Frejas utvecklingssamtalIdag var det dags för Frejas utvecklingssamtal på dagis.

Freja sköter sig bra och är trygg med både barn och vuxna. Hon är aldrig ledsen men är noga med att ha koll på var Embla är. Hon äter mycket av allt och sover gott 1,5 - 2 timmar på sin madrass med sin napp.
Hon gillar morgonsamlingen med sång och rörelser, och leker med allt möjligt under dagen men har ingen direkt favoritsyssla. Hon stannar inte länge vid varje "station".

Tänk - inte ens två år och har redan fasta scheman att följa under dagarna, deltar i projektarbeten och har utvecklingssamtal! Otroligt egentligen. .


Bara tjejer hemma

Pappan är på tjänsteresa två nätter så det är bara mamman och flickorna hemma.

De har varit snälla små änglar hittills - klätt på och av sig på uppmaning, till och med på dagis då påklädning oftast är en kamp på liv och död, ätit ordenligt och varit hyfsat medgörliga. Här nedan har Freja ett mindre utbrott...... medan Embla intar en stillsammare pose.Freja och mamman har sovit kungligt i stora sängen och utnyttjat varje centimeter. Embla kom strax före sju men då var det ju nästan dags att gå upp.
Freja pekade på pappans sida av sängen när hon vaknade och frågade "pappa?" varvid Embla snabbt replikerade "jobbet!"Rädslor igenVid köksbordet, det är kväll, barnen äter och sitter mitt emot ett fönster.

Freja:
-månen, måååånen! Bort den!
mamman:
-ska jag ta bort månen?
-ja, jaaa! rädd månen!
-är du rädd för månen, Freja?
-ja, jaaaaa, bort den!


mamman klappar om tösen och säger att månen är snäll

Embla ser uppmärksamheten som ges:
-åsså rädd månen! åsså rädd!
-är du också rädd för månen Embla?
-ja! rädd stjärnan åsså!!


Mamman drar för gardinen så att månen inte syns längre.
Barnen unisont:
-måne borta!

Så fortsätter måltiden som om inget har hänt.HelgnöjeNär man inte har nåt speciellt på tapeten och behöver en stund förströelse så funkar det alltid att handla på stormarknaden.

Igår var de på sin första schemalagda aktivitet också - judo. De hade tillgång till hela judohallen med mjuka mattor att tumla runt på tillsammans med andra barn.
Mycket uppskattat.

NybakatMamman har varit i bagarstugan hela dagen och bakat bröd. Barnen lät sig väl smaka av det goda till kvällsmacka.
Sen har vi skapat oboy-monster också. Vi bjöd på var oboy till frukost och fick höra "mer 'bojj, mer 'bojj!" hela morgonen. Tre stora koppar var fick de innan vi satte stopp.

Inomhuslekar och klädval

Här är några av favoritgrejerna inomhus.


Embla på sin Bobbycar - hon blir jättearg om Freja tar den! (vi har en inomhus och två st utomhus)


Som tur är föredrar Freja denna häst, som vi fått av en granne så det blir inte så ofta bråk om vem som ska ha vad.

Barnen är nybadade och har nya pyjamaser från Lindex, stlk 86, passar perfekt.

Embla har koll på kläder, vilket klädesplagg som hör till vem och hon vill oftast välja först om det kommer in nya plagg. Hon valde molnpyjamasen av dessa, men efter en natts användning så ville hon inte inte ha sin längre utan pekar bestämt på den randiga som nu alltså blivit hennes istället. Hon gör ofta så - gör Frejas grejer till sina. Det är tur att Freja inte bryr sig alls i vad hon har på sig och vad som tillhör vem.


Utvecklingssamtal på gång!

Emblas feber blev kortvarig (hoppas den inte kommer tillbaka...) så idag fick de vara på dagis båda två.Det är snart dags för deras första utvecklingssamtal!
Återkommer med rapport när de genomförts.

Fars dag

I söndags var det fars dag och vi åkte till mormor och morfar för att äta middag. Farmor och farfar kom dit också för att vi ska slippa åka så mycket.
Freja blir ju åksjuk ibland och det är inte så kul för någon när hon spyr i bilen. De senaste gångerna vi varit ut har hon dessutom skrikit oavbrutet hela bilresan så vi drar oss verkligen för att åka bil.

Så trots en skrikfylld färd med en liten spya på hemvägen så blev resan väldigt lyckad. Barnen var på ett soligt humör och sprang runt i huset som skållade råttor och var inte klängiga alls.

Här kommer en liten bildkavalkad.


Embla spexar vid middagen - dalahästen i handen är målad av mamman!


Freja är inte sämre hon.


Tittar på tv med farmor. I hela två minuter lyckades de hålla intresset vid liv.


Två pappor av tre.

