Sol och bad och lata dagar

Det är verkligen sommarlov och semester här för hela slanten. Dagarna fylls med sol, cykel, bärplockning, bad och sena kvällar.


Här är vi vid sjön Gomen, vid Spånsans fäbod där våra kompisar har stuga.Här badar vi i Båtsta, en kort cykeltur hemifrån.


Vi fick besök från Bryssel och då skulle det badas i vår pool förstås. Freja och mamman var i jättelänge!


Embla trivdes bäst med att sitta på trappanFramtidsmuseet

En dag besökte vi Framtidsmuseet här i stan. Det är väl inte så mycket att göra för små barn men vi åt en glass och gick igenom lokalerna och testade på några av aktiviteterna. Rummet som handlade om BAJS var det roligaste!


Embla framför en gigantisk toapappersrulle


Freja undersöker noga vad som gömmer sig under toalettlocket!

De provade på lite magnetism, besökte ett björnide och åkte hundra gånger i en lång rutschkana innan vi var färdiga för dagen.

Studsmatta hemma!Storkusinernas studsmatta står nu på vår gård! Vi har kompletterat den med nät för att höja säkerheten så nu kan de varken trilla ur eller slå sig på kanten. Krocka går ju fortfarande men de sköter sig ganska bra faktiskt och kollar noga var de har varandra och sig själva.Möte med Mumintrollen!

Som de har väntat och längtat efter att få träffa Mumintrollen sedan vi i vintras sade att vi kanske skulle ta och åka och hälsa på mumintrollen nångång!

I veckan gjorde vi slag i saken och tog med oss mormor och morfar på en dygnskryssning till Åbo. Den ursprungliga planen var att vi skulle övernatta i Åbo och besöka Muminvärlden men det blev att passa så illa med tider och annat. När vi sen fick information om att Mumin fanns ombord på kryssningarna och ledde lekar så blev valet enkelt - en kryssning fick det bli!

Resan började på onsdagseftermiddagen med en tågresa till Stockholm. Här är mormor och Embla på perrongen.


På tåget värmde vi upp med muminböcker för att komma i stämning.


Efter ankomst Stockholm C och en middag på O´Learys tog vi en liten promenad och sen buss ut till Wärtahamnen. Barnen slocknade i vagnen och vaknade inte ens när vi bar ombord dem på bussen.


Efter en lång väntan på terminalen var det sen äntligen dags för påstigning. Först inspekterade vi hytten:


Sen väntade lekytorna på båten. Det fanns ett provisoriskt lekrum där det normalt är konferens på vår-, vinter-, och höstsäsong med bollhav, rutschkanor, sparkbilar, hoppborg och diverse annat kul att leka med. Angränsande rum bjöd på dataspel, utställningar och att annat kul för lite större barn. Sen fanns det också ett permanent lekrum med bollhav, ritbord, lite leksaker och annat. Ovanpå allt detta bjöds det på ett digert program med aktiviteter var och varannan timme på scenerna - ansiktsmålning, cirkusskola, muminlekar, sagostund, skattjakt och allt möjligt - många ledda av Mumintrollet himself och/eller Lilla My.


Party i bollhavet. Det var helt omöjligt att locka dem ifrån lekrummet på kvällen - vi försökte locka med glass och godis och allt möjligt med fick bara till svar "vi är inte klara!", så vi gav upp och lät dem leka av sig hela kvällen. Inte förräns de stängde vid 22 fick vi dem därifrån. De somnade gott i hytten sen vill jag lova. Embla trillade ur sängen mitt i natten med klättrade tillbaka själv och somnade om på tre röda direkt.


Freja ville prompt måla ansiktet, men när hon insåg att det varken var hon själv eller mamma som skulle måla krävdes det mycket övertalning innan hon gick med på en mumin på armen. Detta var först efter att Embla helt frivilligt låtit sig målas - hon som absolut inte ville bli målad på från början. Varsin mumin fick de slut i alla fall.


Här är rutschkana och bollar igen. Snutte och Kanna har varit ständiga följeslagare.


Första kroppsliga mötet med mumintrollet. Barnen blev heeeelt till sig när denna uppenbarade sig, jag har aldrig sett de så uppspelta. Freja kunde verkligen inte få nog, hon kramade och kramade och klappade och petade överallt. Embla var något mer reserverad men höll sig hela tiden nära och studerade mumin noga.


Här har Freja klistrat fast sig vid Muminpappan. De var inte så aktiva när de andra barnen spelade nåt slags muminspel, men det beror nog på att de enda karaktärer de känner till är Muminpappan, Muminmamman, Mumintrollet och Lilla My.Här är vi på däck och inspekterar. Morfar hjälper till att hålla ordning.


Det blev ett par besök i butikerna: parfym, godis och whisky till de stora och mumintroll till de små!


Sen anlände vi hamn vid sextiden på torsdagskvällen och övernattade på hotell i stockholm innan tågresa hem på fredag förmiddag. På hotellet fanns bollhav och det bjöds på pannkakor till frukost. Även denna natt ramlade Embla ur sängen.

