Sommaren 2014, finalen - Tropicarium, ALV och Gröna Lund

 Rapport från sista semesterveckan! 34 plusgrader på måndagen.
 
På tisdagsmorgonen packade vi bilen full och styrde mot Vimmerby! Stopp i Norrköping först där vi tillbringade ett par timmar på Tropicarium. Vi tittade på krokodiler, ormar, fiskar och andra kryp. Besök i shopen på väg ut såklart.
 
 Souvenirer inköpta; en säl och en papegoja
 
Sen fortsatte färden ner till Småland där vi hyrt en lägenhet i centrala Vimmerby. Vi installerade oss och utforskade torget och omgivningarna.
 
 
Sen var det Astrid Lindgrens Värld i dagarna två!
 
VIlket ställe! Mycket imponerande anläggning. Första dagen var allmänt kaotisk med att hitta på området, prova allt i fem sekunder osh sen irra vidare, äta, handla, se teater på bestämda tider osv, men andra dagen blev betydligt lugnare och harmoniskare. Då strosade vi runt och tittade på det som råkade finnas just då.
Favoritstället för dem var Katthult, där Emil och hans familj var. På delad andraplats kom nog Pippi och Mattisborgen. Men sen finns det ju så mycket mer - lekplatser, klätterställen, mat och glass, ministäder, vattenlekar med mera.
 
ALV får full poäng av hela familjen!
 
 
Embla i klätterträdet utanför Villa Villekulla
Pippis pappas sjörövarskepp Hoppetossa!
Repdriven flottbro
Klättrar i Mattisskogen
Full galopp!
 
 
Fredag morgon packade vi ihop igen och påbörjade bilresan mot Stockholm. Stopp utanför Norrköping för fika, kissa och röra på benen och sen i Trosa för lunch. Ankom Stockholm på eftermiddagen. Vi bodde hos barnens farbror och storkusiner. Storkusinerna ställde upp som barnvakt på fredagkvällen så att mamman, pappan, farbror Lille och Margie kunde gå på en 50-årsfest. Barnvaktandet avlöpte jättebra - tusen tack för hjälpen Fanny och Julia!
 
Lördag: Strålande sol, semester och Gröna Lund!
 
Båtresan ut till Djurgården var ett äventyr i sig!
 
Vi gjorde Lustiga huset två gånger, sen åkte de (alldeles själva) kärlekstunneln, nyckelpigan, flygande elefanterna och karusellen. Eftersom det var lördag, fint väder och sista semesterhelgen för många så var det hemskt mycket folk på grönan. Förmiddagen gick bra men eftermiddagen blev lite plågsam med hög ljudvolym, mycket folk, trängsel och köer till attraktionerna så vi avrundande ganska tidigt. Lovade barnen att ta dem med  dit nästa år igen - men lite off season.
 
De åker en liten bergochdalbana alldeles själva!
Freja ville ha den största giraffen!
Embla på den finaste vita hästen
 
Vi kom hem till Borlänge ca halv åtta på kvällen - och vad blev det då? Jo ett bad såklart!
100 mil i bil har gått förvånansvärt bra. Inget bråk, inga spyor och väldigt lite gnäll.
 
Den här bilden summerar sommaren ganska bra - sol, bad och glada barn. Nu har dagis och jobb börjat igen. Sko- och klädförråden måste inventeras och kolla vad som fortfarande passar och vad som måste köpas nytt. Detta blir barnens sista dagisår. De är nu äldst på avdelningen.
 
Sista badet för säsongen?
 

BIC - pennor för barn

 
 Som Buzzador får man chansen att testa nya produkter, visa dem för sina vänner och recensera dem i tex sociala medier. Den här gången fick jag hem ett paket med pennor anpassade för barn, från BIC.
Barnen ville genast testa och skrev en skylt till sin IKEA-affär:
 
Det gäller att ha tunga och penna rätt i mun och hand
 
"Kom och köp!"
 
Sen satte vi ut "affären" och startade upp ruljansen :-)
 
Båda barnen gillade pennorna. Det var lätt att få rätt fingerfattning och det bästa var att blyertsudden var tjock och snudd på omöjlig att bryta av. Gillas!
 

Sommaren 2014, del 3 - Tomteland

 
Jag och morfar åkte med barnen till Tomteland en dag. Det var lite udda att träffa tomten, dansa kring granen med mera - men Tomteland är mycket mer än bara tomtar under sommaren. Här finns troll, häxor och annat otyg i skogen. Det finns Hälgeland att utforska plus hoppborg, lite vattenlekar med mera. Och så glass förstås. Och shopping. Barnen skrev ihop varsin önskelista och överlämnade dem till tomten i iegen hög person! Varsin kram fick de också!
 
