Helgen som gåttKölden har varit svår i helgen varför vi tvingats tillbringa den mestadels hemmavid, inomhus. Det är inte så lätt att roa de små liven hela tiden, och det är slitigt att gå hemma fyra stycken och nöta på varandra så några utflykter har vi tagit oss för.
På lördagen packade vi in oss i bilen och storhandlade på Ica MAXI, vi och resten av stadens befolkning. Detta var mycket uppskattat av småfolket. Det är toppen att åka kundvagn och titta på folk och en massa spännande varor i hyllorna. Det knorrades knappt alls vid instigning i bilen heller.

På söndagen blev det att ta på alla kläder som fanns och så en promenad till vattenparken för att titta på änder. Det var så kallt att änderna orkade inte komma fram och hälsa ens. Vi tillbringade en timme i stora köpcentret sen, med tillhörande besök på barnaffärerna. Vi hade tänkt testa McDonalds bollhav men det visade sig att något sådant inte fanns.

Freja är som ni ser ovan mycket rörlig. Hon går och småspringer hela tiden, klättrar i och ur lådor och annat. Hon klättrar inte upp i soffor ännu, tack och lov.

Embla kan stå själv korta stunder. Hon går med gåvagn eller gåbil, den senare har hon även lärt sig svänga med så nu kan hon ta sig fram ganska obehindrat på egen hand.Den senaste tidens klängighet verkar ha avtagit. De kan nu roa sig på egen hand, fast nära nån vuxen, medan man tex lagar mat, viker tvätt etc - de kräver inte att bli burna precis hela tiden. Även blöjbyten går bättre. De kan ligga stilla på rygg i säkert två minuter!

I morgon väntar ett besök på BVC. Det är vaccinationsdags!


Hos tandläkaren!Tänka sig, ett år gamla och de har redan fått sin första tandläkartid!

Jodå, kallelsen kom i brevlådan förra veckan och idag var det dags. Vi gick i samlad trupp till folktandvården, checkade in och lekte med Lego i väntrummet tills det blev vår tur. I tandläkarrummet sen fanns det massor av roliga leksaker för dem att roa sig med medan föräldrarna fick tandvårdsutbildning. Den snälla tandläkaren fick sen titta i deras glada munnar.
Som avslutning fick de välja varsin tandborste. Embla valde en rosa och Freja en blå.

Freja poserar här med sin borste med välsmakande bamsetandkräm på.

Det plingade på dörren......lilla Rasmus kom på besök med sin mamma och pappa! Embla tyckte det var jätteroligt med besök och socialiserade glatt medan Freja mest stod och gömde sig bakom knuten.Embla var synnerligen intresserad och ville känna och klämma......"rör du mig en gång till så klipper jag till!", kan man gissa att Rasmus tänker här.

Dagens inköp2 st gåselar från Ängholmen! De har extrapris på några modeller just nu så jag slog till på en panda och en koala. Tjejerna fick sen välja varsin och Embla valde koalan och Freja valde pandan. För ovanlighetens skull ville de inte ha samma!

I morse var vi alla ute på en härlig förmiddagspromenad direkt efter frukost. Vi tittade på hästar och änder. Sovschemat blev rubbat så nu ligger det två snacksaliga figurer i sina sängar och underhåller varandra med roliga historier.

PapparazziSent på natten, när hela familjen sover utom pappan, smyger han omkring och tar fotografier av sovande barn.
Det ser inte så bekvämt ut.I övrigt råder bloggtorka. Det händer inte nåt speciellt - inga sjukdomar, inga olyckor, inga aktiviteter, inga milstolpar.

Status på busungarnaNär mamma är upptagen med annat, tex att steka blodpudding, så passar de på att göra sånt de inte får, som att tömma påsen med returpapper/förpackningar.

Ettårskontroll hos doktorn idag, vilket resulterade i "godkänt". Dock delades inga sprutor ut eftersom man ínte får ge de vanliga vaccinsprutorna förrän två veckor efter svininfluensavaccinet.

Freja väger 9055g och är 75cm lång. Embla ligger strax efter, 8950g och 73cm.
Ett år och två veckor gamla.

