Det ska börjas i tid...Embla har redan börjat spana på killar. Här kollar hon med stor förtjusning på en film med favoriterna Alan och John. De fick dock dela uppmärksamheten med musen som var minst lika intressant.

Sömnlös söndag

Freja den lilla skitungen vaknade halv fem i morse igen och den arma fadern fick ligga i tältet under morgonen. Han fick sovmorgon igår så det var hans tur.
Förmiddagen gick fort sen eftersom det kapades bort en timme hux flux.
Efter lunch packade vi in oss i bilen och åkte de fem milen till mormor och morfar, men först ett stopp på Lager70 för inköp av galonställ! "Fyndade" två Didriksonställ för 350:- paret. Stön. Det är väl nackdelen med tvillingars klädkonto, de kan inte ärva av varandra utan allt måste köpas x2.Hos mormor och morfar var det full rulle och de sprang runt omkring i hela huset och förde liv. Emellanåt vilade de sig, som här när morfar läser ur nya böcker för Embla.Farmor och farfar kom också och lekte en stund innan de åkte vidare på revy.

När vi sen kom hem kunde Freja inte hålla sig från att prova sitt nya galonställ.Barnen har haft en av sina kanske soligaste dagar idag - humöret har varit på topp hela dagen och de har klängt ett minimum. Nu är klockan halv tio och Embla ligger och sjunger i sin säng. Jag tror att Freja sover.

Hoppas på en sovmorgon i morrn!

Skumma bilder idag tagna med mobilkameran som måste ha fått nåt fel.Lortig lördagIdag fick barnen smaka på att få asfalt under skorna för första gången. För övrigt är det första gången över huvud taget de går med skor på sig utomhus. Vi har övat lite inomhus i en vecka. Det är inte helt lätt att gå med klumpfötter!Det var ganska kul att sitta i vattenpölen också, men det tyckte inte föräldrarna.
Skriver upp galonställ på inköpslistan!

Fartfylld fredagMamman jobbade halvdag på fredag och eftermiddagen gick till diverse aktiviteter. Först besökte vi ett tilltänkt framtida dagis, eller förskola som det heter numer. Det finns ett perfekt dagis ett par hundra meter från oss, ett litet med bara två avdelningar. Det vore toppen om vi fick plats där. Det börjar bli dags att söka plats nu om de ska börja i augusti.

Sen gick vi vidare till stora shoppingcentret Kupolen. Vi bestämde oss för att stanna ett tag och ta en kopp kaffe och släppa ungarna fria en stund. Herregud - det blev en svettig halvtimme! De sprang hejdlöst omkring i kaféet, ut bland alla butiker, och givetvis åt varsitt håll! De ville ha alla bullar och bakelser som påpassligt fanns i ögonhöjd men tursamt nog bakom glas. De kröp uppför den två stegs höga trappan men fattade inte hur man går nerför så de gick som vanligt och stupade med huvudet före ner i backen givetvis när underlaget försvann under fötterna på dem.
Puh. Hela Kupolen blev involverade i att jaga små tvillingar på upptäcksfärd.

Hade tänkt ta några kort men inte en chans att det hanns med så det får bli en arkivbild.

Bokslukare och avundsjukaEmbla är familjens bokmal. Hon kommer ofta släpandes på en bok av varierande storlek, uppmanar oss att komma ner på golvet där hon resolut placerar sig själv och boken i knät och grymtar på ett speciellt sätt som översätts till "Läs för mig nu!" 
Freja har på senare tid visat stor ilska över detta, hon anser väl att Embla får mer famntid! Därför har hon nu utvecklat ett liknande bokintresse och det är ständigt slagsmål om böckerna och om den bästa famnplatsen.Hon är riktigt hårdhänt, vår Freja. Hon nyper, river och biter Embla så fort hon kommer åt. Hon sätter gärna tänderna i de vuxna också. Favoritsysslan näst efter våldsyttringar är att sno snutten från Embla och springa fort som attans iväg med den.

Den första vårdagen!Igår kom den, den första dagen som lovade vår och bättre tider! 10 grader varmt och strålande sol, snön smälte som en smörklick i stekpannan, och de ljumma vindarna smekte våra bleka kinder.
Vi släppte ut småfolket på uteplatsen - barfota. De åt snö och gnagde på jordiga stenar. Vi promenerade och matade änderna, utan mössa och vantar.  Vi tvättade bilen.
Idag ser det ut så här:


Blivande skidentusiaster?Idag har vi besökt Svenska skidspelen och kollat när eliten gjorde upp i mördarbacken. Barnen var nöjda och glada mest hela tiden, trots mycket stillasittande i vagnen. Vi tog oss inte fram på så många ställen eftersom vi hade MacLaren-sulkyn med yttepyttehjul, men vi såg både start och målgång.
Notera att både napp coh snutte är med - attiraljer som tidigare har varit blott sängkamrater ska nu vara med överallt.Vi har klarat av första restaurangbesöket också. Eller ja, restaurang och restaurang - men i ett restaurangtält intog vi vår lunch. Där fanns bara pallar att sitta på så barnen fick sitta kvar i vagnen och bli matade från föräldrarnas tallrikar. Efter lunch gick vi en sväng på området och sen fick kafeterian ett besök. Där släppte vi ur ungarna ur vagnen och jösses vad spring i benen de hade! De sprang hit än dit i den stooooora kafeterian/sim/sporthallen. Naturligtvis åt varsitt håll! Puh - inte en sak man gör om man är ensam vuxen.
Under vilda protester stopppade vi sen tillbaka dem i vagnen för ett sista stadionbesök innan hemfärden.

