Barnvakt!

På grund av jobb för bägge föräldrarna tvingades vi anlita barnvakt under ca fem timmar en eftermiddag. Farmor, farfar och faster Anki fick uppdraget! Till hjälp hade de även lilla kusinen Ofelia, 9mån.Här leker Embla och Ofelia sida vid sida.

Efter lunch lämnade vi således hem och barn i deras vård. Barnen var enligt uppgift som små änglar hela eftermiddagen! De protesterade varken vid blöjbyte eller påklädning. De satt nöjda i vagnen i tre timmar medan barnvakterna besökte diverse affärer och shoppingcenter. De fick äta mellanmål ute på lokal! De åt farfars pannkaka och farmors bullar.
Freja kramades och Embla log mest hela tiden.

De fick en födelsedagspresent i efterskott också - en lekmatta/pussel som Freja hjälpte farfar att sätta ihop. Eller ja - farfar satte ihop den och Freja rev den.

Tack snälla farmor, farfar och faster för hjälpen!

 


Vi äter självaJag har förstått att det är dags att börja vänja småfolket vid att hantera egen tallrik och sked. Detta är första gången. De vet direkt hur man ska göra med skeden, även om det inte går riktigt som det var tänkt alla gånger.
Det här med tallrik var lite svårare att ta in. Vad har den där att göra?

Vi har haft barnvakt åt dem för första gången i veckan också, får ta och blogga om det en annan dag när mer tid finns.

Glad i hattenInomhus gillar de att ha mössor, väskor, mjuka frisbees och stora hattar på sig - men att ha mössa utomhus är rena tortyren!

Emblas första steg på film


Efter lite uppmuntran och glada tillrop vågar Embla sig på att ta några steg på egen hand. Snacka om stolt tjej när det går som hon vill!

Frejas första steg finns förevigade här.


När mamma är borta...

...busar vi vid frukosten och sätter fast våra smörgåsar i håret!

Hemma igen, lagom till snöstorm, armod och elände. Pappan fick god hjälp av farmor och farfar när mamman nätverkade i Stockholm. Nu väntar en helg inomhus om man ska tro SMHI.

Öppna förskolanIdag har mamman varit hemma med småfolket hela dagen eftersom pappan jobbat. Vi trotsade snöfall och oplogade vägar och gav oss iväg till öppna förskolan på Tjärna Ängar. Pappan har besökt ÖF på Jakobsgårdarna vid ett par tillfällen, men den var stängd idag.
Tyvärr visade det sig att vi var de enda som trotsade vädret idag, vi var alltså ensamma besökare där. Det verkade dock inte bekymra barnen då de hade fullt upp med att utforska de stora lokalerna och alla leksaker som fanns där. Freja fann en ny vän i en av ledarna där, en irakisk kvinna med lååångt hår och många smycken.Efter två och en halv timme kände vi oss nöjda och gick hem. Vi åt mellanmål och sen var väl tanken att de skulle vila sig efter en händelserik eftermiddag, men se det föll inte i god jord. Nåja, ingen skada skedd. Det blev ett bad och tidig kväll istället.
I morgon ska mamman åka bort på tjänsteresa i två dagar så farmor och farfar kommer hit och hjälper till.

Embla har börjat ta några steg på egen hand också. Inte många, och inte stabila, men ändå. Idag slog hon rekord med fem kontrollerade steg innan hon damp i backen.

En doft av träIdag kom mina efterlängtade gungfår! Tycker att dessa är så fina och personliga, så jag köpte två stycken till småfolket att vårda. Freja provgungade lite men de är ännu för små för att nå ner och gunga själv, så fåren åker ner i källaren tills de - ungarna alltså - växt till sig lite.

