Poolpremiär

Barnens första besök i storpoolen för året. Varmt som i ett badkar. Alla njöt.Först i var Embla. Inga protester här inte, bara stora leenden. När Freja kom i fick Embla sitta i "poolstolen". Även den mottogs mycket positivt, så positivt att mamman åkte till affären och  köpte en till.  Freja njöt även hon av det varma, stora vattnet.


Midsommar

Nu har vi kommit hem från två dagars midsommarsfirande. Midsommaraftonen tillbringades i Övermo med mammans släkt. Vädret var lite kyligt och majstångsresningen försenades på grund av regn så just den missade vi, då barnen redan var uppe på övertid och vi hade en bit att köra tills vi skulle övernatta i gäststugan hos farmor.
Men vi hade trevligt under eftermiddagen!Här undrar Embla varför ingen vill sparka boll med henne.Freja matar grannens valp med småsten!De glufsar i sig jordgubbar som om det vore deras sista måltid.På midsommardagen var det i vanlig ordning majstångsresning i Bodlindor. Barnen hade haft lite svårt att komma till ro igår kväll i ny miljö, men sov gott hela natten och vaknade upp utvilade och ganska glada. Det bjöds på lite bättre väder idag.Embla med grädde runt munnen efter att ha stoppat i sig av farmors tårta.Freja har hittat något intressant på marken.Kusin Ofelia var här också. Hon vill gärna leka med Freja och Embla men de visar henne inget större intresse tyvärr.Här är de på trappan till gäststugan. Det blev många turer i den trappan kan jag säga. Freja kan gå både upp och ner "som en vuxen". Hon tar stöd med handen på räcket. Embla går nerför genom att sitta/glida på trappstegen eller kryper baklänges.När stången var uppe blev det dans runt den. De ville inte delta i det utan stod och betraktade dansen lite på avstånd.Rasmus och faster Anki stod för underhållningen till kaffet. 

Även denna natt tillbringades i gäststugan. Så här roligt kan man ha istället för att sova:
Nu väntar en hektisk vecka med jobb, fester och Peace & Love-festival. Det finns aktiviteter i samband med detta för barnen också så mamman ska försöka flexa ut tidigt på eftermiddagarna för att få ut så mycket som möjligt av veckan. Vädret ser ut att bli bra också!


BVC-rapport, 18 mån
Det har blivit dags för 18-månaderskontroll hos BVC, inklusive läkarbesök och vaccination mot bl.a mässlingen.
Det var länge sen vi var där nu, förutom en snabbvisit när Embla var svullen i ögat, och nu när de är så stora och kloka anade de genast oråd när vi kom in - trots en ganska rolig rutschkana.

Båda fick godkänt på hälsa och utveckling, men snudd på underkänt vad gäller viktuppgång. De är hemskt tunna de här töserna! Vi fick order om att ge mer mat, och FET mat.
Bägge grät sig igenom hela besöket. Såväl undersökning som stick i låret var hemskt traumatiskt för dem, men nu blir inte nästa besök förrän om ett år!

Här är siffrorna, de är 17 månader och 3 veckor:

Freja: 80cm lång och 9580g tung - vid födsel 48cm och 2680g
Embla: 78,5cm lång och 9560g tung - vid födsel 46cm och 2540g.


Sol och bad

Varma dagar är man inte bortskämd med så det gäller att utnyttja dem maximalt. Poolen kom fram på eftermiddagen till flickornas stora förtjusning.Emblas badskräck är som bortblåst när hon får bada utomhus. Idag satt hon i poolen i över en timme och lekte med vattenkannor, hinkar och annat. Nu kanske hon blivit riktigt ren.Freja får en dusch av pappa.Även snutte fick sig ett välbehövligt bad!Gräsklipparen behövde tvättas också.

Innan kvällen var slut hade snutte, gräsklipparen, sopen, pottan och alla vattenkannor och sandspadar varit i plurret, tillsammans med åtskilliga flicknävar sand...

HönsgårdenIgår åkte vi till farmor och farfar. Vi tittade på hönsen och på lammen. Vi åt köttbullar och kanelbullar tills vi storknade.
Farmor, mamma och Embla intog soffan och tittade på bröllopet under eftermiddagen, medan farfar, pappa och Freja gungade och begrundade trädgården.

Det blev pizza till middag och en skön och ljum kväll så barnen var ute länge. Kankse är det all utomhusvistelse som ger dem god sömn och sovmornar. De vaknar sällan före åtta på morgonen sedan ett par veckor tillbaka, vilket mamma och pappa inte har något alls emot!

Hästarna!Vi har fått en hästhage på baksidan, till flickornas stora förtjusning.Freja plockar gräs och rötter och bjuder på ett smakprov.