Efter en ganska jobbig tågresa med reströtta barn möttes vi tyvärr av en tråkig syn vid hemkomst. Morfars bil, som stått parkerad nära stationen under vår frånvaro, hade fått rutan krossad och inredningen demolerad. Så onödigt och ett trist avslut på en annars lyckad liten semestertrip!Småbarnstiden är delvis över

Några förändringar har skett här hemma som tyder på att bäbisarna och småbarnen är borta, och ganska stora barn har tagit deras plats:

De uppåtvända handtagen har spelat ut sin roll eftersom de ändå kan öppna dörrarna så nu är handtagen tillbaka i normalläge igen.

Antilop barnstolar är förpassade till förmån för stokke tripp trapp-stolar som de själva kan klättra i och ur. Som bonus slipper de sitt "brickbord".

Kiss och bajs är högintressant nu när de insett att de själva kan kontrollera när det ska ske/inte ske! De vill inte ha blöja utan vill kissa överallt "bara för att de kan"....
Som tur är är vi utomhus hela dagarna.
De kan bajsa också. De vet att man ska göra det i pottan men det är mycket roligare att bajsa i gräset!Sova middag är som jag tidigare skrivit en udda företeelse.

Freja börjar förlika sig med det faktum att vi "när det blir snö" ska åka till tomten och lämna alla hennes nappar. Hon ska då få välja ut ett eget gosedjur att ha istället.
Embla har deklarerat att hon minsann inte ska ge Snutte och Kanna till tomten och därmed basta!
Eftersom det inte finns några medicinska skäl att ta bort dem så har vi lovat att de ska få vara kvar.Fordonsbyte på gångEfter att ha avverkat tusentals mil (och många utnötta tåpartier på skor) på Bobbycar har vi nu introducerat de åtråvärda trehjulingarna!
Dessa har stått i garaget sen förra sommaren och barnen har så gärna velat cykla på dem! De har tyvärr så korta ben att de inte riktigt når ner till tramporna, men nu har de plötsligt växt ett par centimeter så nu går det med nöd och näppe!


Sova eller inte sova....

Det blir svårare och svårare att få dem att somna på kvällarna, häromkvällen var klockan över elva innan det blev tyst! De vaknar annars vid 08:30 (himla skönt i och för sig...), vilar en timme max på eftermiddagen och lägger sig vid 22-tiden ungefär.

Förra veckan tog vi bort dagsvilan helt och förberedde läggning vid åttatiden. Vid halv nio var de i säng efter ett par pottbesök och annat, och det var tyst i rummet före nio! Nästan tolv timmar senare vaknade de och väckte oss föräldrar. Embla lyckades sen inte hålla sig vaken hela dagen utan somnade i cykelsitsen på eftermiddagen efter ett kupolenbesök. Hon var helt borta när jag la in henne i sin säng för att vila ytterligare lite (max 15 min).

Så nu efter en vecka av dessa nya rutiner så sover de middag varannan, var tredje dag ungefär, och sover senast 21:30. De vaknar tidigast 07:00.

Vi gillar!
Säterdalen och bad

Igår besökte vi Säterdalen för att träffa djuren i fäboden, leka på lekplatserna och köpa billiga leksaker på loppis. Med oss var farmor, farfar, faster Anki och lilla Ofelia.
Fäbodens djur var poppis som vanligt, det finns frigående får, getter, lamm, kalvar och annat. Där finns också minihästar, kaniner, höns och ett par trötta grisar.


Här får fåren besök


Embla och Ofelia fattar tycke för en kalv


Pappa åker cykelkarusell med flickorna

På eftermiddagen fick vi besök av storkusinerna, stor-Freja och farbror Lille. De stora tog genast poolen i besittning.


De små tittar längtansfullt på de stora


Freja fick komma i men ville upp lika snabbt igen då hon tyckte vattnet var kallt! det höll bara 22 grader.


Så de låg nöjda i sin lilla pool sen där det var betydligt varmare.

Äntligen bär i skogen!

Barnen är som tokiga i smultron och ska ut i skogen precis hela tiden och äta! Nu har det dessutom dykt upp ett och annat blåbär så lyckan är total.


Embla visar första blåbärsskörden


Freja har också hittat blåbär


Här har vi hittat flera deciliter smultron bakom huset

Nu väntar vi på att blåbärssäsongen ska komma igång på allvar och så har vi ju hela hallonsäsongen kvar!


Sommarlov!

Ett axplock av vad vi hunnit med under barnens första sommarlovsvecka!


Badat i lilla poolen vid Mellsta


Fikat vid Mellsta


Invigt stora poolen hemma

Plus plockat bär (mer om detta senare), varit på BVC, besökt barnens P&L, Träffsäkert m.m.

Nästa vecka vankas besök av släkt i olika omgångar och besök på Säterdalen bland annat.Barnens Peace&Love

För andra året i rad besökte vi barnens Peace&Love i Liljekvistiska parken här i stan.
Det fanns massor av aktiviteter såsom ballongutdelning, ansiktsmålning, minicirkus, jättelego, grafittimålning m.m m.m.


Man kunde blåsa såpbubblor i massor!


Här bygger Freja ett jättehögt torn av megalego


Embla får hjälp av en pojke med sitt torn.


Ballongerna var uppskattade.....tills de sa PANG.RSS 2.0