Världens bästa uppfinning

Alla som har småbarn vet hur överjävligt det kan vara att få in en liten svettig hand med egen vilja i en trång och otymplig vante. Trång måste den vara för att sitta kvar på den fäktande handen, och otymplig blir den om den ska vara varm.
Att dessutom behöva gå igenom detta på två barn flera gånger om dagen är mycket påfrestande för det redan illa tilltygade tålamodet. När man fått på två vantar och är inne på den tredje, har vante ett och två tagits av av en undersökande liten filur som stolt visar upp sin "färdighet".Här är en vante som förenklar denna procedur med många procent! Vanten har en längsgående kraftig dragkedja, så det är bara att öppna upp hela vanten, placera den lilla handen med den lilla ostyriga tummen i rätt fack och snabbt dra upp dragkedjan!. Voila! Hand och tumme är på rätt plats på under fem sekunder!

Jag hittade dem på Babyproffsen. 179:- st, en god investering.


Plötsligt händer det!

Hallelujah och allt sånt. I natt sov de hela natten i sina egna sängar, och utan uppvak.  Tack för det.
Host host


En mysig men högljudd sängkamrat

Embla har haft hosta ända sen hon började på dagis, alltså i två månaders tid. Det kommer och går i varierande styrka, men jag kan inte minnas en hostfri natt. Hela familjen störs av denna skrällhosta, fast mest föräldrarna.
Mamman tröttnade och bokade tid hos doktorn och i går fick pappan ta henne dit.

Doktorn hittade en förändring i hennes öra så någon slags infektion har hon i kroppen, den lilla räkan. Nu har hon fått penicillin utskrivet. Embla älskar medicin, i alla fall så länge den smakar gott (ipren) eller är rolig (näsdroppar). Denna mjölkliknande vätska mottogs med viss skeptism, men den gick ner i alla fall. Denna gången.
Hoppas hon blir frisk snabbt och att hostan försvinner!

Hon var så duktig hos doktorn. Redan kvällen innan pratade vi om att vi skulle till doktorn så att han skulle ta bort hostan. Så hon har pratat en del om "doktonn" och svarade "hosta" när vi pratar om doktorn.


Nu kan vintern komma!Nu är vinterns kläder införskaffade.
Det blev Didrikson för hela slanten.
Två stycken overaller i stlk 80 från Tradera och två par mössor (stlk 50) och tillhörande vantar (stlk 2) från Barnens Hus.
Det har visst snöat på flera platser i landet men inte en endaste flinga har fallit här ännu.

Skor har vi redan skaffat här.


På födelsedagskalas

Igår var vi till vår vän Anders (och Sofie) som fyllde år. Vi hade tänkt ta en snabbvisit och fika lite bara men barnen var på sådant soligt humör att vi stannade hela eftermiddagen och hela kvällen fram till läggdags! De bor i ett stort hus dit de ganska nyss flyttat så där finns stora tomma ytor att springa runt på. Sofie letade också fram lite leksaker från när hon var barn - leksaksbilar, lego, en docksäng och en snobbenhund.
Det droppade in fler folk under eftermiddagen/kvällens gång, både barn och vuxna och våra tjejer visade inte tillstymmelse till vare sig blyghet eller gnällighet, trots att de inte fick mat i "rätt tid" och att det var en okänd miljö med den del okända människor.

Här är några bilder:

Maja leker med barnen i trappan:Födelsedags"barnet":Felix och Embla i den icke barnvänliga soffan i vitt skinn, skira kuddar, samt vita fårskinn:Idag är det söndag och hela familjen tog sovmorgon till nästan halv nio. Embla sover i sitt rum, men Freja kommer till oss varje natt någongång efter midnatt. Det går väl an med en unge i sängen. Vi är noga med att de ska somna i sina egna sängar i alla fall.

Nu sover de middag (i mammas och pappas säng, suck) och vi väntar på att mormor och morfar ska komma.
Inga sjukdomar i sikte så vi hoppas på en kommande dagisvecka för båda två.