Idag är det tisdag och VAB igen. Nu är det Emblas tur. Hon kom hem med hög feber från dagis och i morse var hon också varm så det blir att stanna hemma. Mamman är i Gävle så det blir svårt att lämna Freja därför får bägge barnen vara hemma med pappan. Förhoppningsvis är det en kortvarig feber.
De veckor de varit på dagis alla dagar är lätträknade!


Testar vinteroveraller i slaskig snö

Snön ligger kvar, om än tung och blöt, så efter söndagsfrukost tog vi på oss nya underställ från Stadium, vinteroveraller, mössor och vantar från Didrikson, ullsockor och Kavat vinterkängor för att se vad utrustningen gick för!Pulkorna som vi använde en hel del förra året dög fint i år också. De tjöt av skratt när vi åkte i slalombacken bakom huset! Föret var inte det bästa och pistningen hade en del att önska, men jag misstänker att föräldrarna kommer få rejält med backträning under kommande säsong! Många vändor upp och ner blir det.....Vi gjorde en liten snögubbe också, vilken Embla genast sopade till så huvudet flög all världens väg.Lekparken är inte insnöad ännu så lite lek där hanns med också.När vi kom in efter dryga timmen var overallerna blöta på utsidan men barnen var varma och torra inuti. Lite kalla händer hade de.

Betyget för vinterutrustningen blir väl godkänd!

Snowracer!I morse testkörde vi våra snowracers! Vi hade dem redan förra året men då var barnen lite för små för uppskatta dem. Förra vintern hade de inte ens skor.

Nu vill vi ha mer snö så vi kan åka i backen!

Vi går om varandra...

I veckan har föräldrarna haft fullt upp. Vi har gått om varandra och bara mötts i dörren - allt har fått kommunicerats via mail. Så knasigt.
Freja var febrig förra helgen och i tisdags fick hon en läkartid då hon hela helgen tagit sig för munnen och näsan och sagt "aj, aj". Nässelutslagen kom tillbaka också. Doktorn hittade dock inga fel så det är bara att gilla läget. Hon har varit på dagis resten av veckan i alla fall tillsammans med sin friska och energiska syster.

Nu är det fredag och nu har pappan blivit sjuk så jag är hemma och vårdar honom. Han har fått muskelinflammation i bröstkorgen och kommer inte ur sängen själv.

Hoppas på en skön helg med mer snö kanske så vi kan åka pulka!Här har jag försökt fånga trötta barn jag nyss hämtat på dagis.


Afrikagubben

Embla är en skrajsen liten figur. Ett tag var hon jätterädd för bilar att hon aldrig vågade gå på vägen, skulle bli buren eller åka vagn. Sen var det svampar. Det gick inte att gå i skogen för hon gallskrek och blev hysterisk när hon såg en svamp. Sen var det grannens robotgräsklippare, den sån där liten grön en som går av sig själv. Hon vägrade gå förbi deras hus. Fler rädslor har uppkommit och gått över.Nu är det afrikagubben som är den stora skräcken. Han sitter på väggen i den ena trappan som leder ner till källaren. Barnen gillar att vara i källaren, det är kul att vara i tvättstugan, i pingisrummet och att hoppa i sängarna i gillestugan - om man går ner och upp i rätt trappa vill säga. Att passera afrikagubben vill inget av barnen.

Embla hade en jobbig natt häromnatten. Hon vaknde flera gånger av mardrömmar och skrek hysteriskt och det tog en halvtimme att lugna henne varje gång. På morgonen frågade vi varför hon skrikit så.

-varför skrek du inatt Embla?
inget svar
-var du rädd?
ivrigt nickande
-vad var du rädd för då?
-gubben! gubben! säger hon och pekar mot källartrappan.

Sen kom hon till mig flera gånger dagen efter och kröp ihop i famnen och sa "mamma, rädd för gubben!"

Pumpkins!Freja har feber så mamman var hemma med bägge barnen i fredags. Vi lekte både inom- och utomhus, gick en sväng till affären, vilade och fick besök av mormor och morfar.

Ärvda tröjor från storkusinerna passar bra den här dan.

Ny leksak

På dagis har Embla en favoritsysselsättning - Pegart. Små plastploppar som man sticker ner i en hålplatta. Hon kan sitta hur länge som helst och fylla plattan, sägs det.
Jag har letat i alla leksaksaffärer på hemmaplan efter sådana plattor och hittade dem till slut i en nätbutik.

Här är töserna i skapartagen, stundtals under djup koncentration. Morfar hjälper till.


Tidiga morgnar


Tandborstning

Denna ändring av klockan är inte nådig mot oss småbarnsföräldrar. Det är inga problem för de små skitungarna att stanna uppe en extra timme på kvällen, men att hoppas på att de sover en timme till på morgonen är att hoppas på för mycket.
Nåja, kvart i sju vaknade de i morse - det är ju trots allt ok. Kanske rättar de in sig i ledet efter några dagar.
Lider med de som har barn som vaknar halv sex...

Helgen har vi tillbringat hos farmor och farfar, tillsammans med storkusinerna.

RSS 2.0