Kiss- och bajsåldern

Bajs! Bajs! Freja luktar bajs! Embla vill äta bajs! Bajs, bajs, kiss!!! Det luktar kiss! Jag har bajsat! Mamma, gå och bajsa!

Barnen har kommit i kiss- och bajsåldern och ord som kiss, bajs och prutt hörs eka mellan väggarna här hemma hela dagarna. De har varit hemma från dagis sen i onsdags eftermiddag, men i morgon tisdag är det meningen att de ska dit igen. Får se hur länge de får stanna den här gången....

Mamman och pappan jobbar halva dagar var för att försöka få nånting gjort på jobbet om dagarna. Här läser pappan ur Plan Sveriges bok om barns rättigheter:

Helg med konstig dygnsrytm

Det har varit lite stökiga nätter med febrig Freja och orolig Embla, vilket resulterat i två kraftiga sovmornar både lördag och söndag. Inte ens förrän vid nio har de slagit upp de små bruna och innan vi vaknat och kollat morron-tv så har klockan hunnit bli över tio innan vi börjat med frukost. Skönt förstås, men samtidigt lite otäckt för man vet inte hur kommande dag och natt påverkas.

Lördagen tillbringades i pulkabacken och i badkaret. På söndagen åkte vi till farmor och farfar där farbror Janne och storkusinerna Fanny och Julia befann sig.
Även här blev det pulkaåkning, våfflor och bus. Pulkafärden började bra men efter halva vägen kom Freja plötsligt på att hon frös och började gnälla. Sen var det fel på nappen, och sen var det fel på det mesta. Det slutade med att jag fick bära henne den sista kilometern. Amrarna var låååånga efter detta kan jag meddela.

Eftersom barnen inte sov alls på hela dagen slockande de direkt vi rullade iväg hemåt med med bilen. När vi kom hem strax före halv åtta och lyfte ur dem ur bilen grät och skrek de i kör "gå och lägga oss, gå och lägga oss!" så vi bytte hastigt om till pyjamas och lät dem gå till sängs. Freja somnade ögonblickligen men Embla låg vaken till nio och sjöng små grodorna, läste i en bok samt pratade med Snutte och Kanna om dagen.
Föräldrarna fick en lång skön kväll och kunde se Solsidan och annat helt ostört.
Vi får väl se vad som händer i natt/i morgon bitti...

Här kommer lite bilder:


Än så länge glada och nöjda i pulkorna


Fanny hjälper till att öppna paket! (julklapp och 2-årspresent från storkusinerna)


Farmor läser sagor för intresserade åhörare
Notera att Freja alltid har stövlar på sig inomhus


resten av Jones-klanen slappar i soffan.

En balansgång....

..mellan frisk och sjuk.

Barnen har varit på dagis hela förra veckan, och denna vecka började bra men blev snabbt skakig. Nu är det snor och hosta som är hotbilden. Det höll fram till onsdag efter lunch. Då kom samtalet att Freja är febrig och lite slö och måste tas hem.
Mamman fick avbryta jobb och gå och hämta hem dem.

Eftersom mamman hade ett viktigt möte i Stockholm på torsdagen och pappan hade viktiga lektioner att genomföra fick FARFAR rycka in som barnvakt några timmar på förmiddagen, samt under barnens sovstund på eftermiddagen.
Tusen tack snälla farfar, rapporterna säger att det gick bra men att det nog var lite jobbigt för dig!
Högst förståeligt då vi själva knappt orkar med att ha hand om två yrväder när vi är ensamma.

I morgon är det fredag och mamma och pappa tar halva dagen var. Freja är lite febrig men vid gott mod. Förhoppningsvis har kylan släppt lite i morgon också. I morse var det -25 när mamman cyklade (!) till tåget 05:30.....

Här är en bild från igår när Embla och pappa besteg snöberget.

Uppdatering

Mamman möttes av glada barn när hon äntligen kom hem en timme försenad sent på fredagkvällen. Barnen var uppe och väntade, mycket förväntansfulla. Vi har haft telefonkontakt varje kväll och de har pratat och berättat vad de gjort på dagarna, men ändå kändes det som att jag varit borta jättelänge och massor hade hänt. Embla pratar nästan som en vuxen och Freja har blivit jättestor och lång - på bara fyra dagar!