SöndagsutflyktVi åkte till Farmor och Farfar där vi gick på lång pulkapromenad och åt god söndagsmiddag. Bilresan gick bra både dit och hem - inget gallskrik och inga spyor. Tricket är kanske att passa in bilfärderna med sovtiderna, iallafall vad gäller skrikandet. Spyorna har vi bara varit med om två gånger och kan inte se något samband, mer än att det varit Freja som varit drabbad bägge gångerna.

Vi slötittade lite på tv när vi var där, om Familjerna Annorlunda. Herregud, de har både åtta och tio barn som de släpar runt på hela dagarna och vi orkar knappt med att förflytta oss med två!

Vi fick en jättekartong med skor och stövlar med oss hem också - ett arv från tvillingkusinerna. De kommer säkert väl till pass nu när gåandet snart sätter fart på allvar.

I pulkabackenIdag när det var rena sommarvärmen ute (-4 grader) passade vi på att vara utomhus. Eftersom vi har förmånen att bo vid foten av en skidbacke så blev det såklart en tur dit med pulkorna.

Det är kul att åka i backen tycker tjejerna, och det är lika kul att sitta och titta på alla andra som är där också. I dag behövde vi heller inte klä på dem precis allt vi äger och har, så viss rörelsefrihet infann sig också till stor förtjusning.

Igår var en riktig gnälldag då biverkningarna av flunsasprutorna kickade in. Det blev lätt feber och extrem gnällighet, likadant blev det vid första sprutan. Tursamt sitter det bara i en dag så idag är de sitt vanliga gnälliga jag :-)

HändelselöstEfter alla helger och födelsedagar har nu livet återgått till det normala. Modern har återgått till arbetslivet och fadern upprätthåller ställningarna hemma. Det är för kallt för att gå ut, och småfolket har fortfarande inte kommit ur sin klängperiod.

I morgon skall 2:a svinflunsasprutan tas så det kan ju bli intressant. I alla fall får vi komma ut lite.

Idag har det varit badkväll för de små och bastu för de stora. Nu när det är kallt så kommer de gosiga pyjamasarna med fot väl till pass - vi tackar våra belgiska vänner för dessa!En liten film

Några minuter ur en vanlig dag. Freja kan nu gå några meter, det går bättre och bättre för var dag. Embla har ännu inte balansen att stå själv, men hon går gärna och länge när föräldrarna håller henne i händerna. Hon har fullt upp att babbla med sin boll.


Vyssan lullDet här med sömn är ett gissel för många har jag förstått. Vi är nog ganska lyckligt lottade vad gäller den saken.
Vi började tidigt (när de var 3 månader kanske) med rutiner som vi sen helst inte ruckar på.
 
De lägger sig för natten klockan 20:00 och sover numer till 07:00 - 07:30 utan uppvak. Sen är det två sovpass på dagen: en förmiddagslur mellan 10-11 och en eftermiddagslur mellan 15-16.
På dagarna kan det se lite annorlunda ut beroende på vad som står på agendan för dagen samt att de bestämmer lite själva om de ska sova eller inte - ibland är de helt enkelt inte trötta på förmiddagen, men kvällsrutinen är inte förhandlingsbar!

Freja sover med napp, hon har aldrig napp annars, och Embla (ovan) har en snutte som hon suger på tvättlappen på. Den är illaluktande och missfärgad efter att hon gömt en dadel i munnen en gång när hon skulle sova. 
De sover bägge på mage, eller oftast knästående med korslagda ben(!)  Alltid ovanpå täcket. Alltid i något av hörnen på sängen.

Av kunglig börd?Vi har svårt att se nån likhet med föräldrarna i Freja, men kan det vara så att det ligger till på det här viset?