Sköna sommardagar

Idag har det varit en sån där varm och solig sommardag då man bara vill vara ute, ute, ute. Mormor och morfar kom på förmiddagen och vi gick till lekparken bland annat. Embla höll till i rutschkanan och Freja i gungan - som vanligt.Embla är så duktig och kan både klättra upp och åka ner alldeles själv.Freja tjuter av skratt när hon får gunga i hög fart.Vi åt middag ute, sen åkte vi ner till affären och köpte glass på kvällen. Dagen avslutades med bad för flickorna. Embla har de tre senaste gångerna gråtit och skrikit sig igenom badet! Hon gallskriker och försöker klättra ur karet. Hon skriker så hjärtskärande att vi måste snabbt skvätta lite vatten på de smutsigaste partierna och sen snabbt ta upp henne. Jag undrar vad det beror på. Mig veterligen har inget traumatiskt hänt vid bad, hon gick från stormförtjust till ångestplågad från en gång till en annan.
Hoppas det är en "fas" som snabbt går över...
  

På födelsedagskalas för morfar

Länge sedan senaste uppdatering, men veckan har passerat utan avsteg från den dagliga rutinen: Vakna, äta frukost, ut och leka, äta lunch, sova, ut och leka, äta middag, vagnpromenad, leka inne, sova.

Idag har vi varit till Insjön för att fira morfar som fyllde år igår. Stora delar av tjocka släkten var på plats och Embla var till en början mycket blyg och ville inte lämna pappas famn:Det gick snabbt över och snart var det full fart. Freja fattade tycke för en nalle som hon bar runt på en bra stund.De höll sams hela kvällen och var ovanligt lättsamma att ha att göra med. Mammas rygg blev skonad från att ständigt bära på Embla, och det blev tid över till socialisering till och med. Det är man inte bortskämd med, alltid när man är nånstans så går nästan all tid åt till att springa efter barn, underhålla barn, bära barn etc.

Här har de hittat nåt intressant att pilla på.Mammas kusinbarn Albin var med också. Han är ganska precis ett år äldre än tjejerna men nog tyckte att jag de lekte lite tillsammas i alla fall. Albin delade med sig av sina bilar också, om än motvilligt emellanåt.
Här delar Embla och Albin fåtölj:Vid åttasnåret klädde vi om till pyjamas och stoppade dem i bilen. Embla sov inget under den halvtimmes långa färden hem, men Freja somnade efter halva tiden ungefär. Vi klarade oss från spyor också trots ett abnormt intag av jordgubbar, grädde och tårta under kvällen. Vid hemkomst fick de vara uppe en kvart sen sa vi att det var dags att lägga sig, och de små gick med lätta steg till sina sängar för att bli omstoppade. Inom tio minuter sov de sött.

Flickorna är klädda i POMPdeLUX från topp till tå. Underbara, prisvärda kläder!

Lekparken i skogen

Vi hittade en liten lekpark inne i skogen inte så långt från oss. Den är gammal och sliten men ändamålsenlig för vilt springande tvillingar eftersom den är omgärdad av skog. För en gångs skull var storkameran med och jag tog en serie kort. Här är ett urval:Två nöjda töserFreja poserarEmbla poserarDe är ännu för små för denna roliga manick"Åhh, en motorcykel!""Jag ska ha en chopper med högt styre när jag blir stor!"Att gunga är roligt tycker Freja.Och att åka rutschkana också!Embla kan också åka.


Förskolebesked!

Häromdagen kom beskedet att vi fått plats på vårt tredjehandsval av förskola till hösten! Förskolan Kometen blir det. 16 augusti börjar inskolningen. Dagiset ser inte mycket ut för världen på framsidan, men baksidan har en stor lekplats och den ligger i ett bilfritt område med gångavstånd från hemmet.Vi har väntat på beskedet utan alltför stora förhoppningar om att få plats på ett dagis nära oss. Borlänge kommun hör tydligen till de sämsta i landet på barnomsorg - i alla fall vad gäller kö- och placeringsärenden. Så det var lite oväntat att en trevlig kvinna ringde från kommunen och berättade att vi kommit in på ett ställe som vi faktiskt hade med på vår lista, och hon bleklagade att det inte fanns något ledigt på vårt första- och andrahandsval. Hon skulle skicka ut papper och då också lägga med en balnkett om förflyttning, så att vi kan stå kvar på kö till vårt förstahandsval.

Tänk att våra små, små flickor snart ska in i ekorrhjulet......
Nej men jag hoppas de ska trivas! Eftersom vi båda har flexibla arbetstider ska det nog bra, och de behöver inte gå så långa dagar.

Sjuka flickor gungarVi har fått hem en ny leksak - en gungställning med tillhörande klätterstege (att använda när de blir större...). Embla är inte speciellt förtjust i gungan, medan Freja tolererar den - men inte mer av hennes bistra min att döma.De är sjuka, flickorna! De har hög feber och är hängiga och matta. Vi låter de dricka juice, smoothies och Alvedon för nån vidare matlust har de inte. Eftersom mamman fyller år idag serverades det tårta hemma och en tårtbit slank då ner i de små magarna utan problem så väldigt sjuka kan de ju inte vara.

Full fart!

Vi har fått en bobby-car av grannen, som deras ungar växt ur sedan länge. Den är väl använd, sliten och solblekt. Embla älskar den! Hon har inte släppt taget om den sen den kom hem, och hon blir urförbaskad om Freja kommer i närheten av den.
Här är hon fångad in action. Ursäkta oskärpan men jag hade fullt upp att hinna med. :-)Här poserar hon stolt och världsvant.Freja fick på nåder fick prova en liten, liten stund.


RSS 2.0