Barnen har tursamt nog varit friska hela veckan så pappan har klarat sig bra. Farmor och farfar kom på besök en kväll, och mormor och morfar en annan. Farmor har skrivit om "deras" kväll på sin blogg.

Helgen har varit kall så det har inte blivit mycket gjort. På lördagen satt vi inne och häckade hela dagen men på söndagen tog vi vagnen till köpcentrumet och köpte byxor åt pappan. Barnen fick till deras stora lycka springa mer eller mindre fritt, samt åka flera gånger i både hiss och rulltrappa. Vi slog på stort och åt lunch där också. Barnen fick grillkorv med pommes vilket de åt om de fick doppa pommes i ketchup. Senast vi var ute och åt nånstans med barn var i somras, så det är verkligen inget som händer ofta.
De pratade om händelsen resten av dagen, att de varit på Kupolen och ätit mat. :-)

Här är en bild från frosseriet: (kass mobilkamera)Nu följer en "vanlig" vecka igen, och hoppas såklart på friska barn.


Bye bye mamma!

Nu åker mamman på tjänsteresa till Göteborg och Stockholm och kommer hem sent på fredag kväll!

Mat för hela veckan är förberedd och far- och morföräldrar står standby ifall att nåt går snett eller om det helt enkelt blir för jobbigt för den stackars pappan som får sköta allt.

Postar bilder på precis insomnade barn och hoppas att veckan går i friskhetens tecken.


Embla


Freja


När man är 2+...

(Inlägget är mest för egen skull, för att i efterhand minnas hur det var. :-))

De senaste fem, sex veckorna har det lättat något med barnen. Från att ha varit extreeeeeeeeeeeeemt mammiga under sina första 23 levnadsmånader och skrikit sig blå och hesa så fort mamman varit utom synhåll i mer än sju sekunder tolererar de numer att jag går på toa, lagar mat (ibland), åker iväg och handlar och de leker också med andra vuxna och/eller barn i angränsande rum.

De har också börjat äta bättre. De sitter ganska stilla, de kladdar inte överdrivet mycket, de hanterar gaffel galant och vill numer också ha kniv, de dricker ur plastglas istället för pipmugg och äter mer framför allt.

De känner igen och namnger släkt och vänner. De förstår att vi ska åka någonstans och var vi ska åka. De kan förberedas på att vi ska åka vagn, pulka, bil etc så det slipper bli tjafs när vi går ut. Bilfärder är också enklare nu när de förstår varför vi åker bil.

Freja kissar på pottan, hon drar ofta ner byxorna och gapar "sitta potta, sitta potta!" och sen springer hon med byxorna runt hasorna till badrummet. Embla deltar med stort intresse - hon ligger ner framför pottan och frågar "Kommer kiss Freja, kommer kiss?", men själv vill hon inte sitta där.
De talar ofta om att de bajsat (i blöjan).

De kan en massa färger och vill ofta räkna saker, fast siffrorna kommer inte alltid i rätt ordning.

De kan allt själv.....

-----

Vad mer....

Embla är petnoga med detaljer, vet var allting finns och vill att var sak ska ha sin plats. Hon vet vilka kläder och leksaker som är hennes och blir vansinnig om pappan, som inte har nån koll, sätter på Freja nånting som är hennes!

Den egna viljan gör sig påmind hela dagarna och frustrationen som kommer med den när saker inte går som de vill.

Det typiska är att de vill saker de inte kan påverka. De vill inte att det ska vara snö på marken, de vill inte att tv-programmet ska vara slut, de vill inte att systern ska vara i samma rum, de vill inte, vill inte, vill inte...
Samtidigt så vill de sätta på skorna själv, öppna dörren, stänga dörren, gå i trappan inte hålla handen, etc etc och blir vansinniga om någon annan gör detta. Det blir mycket "ja men jag öppnar dörren igen då så får du stänga den..."
Och tror ni att de vill samma saker? Nepp.... den ena vill att systerns stol ska vara kant i kant med den egna, den andra vill att stolarna ska stå långt ifrån varandra. Den ena vill höra sagan om prinsen på kvällen och den andra vill absolut inte höra den utan vill ha sagan om fågeln osv.Nördbarn

Vi älskar teknikprylar!


