hon förstod att det var bäst att lämna den hemma efter att jag förklarat att de andra barnen skulle leka med tomten också om hon tog med den, och att den kunde komma bort. Efter denna förklaring nickade hon mycket noga och lade tomten på en bänk och sa "tomten stanna hemma".

Snart kommer den riktiga tomten!

Sjusovare...eller inte.

I natt har jag sovit i källaren, ensam i sängen! Det tär på en att endast få sova en timme åt gången och fyra timmar sammanlagt per natt. Barnen är så knöliga på nätterna, Freja ligger hos mig och sparkar och far, skriker och gnyr. Sen ska Embla hämtas också framemot småtimmarna och då ska de slåss lite och bråka och gnälla och gråta.
Sen somnar alla vid sextiden och så ringer klockan vid sju......

Den här synen mötte mig i morse i alla fall. Eller morse och morse..klockan var då kvart i åtta och jag hade tassat runt sen sju.Det var beckmörkt och knäpptyst i rummet, det är blixten som gör att det ser ljust ut.

Nu väntar en hektisk jobbvecka med resor och julfester för åtminstone mamman, så det kan bli glest med inlägg under veckan.


Andra advent


Mellanmål och advenstmys.

Det var mycket som skulle hinnas med under helgen: handla, åka pulka i backen, få besök av mormor och morfar, baka pepparkakor, bada - allt detta plus allt det vanliga: laga mat, äta, sova, städa, leka etc

Pepparkaksbaket blev det aldrig nån tid för men vi får försöka klara av det under veckan.

Mormor och morfar var här på lördagen och barnen var på bästa humör hela dagen. Allt gick lekande lätt och inga protester alls hördes under dagen - helt underbart och synnerligen ovanligt i det här hushållet.
Söndagen var inte lika munter fast vi gjorde roliga saker. Vi åkte bil till stormarknaden och handlade, barnen fick sitta i shoppingbilar. Vi åkte Bob, vi åt hamburgare, såg på tv, lekte och stod i.
Här nedan har de gjort sig klara för att åka och handla!
(I väskan har Freja två nappar och Embla har Snutte, Kanna och en vattenflaska i sin)När vi kom hem överaskade Embla oss med att ta en mandarin, skala den och dela upp den i klyftor och sen äta upp den. Helt utan hjälp!

23 månader! statusIdag har de uppnått en akntingsvärd ålder av hela 23 månader. Alltså fyller de två år om en månad!
Men först ska vi klara av fler advent, pepparkaksbak, lucia, jul och nyår.

Häromkvällen roade jag mig med att väga och mäta barnen, dock utan professionella verktyg.

Freja är 83 cm lång och väger 11,2 kg.
Embla är centimetern kortare, 82 cm, och väger även hon 11,2 kg.

De har storlek 86 i de flesta kläder, stlk 22-23 på skor och storlek 50 på mössan.
De kan klä av sig själva, men ej på sig förutom skor/stövlar och mössa.

De äter allt själva, använder hand, sked och gaffel, men föredrar gaffeln. De kan spetsa små små ärtor på gaffeln och stoppa in. De kan dricka ur glas men föräldrarna föredrar spillfri pipmugg. Även om de inte spiller när de dricker så händer det lätt att glasen åker i golvet när de far fram med armarna som väderkvarnar vid bordet. Till deras favoritmat hör pannkaka, stuvade makaroner, korv, köttbullar, stekt fisk och pizza. Det allra bästa de vet är oliver och russin.

Embla pratar väldigt mycket och man förstår ganska lätt vad hon menar. Hon konstruerar två-, tre- och fyrordsmeningar. Jag skulle tippa på att hon har ett ordförråd på nånstans mellan 50 och 100 ord. Freja ligger lågt med snacket men det har tagit sig lite de senaste veckorna. Hon har nog 20 ord hon alternerar mellan, och kan få ihop en enkel tvåordsmening.

De sover i spjälsäng, men Freja sover halva natten i föräldrarnas säng. De använder fortfarande blöja. Vi har inte pottränat i någon större utsträckning. De vet dock vad man gör i pottan, i blöjan och på toaletten.
Freja kissade i pottan igår kväll för första gången.

Freja har nappar och Embla har sina gosedjur Snutte och Kanna.

De badar i badkar och har även provat på bastun. De tycker inte om att duscha. Här är de fångade under en skrattfest i badet nu ikväll:De leker med Playdoh, Lego (duplo), pegart, dockor, ballonger och bollar. De kör bobbycar och en häst på hjul. Freja kan stå hur länge som helst och flytta pegartploppar från en burk till en annan, hälla ut dem på bordet och sen plocka i dem i en burk igen. Embla kan pyssla länge med sina dockor och kramdjur - hon bäddar ner dem i kartonger och/eller skottkärran och skjutsar dem sen överallt.
De kan sjunga flera sånger, bland annat "lilla snigel", "blinka lilla stjärna", "Bä bä vita lamm" och "bom bom slå på stora trumman".
De kan lägga enkla fembitarspussel och gillar att läsa böcker.

Embla gillar att åka vagn och bil, men Freja gör det inte.
Båda två gillar pulka och Bob, fast Freja vill inte åka nerför backen.
På sommaren åker de gärna i cykelsits men inte i cykelvagn.Första adventHär kommer ett försenat adventsinlägg.

Pappan kom tillbaka från sin tjänsteresa på fredagkvällen och på lördagmorgonen for mamman till Göteborg och återvände först söndag kväll och missade hela adventsgrejen.

Farmor och farfar var här och hjälpte till och farmor har dokumenterat helgen i sin blogg.
Emblas utvecklingssamtalDå var det dags för Emblas utvecklingssamtal.

Embla är också trygg med både barn och vuxna, sällan ledsen. Hon är lite mer självständig än Freja men blir lite orolig när de vanliga fröknarna slutar tidigt någon eftermiddag och de slås ihop med en annan avdelning. Men om fröknarna är tydliga med att säga hejdå så går det bra!
Hon äter hyfsat men inte av allt. Lingonsylt är favoriten. Sover gott och länge med sin snutte.

På barnens avdelning går det nu totalt 16 barn, men de flesta är 20-timmarsbarn som är där mån-tors mellan 9-14. Tre pedagoger har hand om dem - Åsa, Agneta och Maria.

RSS 2.0