Väl hemma kom mormor och morfar på besök så det blev en intensiv och händelserik dag för de små liven som nu sussar sött. Förhoppningsvis sover de länge.

Nätterna har blivit bättre på senare tid, "stiga upp halvfem"-mornarna sker mer och mer sällan. Freja behöver nappassistans ett par gånger per natt, men det kan man ju stå ut med - bara man slipper stiga upp före halv sju.

De ger och de tar...(tär)Just när man skrivit klart Blocket-annonsen med rubriken "Barn säljes, tag två betala för en" så bjussar de på en skön lördag.
Först fick vi en välbehövlig sovmorgon till sju ungefär. Sen åt de snällt och civiliserat upp sin frukost, lekte snällt och behärskat med sig själva och med varandra. Sen gick de friviligt till sängen för en förmiddagslur, som de lät pågå i nästan tre timmar!
Vi åkte med bilen och handlade och ingen protesterade ens det minsta vid vare sig i- eller urstoppning i bilen, och ingen spydde eller grät.
Resten av dagen/kvällen var de exemplariska små solstrålar med leende munnar och harmonisk blick. När vi stoppade dem i säng vid åtta somnade de direkt utan protest.

Men sen kom söndagen.

Freja gapade uppfodrande vid halv fem och deklarerade högt och ljudligt att det var dags att stiga upp. Fort som fasen fick pappan stiga upp och ta henne ur rummet för att inte väcka Embla.
Sen fick den arma fadern ligga på en madrass på golvet resten av morgonen med en leksugen Freja.
Förmiddagsvilan blev det tvärt nej på. De urtrötta små liven skrek tills de tappade andan. Vi gav upp och klädde på dem, stoppade dem i vagnen och gick på tidig promenad. Som tur var somnade de inom kort och vilade åtminstone en timme i vagnen.
Detta är ju alldeles för lite så på eftermiddagen stålsatte vi oss och lät dem skrika sig till sömns :-(
Det känns inte alls bra, men de små behöver sin sömn, de begriper helt enkelt inte det.
Efter 7 minuters illvrålande Freja så somnade hon av utmattning och sov sen skönt i över två timmar.
Puh.
Sen var det solsken i blick hela kvällen. Farmor och farfar kom på sent besök och barnen spexade som aldrig förr.
Nu är de lagda en halvtimma senare än vanligt, och som vanligt bävar vi för morgonen....
Hej konsument!

Idag tänkte jag nyttja bloggen till att sprida två kommersiella budskap, utan egen vinning:

Först vill jag tipsa om underbara barnkläder från ett danskt märke som heter POMPdeLUX. Om man är trött på retrokläder och/eller färgstarka unisexkreationer så är POMPdeLUX något för dig. Fina, skira, underbara kläder i dova vackra färger -finns för pojkar och flickor, 0-12 år.
Jag klickade hem två garderober nyss.

Webshop här: http://www.pompdelux.se/p/webshop-webshop


underbara kläder från POMPdeLUX

Sen vill jag tipsa om hyrfilm från nätet. Som småbarnsförälder kommer man kanske inte ens iväg till videobutiken och då kan det vara skönt att välja filmer på nätet och få dem hemskickade i brevlådan.
Just nu kan du prova en månad gratis hos Lovefilm genom att klicka på den här länken:

https://www.lovefilm.se/newsignup.do?voucherKey=FILM03

Koden är inte kopplad till mig på nåt vis och jag tjänar ingenting på detta. Har fått uppdraget att sprida erbjudandet genom buzzador så nu gör jag det.

---

Dagarna blir långa när man tvingas gå upp halv fem varje dag. Jag fattar inte hur man ska få ungen att sova längre alltså, hoppas att detta är en slags period hon går igenom och att den inte blir långvarig.

Båda ungarna går för fullt nu, Embla har verkligen kommit ikapp. De kan jättemånga ord och begriper en hel del man säger åt dem. Igår tog de sig olovandes in i diskmaskinen när pappan var upptagen på toaletten och gömde sen smutsiga bestick i hela huset.
Jag är föräldraledig idag och väntar besök av barnens mormor och morfar. På söndag kommer kanske farmor och farfar förbi också på hemvägen efter att de tillbringat helgen i Stockholm hos kusin Ofelia.SnutteDet här är snutte. Det är Emblas bästa vän. Om mamma är borta i flera dagar passerar det obemärkt förbi, men om snutte är utom synhåll i mer än fem timmar utbryter stor oro. Är snutte inte på plats när det är dags att sova blir det härdsmälta. På senare tid had snutte ökat i värde och är inte längre bara en sängkamrat, nu är han med vid matbordet, i bilen, och med på promenad.

