Utvecklingssamtal - Freja

Vi har haft utvecklingssamtal även om Freja såklart.


Vår Freja:

Har ett väl utvecklat språk, men har problem att uttala r och s
Kan flertalet bokstäver och känner igen sin egna (F) överallt
Är slarvig och kastar gärna saker omkring sig
Klär på sig ytterkläder själv men har inte tid att hänga upp dem efter sig
Är en god kamrat och visar empati och förståelse för andra (i den mån en treåring kan det)
Säger nej med eftertryck om de tär nåt hon inte vill.
Behöver lockas och/eller uppmuntras mycket till att göra saker hon inte vill/kan, nya saker
Kan mycket väl gå på pottan men har sällan "tid" att göra det.

Gillar att pyssla (måla, limma, pärla m.m.)
Gillar att läsa/höra på sagor
Älskar att klättra på allt!
Intresserar sig mycket för daggmaskar, sniglar och annat hon hittar utomhus


Utvecklingssamtal - Embla

Vi har haft utvecklingssamtal på dagis. Pedagogernas iakttagelser stämmer väl överens med våra egna.Vår Embla:

Har ett väl utvecklat språk, talar rent och med stort ordförråd
Kan alfabetes alla bokstäver och förstår skillnaden mellan stora och små bokstäver.
Kan skriva sitt namn med lite uppmuntran och om hon får titta på det (skriva av)
Är ordningssam och vill ha koll på sina grejer och folk runtomkring henne
Klär på sig ytterkläder själv och är noga med att hänga tillbaka dem sen.
Är en god kamrat och visar empati och förståelse för andra (i den mån en treåring kan det)
Är mycket social och pratar med alla
Provar gärna på nya saker
Gör sina behov i pottan/toaletten

Gillar att leka med större barn
Gillar att pyssla (måla, limma, pärla m.m.)
Gillar att läsa/höra på sagor

Blir förtvivlad om man tillrättavisar henne.


Flygarhelg

Det har ju varit långhelg och ledigt.
Vi packade bilen på fredagen och spenderade en natt i gäststugan hos farmor och farfar. Farmor sålde hantverk och annat på byns loppis, mamman skötte maten och pappan och farfar passade barn och gjorde annat grabbigt. 
Vi passade på att gå Opplimen runt också, en nätt liten promenad på ca 4km. Barnen orkade gå i princip hela vägen, men vi bar dem korta stunder mest för att vinna tid då vi överaskades av en hagelstorm.
På promenad

Trots en tidig morgon var det inte lätt att få de små att somna på kvällen. Det är ju så kul att busa i sängarna!

Freja inviger nya uterummet genom att hälla ut alla leksakerFörsta middagen - lax, bulgur och kall sås.


lördagen tog vi en liten biltur i grannskapet och kollade in byarnas olika aktiviteter. Första stoppet var loppis i Plintsberg, men det besöket var avklarat på under 20 sekunder. Nästa stopp var Hjortnäs brygga där det var loppis och ponnyridning!
Världens stoltaste små ryttarinnor!

Sen åkte vi vidare till Tällberg där det var - hör och häpna, loppis! - samt getsläpp på ett av hotellens grästak. Även här var det ponnyridning men vi skippade det då de endast hade en stackars krake att rida på och en lång kö dit.


Embla på getsläpp i Tällberg.

På eftermiddagen jagade vi rymlingar mest hela tiden. Embla ville ner och hjälpa farmor hela tiden, och eftersom man måste passera en väg så får hon inte gå till Knotgården själv.

Söndagen var hemmadag och efter en välbehövlig sovmorgon tog vi oss an dagen. Framemot eftermiddagen kom en pust av sommarvärme så kläderna åkte av i ett huj och sen var det barfotaspring, rymningar och studsmatta som gällde hela eftermiddagen och långt in på kvällen.

Nu väntar en vanlig dagisvecka för barnen inklusive utvecklingssamtal, jobb för pappan och Tylösand för mamman i jobbsyfte. Ska bli skönt att äta vuxenmat och samtala om vuxna ting i tre dagar. På fredagen ska jag flyga hem och då är det tänkt att barnen ska följa med pappa till flygplatsen och hämta upp mig.

KruppungarBåde barnen drabbas ibland av en lindrig form av falsk krupp, främst om nätterna. De har hostat och snuvat sig under förra veckan så detta kom väl inte som någon överaskning.
När de får skällande hosta och tung andning brukar jag ta ut dem på uteplatsen så de får andas in kall luft, och efter ett tag brukar det släppa.

