2,5-årskontroll

Idag var det dags för obligatorisk 2,5-årskontroll på BVC. Det var ett år sen vi var där senast.

Vår sköterska Heidi visade olika saker som de förväntades kunna namnge. Detta test genomförde de unisont och felfritt till Heidis stora förtjusning. De svarade också på vad de heter, fast de sagt hemma att om "tant Heidi frågade vad de heter så skulle de svara "bajs!"".
De fick med beröm godkänt på utveckling och språkbedömning, våra små pratkvarnar!

Det blev också vägning och mätning efter diverse dividerande med vågen.
Här är siffrorna vid 30 mån ålder:

Freja: vikt: 12,2kg, längd: 89cm

Embla: vikt: 12,0kg, längd: 86cm

På ett år har de alltså ökat 8-9cm på längden och lagt på sig drygt 2,5kg!

De är små och tunna och men följer sina egna kurvor exemplariskt.

Träffsäkert

Fint väder idag så mamman tog en ledig dag.

För andra året besökte vi Trafikverkets familjedag "Träffsäkert". Förra året var barnen små, 1,5 år bara, och sprang mest runt helt okontrollerat.

I år var de llite större och kunde prova på både elbilar och hoppborg. De fick ballonger, godispåsar och så tittade de på brandbilen och ambulansen på avstånd. De är lite rädda för ambulansen.
Vi har övat mycket på studsmattan i Bodlindor vilket var bra nu när de gav sig in i den stora hoppborgen bland andra barn.


Embla bakom ratten


Freja med jättehjälm


Hoppborgen var roligast!

Midsommarfirande i parti och minut

Midsommaraftonen tillbringades hemma med mormor, morfar, morbror och Elena. Vi åt sill, grillade och åt jordgubbar. Som vanligt när man är på hemmaplan så togs inga bilder.

På midsommardagen körde vi hela kitet i Bodlindor istället. Här är tre trallande damer som återsågs efter endast en vecka.

Midsommarfirare!


Här har vi fyllt på med fler kusiner, Fanny och Julia, plus en kompis till dem. Kompisen heter dessutom Freja, vilket inte var okej för vår lilla Freja.


Stången reses under stånk och stön. (Två små nyfikna töser kommer in från höger.)


Dags för dans! Embla deltog med liv och lust medan Freja hade fullt upp med annat. Små grodorna sjöng de dock med i båda två.


Godispåsar till alla! Dessa höll dem sysselsatta i gott och väl en halvtimme.

Vi övernattade i farmor och farfars nya gästrum där vi sov som prinsessor! Pappa fick inte plats så han fick ligga i gäststugan med storkusiner och farbror Lille. Dag två bjöd på strålande väder och härligt umgänge så vi blev kvar till sena kvällen innan vi for hem för att förbereda för den sista jobbveckan för mamman innan semester. Pappan och barnen började sitt sommarlov idag!


Vi fick åka fyrhjuling med pappa!


Ett bad hann vi med....


...och här är vi fullt upptagna med att vräka i oss glass!


Stockholm i ord och bild

Nu äntligen kommer en rapport från en intensiv helg i huvudstaden.

Barnen tog glatt sina ryggsäckar och satte sig snällt i resevagnen på fredagsmorgonen för promenaden till tågstationen. 2,5 timme på tåg är väl ungefär vad de klarar av utan att riva hela vagnen. Det är lite meckigt att få på två barn, väskor och en vagn samtidigt med hundra andra som skall trängas men allt gick bra.

Här lämnar vi Borlänge

Väl framme i staden möttes vi av faster Anki och kusin Ofelia. Efter en kort bussresa som Embla inte tyckte om var vi så framme. Tre tjejer gjorde sen allt de kunde för att ta fram varje liten leksak som fanns samt sprida ut dem i varje vrå i lägenheten. Lite slagsmål och lite kramar mellan varven. Lunch och vagnpromenad inkl tupplur stod sen på schemat. Eftermiddagen tillbringades i en närliggande lekpark och alla barn fick chansen att röra på benen lite mer efter den stillasittande förmiddagen.

Alla leksaker måste undersökas grundligt


Tre trallande jäntor i Tessinparken

Kvällen tillbringades hemma med mat och godsaker, bolibompa och lek. Att sova i Ofelias stora säng var skojigt tyckte alla utom Ofelia som blev förvisad till spjälsängen igen. Det tog lååång tid att söva de här små madamerna trots sen timme.

