JulklapparJulklappsinköpen till barnen börjar ta form. Samtidigt som man vill dränka barnen i paket så är man ju rädd att det blir värsta paketorgien med julafton, juldagar och sen den kommande födelsedagen tätt inpå med risk för härdsmälta. En svår balansgång det där.
Några saker är inhandlade, återstår att se om det blir julklapp eller födelsdagspresent:

*Toy Story-figurer (stora, "riktiga" från USA) - en Buzz till Freja och en Woody till Embla
*Badleksaker i form av prinsesskrona-trollspö, och riddarhjälm-svärd - av tvättsvamp.
*En rittavla/stativ från Ikea (griffeltavla på ena sidan och whiteboard på den andra)
*Varsin bok

Det återstår att köpa varsina fina, lite större dockor, typ Skrållan. Hård kropp ska det vara, de gillar inte mjuka dockor.
Sen tror jag det får vara nog, då jag vet att det kommer att trilla in paket från mor- och farföräldrar m.fl

Vad ger ni era treåringar i julklapp?

Första adventshelgen, del 2 (söndag)

Idag har det varit en händelserik dag. Den startade tidigt (runt sju...) med hopp i mammas säng, frukost och film (Toy Story 1,2 el 3 - nån av dem). Det ösregnade ute så det var bara att försöka hitta förströelse inomhus. Vi bestämde oss för att baka de där onämnbara bollarna av havregryn, choklad och smör.


Sen gav regnet med sig och vi begav oss iväg till julmarknaden i stan. Vi var tidiga så det gick bra att ensam hålla reda på två springsugna treåringar. Vi frossade i julpynt och paket! Jag hade lovat att vi skulle träffa tomten där och de var mycket spända på detta. När vi steg ur bilen fick Embla kalla fötter och vågade inte titta på (dock)tomtar i skyltfönstren, så fort hon såg nåt rött började underläppen att darra.

Granar och paket är dock ofarliga.

När vi betat av alla skyltfönster gick vi in i gallerian och där - i ett nästan tomt rum - satt tomten! Här hade man ju kunnat vänta sig att Embla skulle börja skrika av skräck men hon sprack upp i ett stort leende och sprang fram till tomten och började babbla om allt hon sett idag, vad hon ville ha i paketen och att snön skulle komma och gud vet allt. Freja ville nu inte prata med tomten utan höll sig på behörigt avstånd och tryckte i sig pepparkakor istället.

Här sitter Embla i tomtens knä, med ett paket i famnen.

Vi skrev sen önskelistor och lämnade in. På Emblas stod det "en grön tårta" och på Frejas "en vit tårta med socker på".

Efter detta gick vi ut igen och Freja fick syn på några hästar och ville absolut rida. Jag sade att hon skulle bli tvungen att rida själv för mamma kan inte gå bredvid och hålla i. Hon begrundade detta ett tag och sa sen att hon ville rida ändå. Sagt och gjort - på med hjälm, upp i sadeln och sen iväg. Fem minuter senare kom ekipaget tillbaka, allt hade gått bra!
Sen ville såklart Embla också rida så vi letade upp en häst till henne. Samma sak där, hon skulle få rida själv utan mamma, vilket hon gick med på. Så nu har båda tjejerna klarat av sin ridpremiär!

Freja rak i ryggen på en stor häst.


Embla i en lite svajigare pose på en liten häst.

Sen blev det lekpark med klätterställningar och rutschkanor tills vi åkte hem och hälsade pappa välkommen hem.
Lagom till att första snön började falla tände vi adventsljuset och drack glögg.
Nu börjar julen!
Första adventshelgen, del 1 (lördag)

Länge sedan uppdatering, men här kommer adventshelgen i bilder. Pappan är på tjänsteresa så det är bara flickor hemma.
På lördagen tog vi fram alla stakar och stjärnor (en dag för tidigt) och barnen såg sin första julgran när vi var och köpte det sedavanliga lördagsgodiset. Sen var tjatet igång - "mamma, vi måste ha en julgran inne!"


Mormor och morfar var här och fyllde på med slantar i spargrisarna - de har nu jättemycket pengar i sina tjocka grisar!


Det blev också premiär för lussekatter och pepparkaksgummor!


Den skarpögde noterar att barnen ständigt är nakna - så fort de är hemma så åker kläderna av. Kanske har vi varmt hemma eller så gillar de att vara "fria". Vi har hunnit med ett par filmer, bubbelbad och otaliga sagor idag också.

