En lugn stund - eller tv:n är vår bästa vän.

Det är med blandade känslor vi välkomnar barnens nyfunna intresse för tv:n. Det är bra att kunna parkera dem framför skärmen en halvtimme när det är något man behöver få göra i lugn och ro, tex laga mat, röja efter maten, samtala med gäster, ha telefonmöten m.m. och slippa ha dem tjatandes i hasorna.Å andra sidan blir intresset lite väl stort ibland och de gapar och grinar i kör "se på Emil, se på Emil" eller så blir de vansinniga när programmet är slut och vi inte ska se mer för det är dags att lägga sig, äta eller gå ut.

Favoritunderhållningen är helt klart Emil. Vi har tre filmer med blandade hyss som går på repeat och barnen kan namnen på alla karaktärerna, citerar Krösa-Maja och springer runt, runt i huset och skriker "Sickenblås!".
På andra plats kommer Mumintrollen. De kan roa länge.
Sen kommer allt annat på delad tredjeplats.

Hur mycket tv ser era barn, och vilket är favoritprogrammet?


En ny dimension av föräldraskapetIkväll blir det luskontroll!

Avdelningsbyte


Hämtning på dagis. De är sist kvar som vanligt.

Pedagogerna på förskolan tyckte att barnen skulle byta avdelning - från småbarnsavdelningen "Knattarna" till mellanbarnsavdelningen "Stjärnorna". De är ju stora flickor med väl utvecklat tal och motorik så de har inte längre något utbyte av småbarnspedagogiken.
Det blev ingen stor flytt, avdelningarna ligger mitt emot varandra i en korridor, i samma hus alltså. Den största förändringen var att de får sova och äta i ett annat rum än vad de är vana vid.
De "skolades in" förra veckan och är nu Stjärnor på heltid!


Karamellkungen


Lördagens tilldelning

Freja är en riktig godisråtta. Varje dag hörs det tjat om godis, och frågar man henne vad hon vill göra idag så kommer svaret blixtsnabbt: "Gå affären köpa lördagsgodis!!"
Embla gillar också godis men inte alls i samma omfattning. Hon kan till och med glömma bort sitt godis nånstans men då är Freja där och norpar det direkt förstås.

Säsongens första VAB

Natten mot torsdag var tuff för Embla som plötsligt fick ett anfall att falsk krupp, med andnöd som följd. Hon har haft så en gång förut och det släpper om hon får andas in lite kall luft. Turligt nog är det ju höst nu och kallt på natten. Mamman fick stå ute på uteplatsen i en kvart med en rosslande, ledsen tös mitt i natten.
När hon lugnat ner sej och andingen blivit okej igen så ville hon absolut inte sova. Hon var nog rädd att det skulle bli lika igen. Så vi tittade på tv och läste böcker i två timmar tills hon somnade av utmattning.

När man är hemma och är lite sjuk får man äta godis fast det inte är lördag!

Freja fick gå ensam till dagis och det ville hon inte. Hon grät hjärtskärande hela vägen hemifrån till dagis, och vid lämning ville hon absolut inte släppa pappan. En hemsk lämning.
När mamman hämtade henne vid tretiden så var hon dock glad igen och personalen sa att hon slutat gråta direkt efter att pappan gått.
På fredagen fick de båda vara hemma i förebyggande syfte, men ingen av dem har haft varken feber eller andra krämpor så händer det inget drastiskt under helgen så blir det dagis på måndag för båda två.

Här är vi på vagnpromenad i det härliga höstvädret!

Tredagarshelg

Dagis var stängt i fredags då personalen har sk planeringsdagar. Istället för att låta dem vara på ett annat okänt dagis så tog mamman ledigt och tillbringade dagen med barnen.
Fredag och lördag bjöd på finväder, så vi gjorde våra skogspromenader, cykelturer, lekparksbesök, trädgårdsvandring inkl studsmattehopp och var ute hela dagarna.Här har pappa anslutit och hjälper barnen med klätterväggen. De kan klättra hela vägen upp själva, men en räddande hand under gumpen är alltid bra att ha.


Matar hästarna med gräs.


Kontrolelrar vattenståndet på stigen i skogen efter några kvällar med regn.

På söndagen blev det en 90 minuters cykeltur (barnen på cykel och föräldrarna till fots). De är så duktiga på att cykla, och så starka! Efter lunch var vädret lite ostadigt så vi tog en fördriva-tiden-tur till shoppingcentren. Det blev att springa och skrika, åka rulltrappa och hiss, samt vila lite i tv-butiken framför Toystory 3.Våra små egenheter.. (Embla)

Embla drabbades ett par gånger i våras/somras av läckande blöja på natten, och hon vaknade och grät hjärtskärande när det blev lite blött i sängen!
Då provade vi en annan blöjmodell och sen dess är det bara "blöja med gubbe på" som gäller.
Inget annat!Hon gråter och skyr blöjbyten på dagis för där finns bara blöjor med elefanter på! Det första hon gör när hon kommer hem från dagis är att byta till "blöja med gubbe på"...

