Dagisdagar

Det råder full aktivitet på förskolan så här i slutet av terminen. Det har firat Förskolans dag tillsammans med några andra förskolor i området med stor samling ute på ett fält. De har sjungit, stojat och lekt tillsammans med "bambamycket barn" - deras egna ord.
Sen har vi haft utvecklingssamtal för båda barnen. Inget speciellt finns att rapportera därifrån - de är båda trygga och välartade på dagis och har inga speciella saker de behöver utveckla eller dämpa.
 
 
Vårruset anordnades en dag - ett springlopp på några hundra meter. Freja missförstod fröken som sade att "diplomet kan du sätta upp på väggen hemma" - hon tog helt sonika en tejprulle med sig och tejpade mycket omsorgsfullt upp sitt diplom direkt på tapeten.....
 
Freja har varit på utflykt och fått ha med sig matsäck hemifrån - mycket spännande. Nästa vecka är det Emblas tur. Sen står det sångkväll på schemat den 4:e juni - vad det nu kan innebära.
 

Noll hål!

Vi har varit hos tandläkaren. Tänderna såg fina ut och Freja har inte några men av sitt nappsugande, tänderna har gått ihop i slutet läge igen. Barnen var så duktiga och gjorde precis som tandläkaren sa, satt fint och gapade när de skulle. Svåraste momentet var efteråt när de fick välja en liten grej ur presentlådan. Efter mycket velande och bestämmande valde Embla en liten guldfärgad groda (hennes favoritfärger är guld, gul och rosa) och Freja valde en liten ring i lila plast. Frejas favoritfärger är rosa och lila.
 
 
På hemvägen stannade vi till utanför vårt gamla dagis, där de kände igen "sin" gamla betonghäst och ville givetvis klänga på den en stund!
 

Fest!

I helgen var vi på grillfest i Falun, hos mammans arbetskamrater. Där var andra barn att leka med så vi vuxna kunde ägna oss åt vuxna saker såsom att äta, dricka och samtala. Vid 23 var vi tvunga att tvinga hem barnen, de ville inte åka!
Vi fick i alla fall sovmorgon på söndagen.:-)
 

Om åksjuka

Freja har sedan späd ålder varit drabbad av åksjuka - främst vid bilåkning. Detta har gjort oss lite grann hämmade och vi åker verkligen inte på några onödiga eller nöjesresor om vi inte måste. Det är inte roligt för någon att ha en spykråka i bilen....
Hon blir illamående både vid långa och korta resor, men vi har väl lärt oss ett visst mönster som gör att vi kan försöka minimera olyckorna. Vänta två timmar efter matintag tex, eller åka sent på kvällen så hon somnar. Tyvärr blir man ju då ganska begränsad i sitt åkande. Man kan tex inte fika nånstans när man är ute, eller äta. Seabands har vi testat utan resultat, och det blev heller ingen skillnad av att vända bilstolen framåt.
 
 
När jag var i England i vintras köpte jag åksjuketabletter på Boots - Joyrides. Dessa kan tas av barn från 3 år och har inga direkta biverkningar. I Sverige finns Postafen (från 5 år), men de gör en tydligen helt groggy och trött hela dagen, vilket inte verkar så kul för varken barn eller omgivning så dessa har vi undvikit. Det finns också tuggummin (Calma) men de är från 12 år.
Nu har vi testat tabletterna ett tiotal gånger; korta resor, långa resor, resor med många stopp, resor direkt efter att vi ätit tårta (tidigare en garanti för kräkfest), med flera varianter och hittills har det gått superbra! Inte en kräka.
 
Jag är ingen läkare och "kan" inte rekommendera läkemedel - men har ni åksjuka barn och ska till England - köp en förpackning och testa!

Helg hela veckan

Det är mycket ledigheter nu, både på grund av vanliga helger, ovanligare helger samt VAB.
 
Embla och pappan har varit väldigt förkylda medan mamman och Freja klarat sig lite bättre.
Således var det bara mamman och Freja som kunde vara med på mormor och morfars 150-årskalas i Tibble bystuga. Det var ju minst sagt annorlunda att bara ha ett barn med sig. Freja var till en början mycket blyg och försiktig men det lossnade efter ett tag och hon sprang omkring och lekte apa hela kvällen. Mammans kusinbarn Albin och Astrid var där också så det fanns ju några andra barn att jaga och leka med.
 
Embla var väldigt ledsen när vi skulle åka, trots att vi pratat om det innan - att hon var sjuk och inte kan åka med. Freja lovade att ta med en tårtbit hem vilket hon även gjorde. Hon satt med tårtbiten i knät hela bilresan hem och ville väcka Embla när vi kom hem så att hon skulle få se sin tårtbit. Eftersom timmen var sen även för Freja så somnade hon såklart i bilen och vaknade inte ens när vi var framme och bar henne till sin säng.
 
 
Det har varit ett osedvanligt vackert väder de senaste dagarna så vi har varit utomhus i princip hela tiden. Barnen springer fritt på gården och i skogen bakom huset. De får cykla/åka sparkcykel själva en utpekad sträcka på vägen - något de fått strikta förhållningsorder om efter att ha RYMT en dag när pappan var hemma och vabbade.
 
 
 
 

Valborg, kalas och VAB

Sista april betyder brasa och grilla hos Tomas och Annelie. Vi bjöd dit oss själva :-) Vi åt smaskiga hamburgare, trashade stora barnens rum, ryckte hundarna i svansen och besökte sen brasan. Det blev en lång väntan innan den tändes men barnen var vid gott mod och sprang runt och undersökte allt och hjälpte till att fylla på brasan med mer ris.
 
På självaste första maj sen så var det dags för Isabellas kalas - som de tjatat! Tyvärr är båda barnen lite hängiga och Embla grät hjärtskärande och klamrade sig fast vid mammas ben när vi skulle lämna - så det var bara att stanna kvar.
 
Sen har vi vabbat torsdag och fredag för att få en chans att bli friska till lördagens kalasande - då hade ju mormor och morfar sitt 150-årskalas i Tibble bystuga. Det får bli ett nytt inlägg om det.
 

RSS 2.0