VAB med Embla

Mamman och Embla hade en hemmadag igår medan Freja var på dagis och pappan på jobbet.
Här är lite bilder på vad vi har pysslat med:

Besökt lekparken:Åkt kvarteret runt på Bobbycar som mamma drar i ett rep:Försökt få i rätt kloss i rätt hål efter att vi haft frisyrstund:Och bakat kakor av lera som vi bjöd Freja och pappa på när de kom hem:Idag är det fredag och båda barnen är på dagis!


Dagis om dagarna, samt föräldramöte

Embla är fortfarande hemma och är sjuk, så den tappra och modiga Freja får gå ensam och vara borta hela dagarna. Hon är så duktig och accepterar detta utan gråt. Läppen darrar knappt märkbart när hon lämnas och vid hämtning skiner hon upp och kastar sig i famnen! Sen säger hon "Embla, embla, hemma" och drar i handen hemåt.

Pappan är hemma med sjuklingen och han tycker som jag att det är en barnlek att "bara" ha ett barn att ta hand om.

Mamman var på föräldramöte på dagiset på tisdagskvällen. Det var kul att prata med pedagogerna, se bilder från barnens dagar samt bläddra i deras pärmar där det står lite om vad det specifika barnet gör, inkl bilder. Båda barnen verkar trivas jättebra på dagis och de äter som hästar och sover som de ska. De ritar ofta och Embla har en slags pärlplatta som sin favoritgrej medans Freja gillar att sätta ihop lego och klossar och sånt. Ballonger gillar de båda.


Världens bästa barnvakterLigger efter med en massa inlägg men jobb, hemska nätter och sjuka barn tar all tid och kraft.


Farmor och farfar har varit barnvakt på lördagkvällen när föräldrarna firade en kompis födeseldag. Som vanligt var barnen som små änglar när föräldrarna var borta. Embla har haft feber sen i fredags men är ganska pigg och inte överdrivet kinkig ändå, förutom när hon ska äta. Hon har ingen aptit men kan få i sig lite grann om hon får sitta i mammans knä. Här på bilden får de glass till efterrätt vilket är gott när man är het.

På söndagen tog de dessutom en ruggig sovmorgon vilket gjorde att resten av dagen blev helt upp och ner, och middagsvilan uteblev helt. Detta gjorde att de var övertrötta och extremt gnälliga och krävande. De somnade dock snällt vid halv åtta, Freja i sin säng och Embla med alla gosedjuren i mammas säng. Efter midnatt stod Freja resklar med sina attiraljer i sin säng och ville bli överflyttad, så det blev trångt i sängen.

Det blev inget dagis på måndagen och föräldrarna var "tvugna" att jobba så farfar ryckte in på förmiddagen.

Tack så mycket snälla farmor och farfar för hjälpen!


Läs mer om lördagen sett ur farmors perspektiv!


En- eller tvåäggs?

Nina frågade i en kommentar häromdagen om tjejerna är en- eller tvåäggs, samt hur man kan ta reda på det.

Mina töser är tvåäggstvillingar. Det visste vi tidigt eftersom de låg i varsin hinnsäck med flera skiljeväggar. Huruvida de delade moderkaka eller inte vet jag faktiskt inte men jag tror det.
De är också påtagligt olika till utseende.

Freja har (ganska) mörkt lockigt hår, rektangulärt ansikte, potatisnäsa och en ganska bred mun med tunna läppar. Hon är lång och smidig i kroppen. Långa armar och ben, långa smala fötter varav tårna tar upp ca 25% av hela fotens längd.

Embla har ljust spikrakt hår, runt eller hjärtformat ansikte, en pytteliten knappnäsa och en kurvig mun. Hon är kortare och sattare i kroppen, bredare på nåt vis. Korta lemmar och en kort kompakt fot.

Det enda sättet att säkert veta om tvillingar är en- eller tvåäggs är att DNA-testa dem. Detta är inget som sjukvården bjussar på utan man får bekosta detta själv. Dynamic Code i Linköping erbjuder tester till överkomligt pris.
Enäggstvillingar har exakt samma DNA.