Hur ska det gå när Libero byter design??

Våra små egenheter.. (Freja)

Freja har en aversion mot att skyla sina smalben tydligen. Hon vill alltid ha tunna byxor/leggings på sig men hon drar alltid upp dem till att sluta strax ovanför knät.

Därför vägrar hon tex jeans, byxor med mudd, shorts, strumpbyxor och kjol (om hon inte får plats med dessa leggings under kjolen förstås).

Jag har sagt åt henne att hon får blodstopp i benen och att benen kan trilla av (!), så nu har vi nått någon slags kompromiss att hon bara får dra upp byxorna till att sluta under knät istället.

Hur ska det gå när det blir minusgrader?

Årets vinteroveraller införskaffade

Har botaniserat i overalldjungeln och vägt funktion, utseende, märke, pris, passform m.m. mot varandra och nu slagit till på dessa overaller från FIX, inköpta på Lindex.

Med två rabattkuponger om 30% så vägde prisfaktorn tungt och jag betalade strax över 500:-/st för dessa. De känns varma och sköna och är relativt lätta att ta på. Med en vattenpelare på 10 000 mm är de i princip helt vattentäta och det sägs de har god andningsförmåga.
Overallerna är i storlek 98. De är stooora just nu, men det kommer förhoppningsvis dröja ett par månader innan de ska användas.
För att liva upp det svarta har jag beställt två uppsättningar med pälsmössor och vantar från Tenson, ett rosa set till Freja och ett blått till Embla.


Förra året hade barnen vinteroveraller från Didriksson, stlk 80. Jag tyckte de overallerna var lite otympliga med alla fickor och dragkedjor och kardborrar som satt på alla möjliga onödiga ställen. Sen var de svåra att ta på eftersom de hade snölås och tajta muddar i ärm- och benöppningar. Men varma, snygga och funktionella var de!
 

Mulleloppet avklarat!

Idag var det familjedag med Friluftsfrämjandet i backen bakom vårt hus. Vi gick dit och träffade Mulle, och sprang mulleloppet. Alla fick startnummer 1 och alla fick medalj när de gick i mål!


En festlig helg

Förra helgen festades det må ni tro.

Det började redan på fredagkvällen med oväntat besök som startade med grillad entrecote, fyllig Amarone och slutade sen sent på uteplatsen i den tillfälliga medelhavsvärmen.
Barnen skötte sitt och vi vuxna skötte vårt :-)
De hoppade studsmatta, kollade in vad som hände på grillen, och sen tittade de på Emil på tv:n i två timmar innan de lade sig utan knot! De hade fått sin middag lite tidigare så de var inte intresserade av vår mat, som ju inte var så barnvänlig.

På lördagen skulle mamman och pappan på en planerad vuxenfest i Leksand och barnen skulle sova hos farmor och farfar.
Först besökte vi dock Insjödagen, en årlig marknad i mammans hemby. Vi åkte lite karusell, fick de obligatoriska reklamballongerna samt tittade på folklivet i allmänhet.

Hoppborgen var uppskattad


men karusellen var läskig

Efter lunch hos mormor och morfar styrde vi sen kosan mot farmor och farfar. Vi har förberett dem på vad som komma skulle och de var helt med på noterna. De följde med farmor till grannen för att köpa ägg, och där berättade de att "de skulle sova här, mamma och pappa skulle åka en bort en stund men sen komma tillbaka." Inga konstigheter. (Detta är faktiskt första gången de sover borta utan föräldrarna. Att vi kom dit sent på natten och sov i källaren har de ju ingen aning om)

När det sen var dags för oss att åka till festen vinkade de glatt adjö och sa "vi ses i morrn" och sen var det bra med det. De hade skött sig exemplariskt hela kvällen och inte frågat efter oss en enda gång. De var väl lite uppspelta när de skulle läggas, det är ju trots allt lite spännande att sova hos farmor, men de somnade efter en stund och sov sen gott hela natten. På morgonen vid halv nio tassade de in till farmor och farfar och provlåg deras sängar en stund innan alla gick upp och åt frukost.
Fram emot förmiddagen kom sen föräldrarna "tillbaka" och allt var som vanligt igen!


Farmor har tagit kort när de äter frukost


RSS 2.0