Mamma-Freja-dag

Idag på eftermiddagen gick de med på att dela sig. Embla ville följa med pappa till farmor och farfar för att hjälpa till med installation av ny tv, och Freja ville stanna hemma. Frejas ovilja att flytta på sig kan ha att göra med att hon ramlade av stolen vid lunchen och slog hål på läppen, med blodspillan och många tårar som följd.

Mamma och Freja hade en skön dag tillsammans. Vi såg på film (Toy story såklart...), spelade dator, byggde Lego, lagade mat och målade med vattenfärger. Det är busenkelt att bara ha ett barn! Det blir inget bråk och man kan ta sig tid att verkligen göra saker, helhjärtat.


Här ser den lilla ledsna tjejen på film.


Målar under djup koncentration.

Pappan rapporterade att det var rena barnleken att ha Embla med sig. Hon leker snällt, är "foglig" och uppför sig väl. En intervju med Embla när hon kom hem bekräftade att hon haft jätteroligt hos farmor!

Annandagen

Stormen Dagmar har härjat hela natten utanför gäststugan och strömmen gick strax efter midnatt. Detta gjorde stugan kall och mörk, något som Freja inte tyckte om. "Mamma, mamma - tänd lampan" grät Freja vid tvåsnåret, så det var inte mycket mer att göra än att tränga in sig tillsammans med det arma barnet i nederslafen. Freja somnade nöjt om men mamman hade svårt att finna plats i sängen. Trots detta sov vi långt och länge på morgonen. Vid halv nio vaknade Freja och Embla kvarten senare.

Strömmen var fortfarande borta så vi gjorde oss ingen brådska att stiga upp i kylan trots att vi hade ett besök på Tomteland på agendan.

Till slut for vi iväg allihopa: vi fyra, farmor, farfar, faster Anki, rasmus, Ofelia och lilla Miranda.
Vi åkte runt nedfallna träd och kom till slut fram till ett strömlöst Tomteland som därför bjöd på fritt inträde.


Vi dansar runt den levande granen


En gran full med nappar! Nappgirlanger i taket!

Vi tillbringade flera timmar hos tomten. Vi åt medhavd matsäck (tur det!), träffade troll, talande snögubbar och en levande julgran. Varken Freja eller Ofelia ville lämna sina nappar hos tomten utan ville istället ta med sig alla inlämnade nappar hem!

Alla barn sov gott i bilen hem och även denna natt tillbringades i gäststugan, denna gång med värme och ström.


Juldagen

Ingen sovmorgon för oss - nattligt spring av Freja och tidig morgon av Embla - men vi tog oss an juldagen.
Förmiddagen gick segt och sen efter lunch packade vi in oss i bilen och for norrut till farmor och farfar. Faster Anki, Rasmus, jämnåriga kusinen Ofelia samt nytillskottet Miranda var också där.

Det blev mat, paketöppning, stim och stoj från tre leksugna ungar hela eftermiddagen och kvällen. Fullt ös! Tjejerna lekte så fint ihop, inga slagsmål eller osämjor.


Mera paket!


Tre konstnärer på rad

Kvällen blev sen då två spralliga tjejer skulle sova i gäststugans tarrsängar med roliga draperier. Efter mycket spring och skratt somnade de till slut, föräldrarna strax därefter...


Julafton

Julafton, den tredje för barnen. Den började katastrofalt med tidig morgon och skrik och grin till frukost, men blev sen lite bättre när de upptäckte att tomten lämnat ett par paket under granen! Varsin docka fanns däri, som roade i säkert en kvart innan det började tjatas om än det ena än det andra igen.


Dockorna får mat och omvårdnad

Efter lunch och tupplur hann mormor och morfar komma hit och sen hade vi ganska glada och pigga barn resten av kvällen. Brorsan och Elena anslöt strax efter Kalle Anka också och så firade vi traditionsenligt med mat, mat, mat - tomte - kaffe, tv-soffa.


Tomten kom med paket!


I ett av paketen fanns en grön tårta!

Pappan var tomte och barnen misstänkte ingenting! De blev lite rädda när han dök upp i fönstret, och sen kom han in. Men de visste ju att han skulle ha paket med sig så....
Tydligen har vi hemskt snälla barn med tanke på alla paket de fick: dockor, sängkläder, badkappor, klockor, fondpengar, böcker, hello kitty pez-figurer med mera med mera.

Tusen tack till släkt och vänner för alla paket!

Efter en hel del stök somnade de små figurerna runt tiotiden på kvällen, föräldrar och övernattande morföräldrar strax efter midnatt.Dan före doppparedan....


Snögubbe!


Pepparkakshus!

I morgon kommer tomten!


Gubbeblöjorna är (snart) slut!

Embla vill inte ha några andra blöjor än de med gubbe på. De har sedan en tid tillbaka slutat tillverkas, vilket vi talat om för henne - och hon har förstått.

Nu tog de slut. Efter badet igår fanns det inga gubbeblöjor i lådan och hon var mycket bestämd med att hon skulle ha en trosa - ingen discobölja!
Sagt och gjort - en bit plastad frotté i sängen och på med trosa, godnatt. Ingen olycka skedde under natten utan hon steg upp på morgonen och kissade på pottan.
Jag frågade om hon skulle ha trosa till dagis också eller om hon skulle ta en discoblöja, men då kom hon på att hon minsann sparat några gubbeblöjor under sin säng, vilka hon gick och hämtade. Sen sa hon att "-när de här är slut, då ska jag bara ha trosa på mig!"
Sen har hon gått på pottan flera gången idag och gjort både nummer ett och två. Hon finslipar tekniken tills dessa sparade blöjor också obönhörligen är slut.
Kanske är det slutet på en era.