Man kan tro att snutte är gjord av guld.

Men snutte är gjord av frotte, är tom inuti och har en tvättlapp baktill. Snutte luktar hemskt illa och är troligtvis en hemvist för allsköns bakterier och snusk. Snutte är nerkletad av saliv, tårar, damm, kvalster, matrester och gud vet allt. Snutte har dessutom spruckit i sömmarna och frottén börjat rispats upp.

Freja har också en snutte. Han är likadan, fast orange och orörd. Embla bryr sig inte ett dugg om den orangea.

Idag tog pappan det vågade beslutet att stoppa snutte i tvättmaskinen! När förmiddagsvilan skulle till tog han helt enkelt och stoppade Embla i säng tillsammans med den orangea snutten. När den gröna inte fanns inom synhåll så dög den falska orangea!

Nu ligger originalsnutte på elementet i badrummet och vilar över natten, och mamma har i hemlighet köpt en extra grön snutte. Den skall förvaras på ett säkert ställe - för sanna mina ord - en dag kommer backup:en att behövas!

Är det inte det ena så är det det andra....

...sa gumman som blödde näsblod.Vår tyrann Embla som frestar på vårt tålamod dagarna i ända med sitt konstanta krav på uppmärksamhet och underhållning har fått konkurrens av sin syster Freja, här ovan. Skillnaden är att Freja har sin terrortid på nätterna! Flera gånger per natt är det gap och skrik för att nappen åkt ur men värst av allt är att vid halv fem-snåret har hon bestämt att då har hon sovit färdigt. Då väcker hon hela familjen med sin sång och när Embla väl vaknat så vill ju inte hon sova mer heller så då får hela familjen vackert stiga upp.
Suck.
Inte vill de sova på dagarna heller. Eftermiddagsluren har de bojkottat sen några veckor tillbaka vilket gör att de blir hemskt trötta och griniga tidigt på kvällen. Vi försöker få dem att skippa förmiddagsluren istället men dessa primadonnor är av annan åsikt.

Lördagens nöje bestod av att de trötta föräldrarna stuvade in ungarna i bilen för en kort biltur till stormarknaden. De tycker det är roligt att sitta i kundvagn och handla. Alla var nöjda glada med detta tills på hemvägen då det var dags för Freja att spy igen. Hela bilstolen och bilens bälten nerspydda IGEN. Att montera i och ur en bilstol är bara det ett halvdagsprojekt. Stön.
Som grädde på moset fanns det inget varmvatten när vi kom hem så spyflickan fick bada i ljummet vatten. Det var inte populärt.
Varmvattnet är fortfarande borta. Men vi är i alla fall friska allihopa! 

Nu - ny vecka, nya tag!


 

En tuff tjej


Se så kaxig hon ser ut, Embla, efter att hon fått åka bob nerför backen för första gången. Pappa satt bakom och höll i under nerfarten såklart.

Det är sportlov här nu och vädret är ganska skönt med mycket sol, så det har blivit några vändor i backen.
Igår var storkusinerna här och åkte med dem och idag kommer familjen Nygårds och firar sportlov med oss. Då blir det pulka, hamburgare och chips för hela slanten.
Helgen är än så länge obokad men bad av barn samt dammsugning av hemmet står iaf på schemat.


EmblaDetta är Embla. Hon flinar falskt när kameran kommer fram men vill gärna vara med på bild. Kräver mycket tid och uppmärksamhet, har svårt att roa sig själv. Har precis börjat gå och avancerar framåt med stormsteg - snart är hon nog ikapp Freja. Sitter gärna och läser i böcker, studerar sidorna noga och läser högt. Husets lilla tyrann!

FrejaHär är en serie bilder på Freja. Hon plutar med munnen som en riktig modell. Hon är sällan stilla så det är svårt att fånga henne på bild.
Övriga kännetecken: Alltid i rörelse. Stoppar allt hon ser i munnen. Älskar att riva sönder papper - tidningar, böcker, toapapper - allt hon kommer över. Slickar snön av skor. Springer snabbt som en vessla.

Ungar överallt!I helgen har det varit kusinträff. Freja, Embla, lillkusinen Ofelia och storkusinerna Fanny och Julia i en enda röra. Att fånga alla på bild samtidigt är inte det lättaste.

Favoritsysselsättningen annars är att fråga om ord. De pekar på allt de ser som galningar och ropar "Te?" "Te?" och vill att man ska säga vad det heter. Sen blir det läxförhör och man frågar dem var allting är och betyder.
De älskar att visa allt de kan!
De kan peka ut: näsan, magen, öga, mockasin, spöket (en väggklocka), blomma, lampa, katten, vov-vov, nalle, flaska, välling, lådan, mattan, ankan (som de även kan härma - så fort de ser en fågel/and/anka i verkligheten, i plast eller på bild så börjar de låta "gha-gha-gha-gha".


RSS 2.0