23 månader! statusIdag har de uppnått en akntingsvärd ålder av hela 23 månader. Alltså fyller de två år om en månad!
Men först ska vi klara av fler advent, pepparkaksbak, lucia, jul och nyår.

Häromkvällen roade jag mig med att väga och mäta barnen, dock utan professionella verktyg.

Freja är 83 cm lång och väger 11,2 kg.
Embla är centimetern kortare, 82 cm, och väger även hon 11,2 kg.

De har storlek 86 i de flesta kläder, stlk 22-23 på skor och storlek 50 på mössan.
De kan klä av sig själva, men ej på sig förutom skor/stövlar och mössa.

De äter allt själva, använder hand, sked och gaffel, men föredrar gaffeln. De kan spetsa små små ärtor på gaffeln och stoppa in. De kan dricka ur glas men föräldrarna föredrar spillfri pipmugg. Även om de inte spiller när de dricker så händer det lätt att glasen åker i golvet när de far fram med armarna som väderkvarnar vid bordet. Till deras favoritmat hör pannkaka, stuvade makaroner, korv, köttbullar, stekt fisk och pizza. Det allra bästa de vet är oliver och russin.

Embla pratar väldigt mycket och man förstår ganska lätt vad hon menar. Hon konstruerar två-, tre- och fyrordsmeningar. Jag skulle tippa på att hon har ett ordförråd på nånstans mellan 50 och 100 ord. Freja ligger lågt med snacket men det har tagit sig lite de senaste veckorna. Hon har nog 20 ord hon alternerar mellan, och kan få ihop en enkel tvåordsmening.

De sover i spjälsäng, men Freja sover halva natten i föräldrarnas säng. De använder fortfarande blöja. Vi har inte pottränat i någon större utsträckning. De vet dock vad man gör i pottan, i blöjan och på toaletten.
Freja kissade i pottan igår kväll för första gången.

Freja har nappar och Embla har sina gosedjur Snutte och Kanna.

De badar i badkar och har även provat på bastun. De tycker inte om att duscha. Här är de fångade under en skrattfest i badet nu ikväll:De leker med Playdoh, Lego (duplo), pegart, dockor, ballonger och bollar. De kör bobbycar och en häst på hjul. Freja kan stå hur länge som helst och flytta pegartploppar från en burk till en annan, hälla ut dem på bordet och sen plocka i dem i en burk igen. Embla kan pyssla länge med sina dockor och kramdjur - hon bäddar ner dem i kartonger och/eller skottkärran och skjutsar dem sen överallt.
De kan sjunga flera sånger, bland annat "lilla snigel", "blinka lilla stjärna", "Bä bä vita lamm" och "bom bom slå på stora trumman".
De kan lägga enkla fembitarspussel och gillar att läsa böcker.

Embla gillar att åka vagn och bil, men Freja gör det inte.
Båda två gillar pulka och Bob, fast Freja vill inte åka nerför backen.
På sommaren åker de gärna i cykelsits men inte i cykelvagn.Kommentarer
Postat av: sargit

Så kul att läsa om deras utveckling och se vissa (ganska många) likheter med mina små troll i olikhet mot varandra. Lika men ändå olika eller hur man nu säger :)

Men era har mycket större ordförråd än våra, men inte helt oväntat då jag fick höra att det kan ta längre tid med språket då man har två hemspråk...

Vilken härlig skrattfest de hade.

Ja, det närmar sig två års kalas... hur har ni tänkt göra med det? Bjuda bara släkt eller fler? Har ingen aning om hur vi ska göra...

Trevlig helg!

kram

2010-12-03 @ 23:43:46
URL: http://www.sargitochmp.blogspot.com.
Postat av: Maysan

Herregud vad tiden går fort. Söta små ankungar är dom, kul att följa utvecklingen.

Vi måste ses, troligen blir det väl nån sväng till backen snart, jag hör av mig.

Kramen

2010-12-04 @ 07:54:39
URL: http://maysan.se
Postat av: ankan

sargit: Tror nog att det blir ett lugnt kalas här med närmsta släkten på sin höjd. Kan nog skjuta upp kompiskalasandet ett år till med gott samvete. Det är nog mycket att stå i med jul, nyår etc...maysan: åååå, vad länge sen vi sågs! Ni är så välkomna!

2010-12-05 @ 19:11:52
URL: http://frejaochembla.blogg.se/
Postat av: Sofia

Åh, vilka goa ungar. Snacka om medryckande skratt! Kul att läsa om deras utveckling då mina tvillinggrabbar är lika gamla. /Sofia med Axel och Wilmer

2010-12-14 @ 14:49:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0