Vi har varit hemma idag hela familjen. Freja var inte riktigt kry igår och heller inte i morse. Det i kombination med att vi var totalt insnöade efter nattens snöfall gjorde valet enkelt att alla stannar hemma. Vi har lekt rollspel, degat, sovit middag och varit ute och lekt i snömassorna.


Här steker Freja en katt i stekpannan (!)


Och Embla kokar tomtar som hon ska göra tomtemos av.


Granen är kläddBarnen har lagt ner mycket tid och engagemang på att klä granen idag. Alla kulorna är koncentrerade till två, tre grenar längst ner, och sen ligger det glitter, snöbollar och leksaker under granen :-)


Här är den klar!

Ibland slår önskningarna in...

Igår ringde TOMTEN hit.

När vi var på julskyltning första advent så gav ju barnen tomten en önskelista, där det stod vad de helst önskar sig i julklapp - nämligen en grön tårta (Embla) och en vit tårta med socker på (Freja) - och tro det eller ej, men önskningen slog in och i förmiddags gav vi oss iväg till tomten för att hämta paketen.


Kärt återbesök

Paketen innehöll två stycken presentkort på tårtor att hämta ut vid tillfälle.

Otroligt komiskt var att Freja direkt sprang fram till tomten och gav honom sin napp! Vi har pratat jättelänge om att det är dags att ge napparna till tomten, för hon är ju nu en stor flicka. Jag misstänker dock att hon inte riktigt förstår innebörden av det hela..... hon tänker nog att hon har ju fler nappar, så en kan man ju lätt ge bort.
Arma barn, tanken är att vi på annandagen ska åka till Tomteland i Mora och lämna napparna.På torget stod dessa granbockar som tvunget måste undersökas.


Lucia på dagis

Idag var det dags för luciafirande på dagis. Detta skedde utomhus på morgonen så vi åt frukost hemma och gick sen i samlad trupp till dagis. Vi hängde på barnen lite glitter och gav dem varsin tomteluva och ett elektrikst lucialjus. De har övat på sånger i flera veckor samt bakat både pepparkakor och saffransbullar´att bjuda föräldrarna på!

Luciafirare

Ingen av våra barn ville stå i barnhögen och sjunga utan ville hellre stå med oss. De sjöng dock med stor inlevelse med i alla sånger!
Efter framförandet gick vi in och fikade, och barnen fick visa runt på avdelningen och berätta om allt som händer där om dagarna. Vi tittade i deras pärmar också där personalen dokumenterar saker de gör och säger. Jättekul läsning. Vi fick också veta att de är skojfriska små figurer; rektorn berättade att hon har svårt att minnas vem som är vem och detta har barnen utnyttjat. En dag sade de tvärtom, att Embla var Freja och vice versa och avslöjade sen mcyket stolta att "Nu lurade vi dig, Carina!".


Fika med pepparkakor och lussebullar

Efter en timme var det dags att säga hejdå och Embla blev jättebesviken då hon trott att vi skulle vara där hela dagen. Vi lämnade dem med varsin limflaska och lite papper att klippa så avskedet blev ändå glatt och smärtfritt.

Pulkapremiär!

Äntligen har det kommit riktig snö, snö som man kan leka med, och som lägger sig i backen så man kan åka pulka på den!

Startklara tjejer

Vi invigde de nya vinteroverallerna också, inkl nya mössor och vantar.


Embla skulle absolut ha med en snöklump hem.


Freja njuter av snön hon också

Andra adventshelgen

I helgen har mamman varit i bagarstugan och bakat medan pappan och barnen hälsat på farmor och farfar. En snabb tur i bagarstugan hann de dock med för att inspektera degen.Hos farmor blev det också en träff med saxen.


Embla ville inte bli klippt, och inte sitta stilla


Medan Freja satt som ett ljus

På söndagen var det julmarknad på gammelgårdarna på agendan. Utan snö infinner sig inte julstämningen riktigt, men fiskdamm, ringdans och en träff med tomten blev det i alla fall.


Här får Freja sin efterlängtade påse


Embla berättar för tomten att hon vill ha en grön tårta, och så får hon ta en klubba.

Embla älskar att dansa och höll glatt i alla och gjorde rörelser efter bästa förmåga, men Freja vägrade släppa sin fiskdammspåse så att dansa ringdans var det inte tal om för hennes del.

AdventskalenderAv mormor och morfar har de fått varsin adventskalender med Mumingrejer i! I går kväll öppnade vi första luckan. Det gäller att förvara dessa på behörigt avstånd för att inte alla luckorna ska öppnas på en gång.
"Jag vill öpnna alla! Bara eeen till, snäääälla mamma...." och sen var det bråk och skrik i en halvtimme.


Freja visar upp sitt fynd.

Samma sak med adventsljusen, de kan inte acceptera att bara ett ljus ska tändas.
Giriga barn vi fått....

RSS 2.0