 
Rotar i trollmors skafferi. Här fanns råttsvansar, ögon, ödleskinn m.m.
 
 Fiskdamm såklart
 
Freja önskar sig en papegoja.
 
Tomten!
 
Pappan är på grabbresa hela denna vecka och barnen har uppfört sig exemplariskt hittills så jag lovade dem att få köpa varsin grej eller gosedjur. De valde båda varsin trollsvans, och Embla ville ha en "diamant" och då tog Freja en liten mjukiselefant. Det måste ju bli rättvist.....
 

Sommaren 2014, del 2 - bad, lek och pyssel

Vi har varit hemmavid nästan hela sommaren. Sju veckor har pappan och barnen varit lediga, fem veckor för mamman. Vädret har ju varit fantastiskt så livet har varit ganska lätt att leva. Barnen har lekt oftast jättebra tillsammans och med kompisar från gatan. Knappt nåt bråk alls. Vi har vänt dygnet med sena kvällar och sovmornar. Barnen har vaknat nångång mellan 8-9 varje morgon, snarare 9 än 8.
Vi har badat i poolen fem gånger om dagen. Vattentemperaturen har legat på stadiga 30 grader hela sommaren.
Mycket glass har det blivit.
 
 Här kommer blandade bilder i slumpvis ordning från sommaren; poolbad, sjöbad, affärer, lek med kusinerna med mera.
 
Bad i Opplimen - vi hittade ett kvarglömt cyklop som barnen blev förtjusta i. Köpte hem sådana att använda i poolen sen vilket blev succe. Plötsligt blev de som fiskar i vattnet!
 
I Leksand med kusinerna Miranda och Ofelia.
 
 
Cyklop hemma nu. De simmar kors och tvärs i hela poolen, med armpuffar och cyklop. Ibland har de snorkel. De hoppar helt vilt från kanten, de dyker ner till botten och hämtar grejer. Mot slutet av sommaren åkte armpuffarna av och de kan simma om de har cyklop - inte annars :-)
 
Här badar vi i sjön Gomen.
 
En lördagförmiddag ordnade vi försäljning ute på gatan.
 
Barnens "sommarhus" med tält, hängmatta, matgrupp och lite annat.
 
Barnen ville ha Playdoh en dag och skapandet sysselsatte dem i flera timmar!
 
 

Sommaren 2014, del 1 - utflykter i närområdet

Så kom den äntligen - semestern och med den finvädret! Barnen har varit lediga sedan midsommar med pappa, medan mamma har jobbat i två veckor till. De två första veckorna var kyliga och vädermässigt trista men en del har de hunnit med ändå.
 
Vid fint väder har det blivit bad och vila i solstolarna
De har fått ett tält som de har flyttat in lite grejer i. De leker inte så ofta här men om de har kompisar hemma så blir tältet välanvänt.
 
Min första vecka tillsammans med barnen tillbringade vi i Lunån, Säterdalen och på stutsfarmen. Vädret har varit helt underbart, 25-30 grader och sol hela tiden.
 
Lunån är ett trevligt utflyktsmål. Det är en litet gårdsmejeri vid en fäbod, 3 mil utanför Borlänge. På gården finns åsnor, ankor, minigris, hundar, hästar, alpackor, kossor, getter och säkert nåt mer djur jag missat. En del av djuren går i hagar men man får gå in till alla djur - mata dem, klappa dem, borsta dem med mera. Alla djuren är jättesnälla och det är verkligen fint ordnat. Dessutom gratis! :-)
 
En alpacka!
Minigrisen Heidi
Åsnan hette Knut
Fika smakar gott! Freja valde kladdkaka och Embla en jättevåffla.
 
Man kan köpa fika där och mejeriets produkter såklart. Ponnyridning erbjuds mot en liten kostnad.
Vi tillbringade flera timmar här denna heta dag.
 
Embla i sadeln
och Freja

 
Säterdalen är ett annat populärt utflyktsmål. Hit har vi varit varje sommar sedan barnen var 1 år. Här finns en liten fäbod med lösgående gris, lamor, höns, getter med mera.
 
Minigris finns här också. inte lika snäll som den på Lunån.
Luriga lamor
111 trappsteg är det upp till ravinens kant.
 
Här finns en spännande ravin att klättra i, ett litet vattendrag att bada fötterna i samt lekparker för barn i olika åldrar. På tisdagar är det dessutom loppis och finbilsutställning. Två besök hit har vi hunnit med under sommaren.

 Ett besök på strutsfarmen kan ta en halv dag också. Strutsarna är roliga, men lite läskiga.
 
 
 
 
 

RSS 2.0