Klängiga rallybrudarDet pågår nåt slags utvecklingssprång nu, för de senaste veckorna har varit snudd på outhärdliga. Det ska klängas och bäras och roas annars blir det skrik och grin utan dess like. Man tror att de vill kramas och vara nära men så är inte fallet, de använder en endast som språngbräda till att komma upp och slita och dra i saker de ej annars kommer åt.
Pekfingret är ständigt framme och det finns en oändlig mängd saker att "´ta!" på. Det är lampan, stjärnan, spöket (en väggklocka), väskor, jackor, tavlan, krukväxten etc etc etc. Varje dag får man gå varvet fem gånger (x2) för att titta och känna på alla sakerna.
När de arma föräldrarna tröttnar och försöker sätta ner dem utbryter en skrikfest utan like i fem minuter. Man är verkligen låst till ett liv på golvet eller bärandes på en eller två slingerormar.
Hoppas denna period inte vara mycket längre...

På bilden ovan är de dock ganska nöjda och roar sig med att krypa i kapp på löparbanan som går i cirkel genom köket, hallen, vardagsrummet - iklädda sina biltröjor. Freja har en lekdräkt med Formel 1-bilar från Småfolk, och Embla har en body med raggarbilar och folkabussar från Åhléns. Byxor från Lindex.Embla gillar bollar av alla slag, stora som små. Hon gillar att jaga dem. Kankse blir hon bollspelare när hon blir stor.Freja har lagt sig till med ett mycket speciellt flin på senare tid. Hon ser inte riktigt klok ut.


Det här med matNu är barnen så stora att det dags att sluta göra specialmat till dem. Nu får de vackert äta det vi äter, finfördelat givetvis. Hittills har de varit uppfödda på potatismos med diverse tillbehör - fisk, köttfärs, bacon, kyckling - kokt med sås, grönsaker och enkla kryddor och mixat till en mer eller mindre slät puré.

Denna vecka har vi hunnit med vuxenmat som köttfärslimpa, tortillas, fläskpannkaka för att nämna några rätter.

De har inga favoriträtter utan äter allt rent smakmässigt men bland har det varit nån konsistens de ryggat för.
Just nu vill de äta själv i största möjliga mån, så smörgåsar och fruktbitar är toppen.

Så här ser deras matschema ut:

08:00 2dl välling
08:30 Smörgås och fil och flingor
12:00 lunch (lagad mat)
nån typ av mellanmål under eftermiddagen (lite gröt, frukt, smörgås el liknande)
17:00 middag (lagad mat)
19:30 2dl välling

Kalasdags

Idag firar vi flickornas ettårsdag, och vårt första år som föräldrar! Jag ska inte säga att tiden gått fort, för det har den inte. Det har varit ett stundtals tufft år - men också roligt. Om sanningen ska fram så hade vi kalaset igår redan, av logistiska skäl, så dessa bilder är tagna igår. Vi ställde heller inte till med nåt hejdundrade kalas utan det var bara de närmaste som kom på lite fika. Morföräldrarna uteblev dock på grund av bilproblem, men de kom idag istället - på den verkliga födelsedagen.

Vi började dagen med lite gymnastik:
Sen blev det presentöppning! Det börjar bli en vana det här...Jag fick kossor på ett snöre!Nu händer det nåt spännande tror vi.En brinnande tårta!Barnen smakar tårta för första gången. Väldans gott detta, godare än pepparkakor!

När alla var mätta och belåtna hade vi en liten sång- och musikstund i lekrummet. Alla instrumenten kom fram.
Freja satt bäst hos farmor:Embla fick spela själv:Och kusin Ofelia sjöng så vackert!Tack för alla presenter!


Ett år idag!Grattis Freja och Embla på ettårsdagen!

Så här små har vi varit:
Gott nytt 2010!

Nytt år, nya möjligheter!

Vi firade hemma med goda vänner och deras barn, plus en lånad hund. Först åt vi så vi sprack, sen badade vi skumbad, drack skummande drycker och avslutade med praktfulla fyrverkerier i den bistra nyårsnatten.
Här har Freja tagit på sig sin festligaste min:Skumma barn:

Småfolket roligaste stund på hela kvällen var när de fick hjälpa till med disken:Den bästa platsen på jorden!Sen sov de sig igenom allt smällande och poffande.  Nu har vi en födelsedag kvar att fira sen ska det väl bli lugnt ett tag med partajandet.

Vi passar på att gratulera Sanna och William på deras ettårsdag idag också - Grattis!


RSS 2.0