-------

På lördagen var det strålande väder och Skansen stog på schemat. Vi åkte bergbana, tittade på älg, björn, räv mfl, klappade getter och åkte rallybil. Roligast var bilarna och en påfågel som strövade fritt.

Bergbana är lite läskigt


Man kan mata geten med pinnar!


Bilen var så rolig!

----

Söndagen blev en regnig historia. Det vräkte ner precis hela dagen så vi fick vackert hålla oss inomhus.


Här står vi på Stockholm C och väntar på tåget


Och så här roligt kan man ha på tåg!

Två små töser somnade sen inom tio minuter efter läggning. Skönt för alla inblandade.

Tusen tack familjen Jones-Ringborg för att ni tog emot oss!

Tröttmössor

Sen den senaste sjukdomsvändan har de ändrat sovmönster - både på gott och ont. Att lägga sig för natten är svårt, det finns ju sååååå mycket att göra innan man kan komma till ro! Klockan blir både 22 och 23 innan det blivit tyst i rummet. Funderar på om det inte är dags att skippa dagsvilan så fort dagis slutar för säsongen.På nätterna är det dock tyst och lugnt! Inga små fötter som kommer tassande på nätterna mer. Så skönt att få tillbaka sin säng! På mornarna (vardagar) kan vi vuxna oftast gå upp och äta frukost och göra oss klara innan vi väcker de små tröttmössorna och skjutsar dem till dagis. Helger betyder sovmorgon! (ibland till 08:00!)

På väg till Stockholm!

Väskorna är packade och i morgon bitti tar vi tåget till Stockholm för en helgvistelse.
Återkommer efter helgen med rapport!

I ravinen

I närheten av där vi bor finns en ravin man kan gå i. Det är rena urskogen där, fuktigt och blött och med ett rikt djur- och växtliv.
På denna lilla promenad hann vi se både en groda och en orm.


Mamma fastnade på bild också


Man måste dricka mycket när man är i djungeln!


Oh vad är det som låter? Det gäller att titta överallt.

På shoppingtur

Tyvärr har de börjat intressera sig för dessa tingestar som står uppställda i var och varannan affär. Vi försöker med att "den är trasig", men trots detta så vill de sitta på/i allting och klänga och greja.
Här sitter Embla på den "trasiga" hästen, och sen åker de helikopter tillsammans.
 


Strandhugg

Fem dagar ledigt och strålande väder. Under kristihimmelfärdsledigheten tillbringade vi ett par dagar i Bodlindor hos farmor och farfar, där vi tog gäststugan i besittning. Jättekul att sova i tarrsängar tyckte flickorna. Så kul att det tog lång tid att komma till ro för kvällen, men sen sov de gott hela natten.
Här är några strandbilder:"Vi är tvillingar vi! Mmm!"Det brukar Freja deklarera med jämna mellanrum. De pratar också om systrar, det är än den ena än den andra som är lillasyster respektive storasyster. Mamma brukar få bli nån slags syster ibland också. Det måste vara nåt de snappat upp från dagis.

Sen frågar de folk och ting, mest ting, vad de heter. "Va häter du?" hör man de säga till blommor, nallar och annat.
"Pappa heter Hans, mamma heter Ankan - Annkatriiiiin." fortsätter de.

Embla vill gärna räkna saker och ting. "En, två, tre, fyra, fem, åtta, nio!! Tio!"
Sen har Embla ett lite lustigt sätt att uttrycka sig på också: "Ska du ta och sätta dig här du då, mamma?" säger hon. Freja uttrycker sig på ett enklare sätt: "Mamma ska sitta här."

Studsmatta!På en minisemester till farmor och farfar passade vi på att montera upp storkusinernas studsmatta på gården.
Den var mycket uppskattad och de var jätteduktiga på att hoppa - under noggrann uppsikt och många förmaningar förstås.

Det har inte funnits tid att blogga på jättelänge och det här blir ett superkort inlägg bara. Ska försöka komma ikapp under veckan!


Kom på Loppis!Loppis i Bodlindor i morgon torsdag och på fredag - 10:00-16:00.

Jag har ett bord fullt med urvuxna barnkläder, från 5:-!

Bodlindor ligger mellan Leksand och Rättvik ;-)


RSS 2.0