Freja utforskar Samsung Galaxy Tab


Embla med HTC Desire

Det bästa de vet är när de får ha fetånen en stund. Eller när de smiter in på kontoret och ska "trycka mammas/pappas daaaator".

Emblas magsjuka börjar ge med sig. Hon spydde bara den första dagen, men efter det har hon haft hög feber konstant och sovit sig igenom en hel dag och en hel natt. Idag verkar orken sakta vara på väg tillbaka men aptiten har ännnu inte återkommit. Föräldrarna har klarat sig (hittills) men har känningar var och varannan dag.
VAB-dagarna sliter dessutom hårt på arbetslivet.

Snart är det helg och sen måste det komma en friskvecka!


Sjukstatus

Freja har varit riktigt dålig i helgen. Hon blev sämre och sämre och fick till slut inte fått behålla någonting. Hon var helt slö och apatisk och ville bara ligga på mammas mage, inte dricka och inte äta. De oroliga föräldrarna ringde sjukvårdsupplysningen på söndagen efter råd. De tyckte vi kunde avvakta max ett dygn till och som tur var vaknade hon till sent på söndagseftermiddagen och ville ha glass!
Vi gav henne glass och banan som hon ville ha, och sprang bredvid henne med en hink resten av kvällen men inget kom upp och hon blev snabbt starkare och starkare (och busigare....). Innan läggdags var hon sitt vanliga jag igen.
De fick vara hemma med pappa från dagis på måndagen men på tisdagen lämnade vi av dem båda för frukost.

Vid lunch kom samtalet...

Embla hade lagt en kaskadspya över lunchen!

Stön!

Det var bara för mamman att ställa in eftermiddagens jobb och knata iväg och hämta hem dem. Här nedan är de pigga och busiga på eftermiddagen.Emblas sjukdomsförlopp är hittills exakt som Frejas med en lunchspya, en lugn dag och en nu nyss en spya till innan läggning så vi räknar med en kraftig försämring dagarna som kommer.

Hur ska man få ihop det här med jobbet egentligen undrar jag?

Tur man har egen tvättmaskin....


....för här går den för fullt efter att Freja drabbats av magsjuka delux denna gång. Det började i fredags morse med en spya före frukost, två stycken efter frukost, en på eftermiddagen och sen blev det så illa att så fort hon fick en droppe vatten i sig så kom det upp. :-(
Stackars barn grät efter "dricka!" men vi kunde ju inte ge henne mera.
Till slut somnade hon och när hon sen vaknade vid halv tre på natten fick mamman sakta mata henne med små teskedar Resorb resten av natten. Det har nu fått behålla och hon åt även lite frukostyoghurt i morse.
Lunchen ratades men mest för att hon var så trött så trött så nu sover de bägge och ska så få göra tills de vaknar.

Håller tummarna för en lugn och stillsam lördagkväll!


Hemma med Embla

Jag hann knappt posta det senaste inlägget så fick Embla feber och har varit hemma två dagar. Freja var frisk så pappa har lämnat och hämtat henne på dagis medan mamma har varit hemma med Embla.
På Freja har det inte märkts nånting att hon varit ensam där, hon har röjt på som vanligt. Embla har pratat oavbrutet om Freja här hemma och det har varit stort puss- och kramkalas när Freja kommit hem om eftermiddagarna.

Jag har sagt det förut och säger det igen - att vara hemma med ett barn är rena semestern! Allting går lugnt och fint, inget skrik, riv och bråk. Man kan sköta lite telefonmöten, laga mat, titta på tv, dator m.m.
Mamma och Embla har sprungit runt på Kupolen i dagarna två, åkt bil och pulka. Tagit små stillsamma promenader.
Saker som inte är att rekommendera som ensam vuxen med två springsugna tvååringar.

Här är några bilder:


Embla med sitt morronkaffe


Mellanmål på Kupolen

RSS 2.0