Stockholmshelg

I helgen har vi varit i Stockholm för att vara med på lilla kusinen Mirandas dop. Barnen har skött sig exemplariskt och det har varit så roligt att resa med dem den här gången. Det märks att de blivit lite större och förståndigare. De förstår att vi ska åka tåg och att vi ska till Stockholm - på tåget måste man sköta sig, och när man bor hos andra måste man föra sig och inte bråka och kasta mat överallt. De inser allvaret av att vara i storstan och sitter snällt i vagnen när vi transporterar oss mellan olika platser.


När det börjar bli tråkigt att åka tåg kommer filmen fram! den här gången var det "Ett småkryps liv" som räddade de sista 45 minuterna av resan.


Många rulltrappor blir det. Att åka hiss i tunnelbanan är inte att rekommendera. Lååånga väntetider och stinkande hissar. Fy!

Vi kom till Stockholm vid lunchtid på lördagen och tog tunnelbanan direkt ut till Farsta där vi skulle bo hos Farbror Lille och kusin Fanny. Julia var på fotbollsläger och kunde inte vara med. Farbror Lille hade lagat god mat som vi åt när vi kom fram och sen lekte Fanny med barnen en lång stund. Vi tog en promenad så barnen fick sova lite och sen blev det film, pizza och lördagsgodis på kvällen. Kvart över nio la vi barnen och tjugo över sov de! Sen sov de sött hela natten och vaknade strax före åtta.

På söndagen var det sen avfärd tidig förmiddag mot Oscarskyrkan där vi mötte upp resten av klanen. Dopet var en del av en familjegudstjänst och barnen kunde såklart inte sitta stilla och tysta särskilt länge, utan sprang runt runt och skrattade innan vi lyckades fånga in dem till den fina lekhörnan som fanns där. Ofelia, Freja och Embla lekte jättefint med varandra och inget bråk uppstod. Jättekul att se skillnaden mot sist de sågs!


Såhär roligt har Ofelia och Embla när de stojar i kyrkan.

Efter dopet bjöds det på paj och tårta hemma hos Anki och Rasmus. Även där lekte barnen med varandra och de vuxna kunde ägna sig åt vuxenprat ett slag. Tiden gick fort och så var det dags för oss att ge oss av hemåt igen. Vi promenerade från Gärdet till Stationen och barnen slockade i vagnen. Hemresan gick bra och efter lite mat och stim så somnade dessa resenärer gott i vanlig söndagstid.

Tack till alla för kost, logi och trevligt umgänge! Vi ses igen till jul.

Sjuk eller frisk?

Vi balanserar lite på sjukdomens rand här hela familjen. Både halsont, hosta och förkylning ligger och lurar. I fredags höll vi båda barnen hemma för vila och rekreation så att de skulle klara Stockholmsresan i helgen (mer om den i ett annat inlägg), och i måndags var Freja hemma då hon hade en febrig söndagsnatt.


Freja kollar på film - Toy Story

Embla ville absolut inte gå till dagis när hon förstod att Freja skulle få vara hemma. Men efter att jag fått förklara för henne att Freja var sjuk och måste vara hemma - som hon fick vara förra månaden - så tänkte hon till ordentligt och accepterade sen att hon skulle gå ensam. Lämning gick galant och hon hade klarat dagen jättebra. 

Mamma och Freja var hemma och slappade hela dagen. Freja blev jätteglad när Embla kom hem och sprang till henne och gav henne en stor kram. Embla hade minsann inte längtat efter Freja så hon knuffade bryskt bort Freja och sen grinade och skrek de bägge i tio minuter.
Natten har varit lugn och idag är de båda på dagis och vi hoppas de klarar av det.

Sovmorgon

Idag fick vi sovmorgon ända till klockan åtta! Sen låg vi kvar och slöade och kollade på tv till över nio. Vi trivs alla med normaltid - den följer vår inre klocka bättre än sommartiden.


Här poserar de på väg till affären. Freja vill bara ha sin fina dunjacka medan Embla föredrar overall.

Efter den fina sovmorgonen idag har vi hunnit med att promenera med pappa, sett två filmer (!), promenerat med mamma, spelat på datorn, badat och druckit glögg! Det sistnämda var poppis och de ville bara ha mer och mer.
Igår var vi hos farmor och farfar medan mamman sålde urvuxna kläder på loppisen i Knotgården. Tosdag och fredag kväll bjöd på bastubad (Freja vill basta varje dag nu efter det) och soffhäng med majskrokar.

I morgon börjar veckan om igen!

Kom på loppis!På lördag och söndag är det loppis i Knotgården igen. Jag har en hel hög 10-kronorsplagg till salu, och så finns där hantverk och annat.

Välkomna!

RSS 2.0