EFIT (Ett Foto I Timmen), söndag 14 februari08:00 - Barnen har varit vakna i en halvtimme redan och underhållit varandra. Nu är dags att få komma upp, få ny blöja, kläder och sen frukost.09:00 - Det är full rulle med bilrace i korridoren!10:00 - Depåstopp. Fyller på med varsin flaska välling, sen väntar en tupplur. Farmor och farfar kommer och hälsar på.11:00 - Mamma och farmor åker till syfestival, som inte är så festligt som det låter. Ett besök på Kupolen hann vi med också vilket resulterade i nya pyjamaser till barnen.12:00 - Pappa och farfar är hemma och ger barnen lunch. Ugnspannkaka med lingonsylt serveras.13:00 - Sista handen läggs vid älggrytan som mamma förberett. Kvinnfolket kommer hem och de vuxna äter och barnen smaskar på apelsiner.14:00 - Tid för lite lek och umgänge med farmor och farfar.15:00 - En sådan härlig vinterdag som idag får inte gå till spillo, så nu går vi alla på en promenad. Barnen är glada och uppspelta och ska prata med alla vi möter, klappa alla hundar och peka på allt de ser.16:00 - Istället för att sova bestämmer sig småfolket för att trasha sitt rum.17:00 - Till middag serveras älggryta tillsammans med käck propaganda.18:00 - det har varit bajsfest efter middagen så pyjamaserna har åkt på lite tidigare än vanligt.19:00 - And the racing continues.....20:00 - Fulltankade med välling river de av en sista boogie woogie innan de stoppas i säng.21:00 - Barnen somnade snabbt efter en aktiv dag och föräldrarna kopplade av med en söndagsbastu.22:00 - Nu sitter jag här och postar dagens blogginlägg.

Kanske blir det fler EFIT:s framöver!


Vi showar liteÅterigen tunt med blogginlägg, men tiden räcker inte riktigt till.
I eftermiddag ska vi åka till barnens mormor som fyller år. Där är stora delar av släkten också. Det ska bli intressant att se vad de här damerna tycker om det!
 

När mamma jobbarSå här ser det ut när jag går till jobbet. Vi har alla ätit frukost tillsammans men pappan har inte riktigt hunnit med att läsa morgontidningen.
När tidningen är läst väntar lek, välling och en förmiddagslur.
Efter lunch går de oftast ut - vagnpromenad till affären för att stödhandla, vagnpromenad utan mål, eller som här - en tur med pulkorna.Väl hemkomna blir det kanske lite lek, ett mellanmål och så en eftermiddagslur.
Sen kommer jag hem och fixar middag. Småfolket är vid min sida och "hjälper till". När maten är lagad ser det värre ut på golvet än på bänkarna. Det är lätt att att tro att ett kärnvapenkrig ägt rum.Efter middagen väntar lek eller kanske ett bad. De brukar vara väldigt aktiva på kvällen, ibland gnälliga men oftast glada. Vid halvåtta får de de varsin flaska välling som de intar i soffan till Rapport. Senast åtta ligger de i sina sängar och föräldrarna får egentid, efter att alla hushållsysslor är gjorda förstås....

Söndagspromenad i parkenVi matade änderna med dagsfärskt bröd.

Vinteraktiviteter

Nu var det länge sen senaste bloggpost! Hårt jobb i veckorna gör det svårt att koppla av på kvällarna för att få till något menignsfullt att blogga om. Största händelserna denna veckan är för Freja: Kinden är prydd av två blåröda märken efter Emblas tandrader, och för Embla: Igår tog hon sig upp till stående alldeles på egen hand, utan nåt att dra sig upp och luta sig emot.

Lördagen tillbringades på Runns is tillsammans med lilla Rasmus och hans föräldrar. Vi kollade på sparkrace, motordrivna och raketdrivna (!) sparkar tävlade om äran.Töserna hade det ganska bra i sina pulkor. Det fanns mycket att titta på.Sprutdags igenEn dag kantad av både gråt och skratt. Hjärtskärande gråt när de schemalagda sprutorna gavs, en i varje lår, två per barn alltså. Till middag blev det därför fläskpannkaka, nåt som de båda älskar. Att äta själv, det är grejer det!
De fick extra mycket lingonsylt också.

Efter middagen var det full rulle hela kvällen och stickdramatiken var som bortblåst. Freja hittade blixtlåset på sin pyjamas och klädde därför av sig flera gånger, ivrigt påhejad av Embla. Efter välling i soffan blev det gymnastiska och vokala övningar innan de stupade i säng på slaget klockan åtta.RSS 2.0