En tidig morgon kom en flåsande Embla och sa att hon ville ha kall luft och en filt, sen lade hon sig i dörröppningen ett tag tills det släppte. Freja gjorde sällskap hon också.

Blöjor är snart ett minne blott

Embla har i princip varit blöjfri länge. Hon har blöjor på men sköter alla sina behov på pottan/i toaletten utan uppmaning. Ibland händer det att hon gör nåt i blöjan men bara om vi är borta nånstans. Hemma händer det aldrig.
I morse satt vi på toa/potta samtidigt och när vi var klara sa hon att "idag vill jag ha trosa, som du mamma." - så sagt och gjort, bort med blöja.
Det gick jättebra!
Freja är inte speciellt intressad av trosor, hon har inte tid med såna triviala saker som att gå på potta...

lördagsnöje

Lördag. Ledigt och skitväder. Vad gör man? Först storhandla och åka helikopter på Coop. Det roar i en timme.

Cirkus Brazil Jack är på besök i stan. Tänkte köpa biljetter men är glad att det inte blev av. Tältet är pyttelitet och djuren är begränsade till getter, hästar och hundar. Sparade 1200:- på att stanna till utanför och titta på getter och mata dem med gräs i en halvtimme. Barnen var nöjda med detta.
Efter lunch kommer lördagsgodispåsarna fram. Då håller barnen sams i soffan, åtminstone tills en av dem ätit upp sin ranson. Då börjar tjuvandet, tiggandet och bråkandet.
Eftermiddagen/kvällen fortsatte med cykelåkning, middag, mer godis och film. Dumbo blev det, och så favoritleken "kurragömma" i varierande tappning. Halv tio sov de små liven, utan spring och tjafs.
Trevlig helg!

Att vara en förebild

-"Mamma, har du grå ögon?"
-"Ja det har jag, och du har bruna fina"
-"När jag blir stor, får jag grå ögon då? Visst får jag?"

-"Mamma, borsta mitt hår, borsta!!"
Jag borstar.
-"Nu är lockarna borta, nu har jag rakt hår som du."


Semesterresa bokad!

Bahia Pollensa, här ska vi bo i lägenhet

Från tanke till handling gick på ett par dagar. I höst åker vi på charterresa till värmen! Det går direktflyg från Borlänge till Mallorca, och väl där ska vi tillbringa en vecka i det lugna och gemytliga Puerto Pollensa. Om nån har varit där tar jag gärna emot tips och upplysningar!

Till hösten är de blöjfria (vägrar resa med blöjor i bagaget), äter sen länge vanlig mat och kommer förhoppningsvis ha något utbyte av resan. Vet inte hur vi ska göra med vagn.... ta med eller inte? De kommer att vara 3 år och 9 månader när vi åker.  Hoppas de kan klara sig utan.

Recap

Försöker mig på en summering av helgen. På grund av Valborg och 1:a maj har vi varit lediga i fyra dagar. Vi har haft hyfsat väder stundtals så det har blivit mycket utomhusvistelse. Vi har promenerat i skog och mark, vi har besökt affärer och köpcentrum och sprungit av oss de värsta myrorna i brallorna. Vi har varit på fest och vi har letat brasor.

En kväll var vi bjudna på grillfest i Falun och eftersom vi inte hade nån barnvakt tog vi barnen med. Värdparets barn var "utlånade" men det gjorde inget tyckte våra som nu hade ett helt rum fyllt med leksaker att trasha, plus en hel gård utomhus att köra bobbycar, traktor med mera på - och en sandlåda med tillhörande grävskopa. Skönt för oss vuxna som kunde grilla, äta och samtala utan större störningsmoment. Vi var kvar till sent, jag tror vi åkte hem vid 22-22:30, och tyvärr spydde Freja på hemvägen. Turligt nog hade hon hinken till hands där det mesta hamnade.

Tiden blev helt ur led sen så det har blivit sena kvällar och hyfsat med sovmorgon.


En dag delade vi upp barnen så Embla fick följa med pappa till sopstacken och slänga ett halvårs samling av hushållssopor. Freja var hemma med mamma och lekte och såg film.

Sista lediga dagen bjöd på strålande väder med sol och vindstilla. Barnen trodde det var sommar och sprang runt nakna hela dagen i hela området. De rymde hemifrån flera gånger. Vi har inte så många faror runt huset men man blir ju orolig när man inte ser dem. En gång hade de jagat en fjäril och förirrat sig till slalombacken och kom sen springade hemåt på bilvägen, en annan gång gick de till hästarna en bit för att klappa dem. Det var mycket letande efter barn den dagen, men man måste ju börja tänja litegrann på navelsträngen nån gång...RSS 2.0