Här kommer lite mer fakta om tvillingar för den som vill läsa:

I Sverige föds det ca 1 500 tvillingar om året. Av dessa är ungefär en tredjedel enäggstvillingar och två tredjedelar tvåäggstvillingar.

Enäggstvillingar

Enäggsbefruktning innebär att en spermie befruktar ett ägg som sedan delar sig och ger upphov till två embryon, tvillingar. De båda barnen har samma arvsmassa och blir genetiskt helt lika. Självfallet har de alltid samma kön.

Om äggets delning sker tidigt, redan under de första tre till fyra dagarna efter befruktningen, kan även enäggstvillingar få var sin moderkaka, beroende på var äggen fastnar i livmodern.

Oftast sker delningen efter fyra till åtta dagar och då får tvillingarna en gemensam moderkaka.

Tvåäggstvillingar

Tvåäggstvilling innebär att två ägg blir befruktade av två olika spermier vid samma tillfälle. Dessa tvillingar är inte mer lika varandra än vanliga syskon. Dessa tvillingar kan vara av samma eller olika kön, precis som ”vanliga” syskon.

Kvinnans förmåga att släppa två befruktningsdugliga ägg samtidigt är i viss mån ärftlig, men uppstår också oftare ju äldre kvinnan är när hon blir gravid.

Barnen har var sin moderkaka, men beroende på hur de ligger i livmodern kan de två moderkakorna ”växa ihop” och uppfattas som en enda.

 

texten stulen från Tryggabarn.nu


Sömnstatus


Vi har haft lite problem med sömnen sedan juli nångång.

Läggningen går bra, vi säger att "klockan är mycket och nu är det dags att sova" nångång mellan 19:30 och 20:00 - och de samlar ihop lite snuttedjur och böcker och travar glatt till sina sängar. De läggs och stoppas om, vi släcker lampan och säger godnatt. De ligger och bläddrar lite i sina böcker och småpratar lite och så sover de inom 15-30 minuter.
Men sen börjar det. Mellan midnatt och fem är det ideliga uppvak. Det har tappats nappar, det dröms mardrömmar, det hostas och det hålls på. Ibland räcker det med att klappa lite på ryggen och ge napp och snutte så somnar de om, men ofast får man upprepa proceduren både en och sju gånger.

De senaste veckorna har vi helt sonika tagit med oss bråkstaken (oftast Freja) till vår säng och där sover hon sen bra från midnatt till det är dags att stiga upp. Har vi tur ligger den andra kvar i sin säng, annars har vi två snarkande sprattelgubbar i sängen och då blir det inte mycket vila.

Nu har de hosta i kombination med dessa sömnproblem så nu är det riktigt jobbigt. Minst en ligger i vår säng hela natten, och vid fem vaknar de båda två av sin hosta och somnar sen inte om. Det är inte ok att stiga upp klockan fem, hör ni det!?

I går kväll ville Embla inte somna, hon skrek och grät i sin säng och när vi kom in för att lugna upprepade hon hela tiden "gå upp, gå upp!" Vi ignorerade detta och gick ut ur rummet, och tre minuter senare hör vi springande steg i rummet och en dörr som öppnas. Den lilla ungen har klättrat ur spjälsängen!
Mamman tog henne till stora sängen och lade sig en stund bredvid så somnade hon sen och fick ligga kvar där hela natten, eller ja, till klockan fem i alla fall då hon ville "gå upp!" igen.....

Nu sitter mamman på tåget mot Stockholm och kommer inte tillbaka förrän fredag kväll. Ett fullspäckat schema från tidig morgnar till sena kvällar gör att det knappast blir någon vila där heller. Den arma fadern blir ensam hemma med dessa sömnterrorister, och till råga på allt är dagis stängt på fredag. Mormor och morfar skulle komma förbi på förmiddagen och hjälpa till att underhålla dem en stund i alla fall.

Hopas det rättar till sig nångång.....snart...


"lähsa"Barnen har tillfälligt tröttnat på att rita och nu är det läsa som gäller, åtminstone för Embla. Det är det första och det sista ordet man hör från henne om dagarna, "lähsa...lähsa...mamma lähsa...".

Freja har inte ro att sitta still så länge. Hon är fullt upptagen med att spotta. Helst på golvet men när hon blir tillrättavisad spottar hon i en kopp som hon går runt och dräller med sen. Hopplöst.
Hon över också hellre sin balans genom att klättra och balansera på allt och alla.

TV-tipsFörra veckan visades en dokumentär från BBC i två delar om enägsstvillingar.
För er som missade den kan kolla programmet på svt play.
Del ett hittas här, och del två här. Går att se fram till 14 resp 15 oktober så skynda på.

Mycket nöje!

Fotosession

Idag har vi varit hos farmor och farfar och hälsat på. Lilla kusinen Ofelia var också där med sina föräldrar. Det skiljer bara fyra månader mellan barnen så de är nästan som trillingar :-)
Ofelia är även gående sedan en tid tillbaka, och här är de alla ute på promenad i det vackra höstvädret.Vi passade på att ta lite kort; här är hela klanen för dagen samlad, Opplimen och Sjugare by i bakgrunden, självutlösaren på:Att fånga tre glada flickor på kort är inte lätt. Är det inte den ena så.....Det blev en skön heldag på landet. Det enda problemet blev när det var dags att sova middag. Att få tre speedade damer att sova i samma rum (en i spjälsäng, två i en vanlig säng) visade sig vara en omöjlig uppgift. Det slutade med att våra töser fick en påtvingad vagntur efter 1,5 timmes fruktlösa sövningsförsök. Men sen sov de gott i 1,5 timme utomhus i vagnen, och även den upptrissade Ofelia somnade till sist.


"rihta"

Favoritsysselsättningen just nu är att rita - rihta, som Embla säger. Kritorna är hårt ransonerade och får endast användas en och en under kontrollerade former. Trots detta ser väggen ut så här.Hur smart var det egentligen att tapetsera barnens rum med vit, dyr tapet? Jaja.

Lekrummet får verkligen bekänna färg. Varannan dag städas det av mamman och alla saker läggs på plats. Sen tar det under en minut för dem att hälla ut innehållet i alla backar, sprida ut alla böcker och dra in alla bilar, hästar etc. Men vad gör väl det - det är ju till för att lekas i!Här är rummet ur en städad vinkel.

Höstoveraller

Så här i trotstider är påklädning ett tufft jobb x2, så för att underlätta detta införskaffade jag två overaller av billigare sort. Det är mycket enklare att tvinga in en oljad ål i en overall än att kämpa med ett par byxor,  en tjock tröja och  en jacka!


Dessa kostar 300:- och är inköpta på Lager157. De andas, är vindtäta och vattenavvisande. Perfekt att vagnfraktas i till och från dagis!Nu får det vara nog med sjukdagar

Barnen har varit sjuka i två veckor nu, med undantag för en dag då de var på dagis. Embla har haft
 • förkylning
 • tredagarsfeber
 • tappat rösten
 • attackhosta
Freja har haft
 • förkylning
 • nässelutslag
 • hosta
 • ögoninfektion
 • tappat rösten
 • feber
 • extrem nästäppa
Nu har de endast lite hosta kvar så i morgon gör vi ett nytt försök att ha dem på dagis.
Filmen nedan är ett försök att fånga Frejas snarkningar som hållit hela familjen vaken om nätterna. Dock klarar inte mobilen ljudupptagningen så bra, i verkligheten skallrade rutorna och grannarna ringde störningsjouren, typ.Våra barn har alltid sovit i egna sängar och är inte vana att sova med oss, men nu när de varit sjuka så har Freja varit gnällig och otrygg men sovit gott när hon fått ligga i mammas säng. Embla har inte varit så klen så hon ligger kvar i barnens rum och sjunger om kvällarna.
Om dagarna pekar hon på den stängda dörren till vårt sovrum och säger "hoppa säng"!

RSS 2.0